Kanadensarutbildning – nya utmaningar för mamman…

En regnig (alltså REGNIG) lördag i augusti är det dags för mamman att med skräckblandad förtjusning ta sig an dagens utmaning, en kanadensarutbildning. Men inte för att lära sig paddla. Eller ja, kanske slipa på tekniken lite. Men mest för att få med sig grundläggande säkerhet för att ta med sig en grupp ut på vattnet. Mer äventyr!

 

kanadensarutbildning, grupp

 

Kanadensare, kanot, kajak – vi reder ut begreppen!

Kärt barn har många namn och lika många som tycker och tänker. Så här, lite kort, har vi uppfattat det:

Kanadensare: Det som många kallar kanot. Öppen från för till akter med två sittplatser.

Kajak: täckt men med en mer nedsänkt sittbrunn.

Kanot: ett samlingsnamn för allt som paddlas! Dvs både kanadensare av alla sorter och kajak.

 

kanadensarutbildning, skillnad mellan kanot och kanadensare

 

Friluftsfrämjandets kanadensarutbildning borgar för kvalitet

Dagens utbildning är en påbyggnadsutbildning för oss som är utbildade ledare inom Friluftsfrämjandet. En dag som bygger på teori, praktiska moment och som avslutas med kamraträddning. En utbildning som är bredare än de olika certifieringarna som finns ute i kanotvärlden. Just för att vår kanadensarutbildning fokuserar på perspektivet om säkerhet för gruppen. Att planera turen, bedöma gruppens möjligheter och kunskaper osv.

 

 

Kamraträddning – mammans största utmaning på kanadensarutbildningen…

Som ni som följer bloggen vet så är inte bad mammans favoritsysselsättning. Det är nästan inte ens att överdriva när så stort ord som avskyr kommer med för att beskriva det… Så hela vägen dit, förutom när sommarpratet av Emma Leijnse distraherar, så jobbar hjärnan med alla möjliga ursäkter som går att hitta på för att undkomma baddelen på kursen.

 

 

Men samtidigt så är det ändå självklart att det ska göras. Motståndet och tankarna på det ligger dock där och stör hela dagen. Känslan efteråt är euforisk. Lättnad. Nöjdhet. Den här kanadensarutbildningen utmanar verkligen.

 

 

 

Apropå Kamraträddning med kanadensare…

– här kommer en snabb genomgång ifall ni hamnar i situationen någon gång 😉

 

kanadensarutbildning, kamraträddning 1

Om någon vält med kanoten så paddla upp jämsides med den kapsejsade. De i vattnet försöker, om det är möjligt, att få tag i sina paddlar och lägger dem i ”räddningspatrullens” kanot.

 

kanadensarutbildning, kamraträddning 2

Medan räddningspatrullen tömmer kanadensaren på vatten genom att dra den upp rakt mot sin egen så hänger de ”nödställda” i ändarna för både hålla balansen vid tömningen och för att spara krafterna utan att vara i vägen.

 

Dags att ta sig i kanadensaren. Lägg dig i vattnet mellan kanadensarna. Doppa dig ordentligt under ytan och använd ”skjutkraften” av flytvästen för att komma högt upp för fart över kanten till kanadensaren. 

 

Nu tänker vi säkerhet och börjar planera kommande turer!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *