”Bara vara” i skogen – balansen i en aktiv vardag!

Sommar och semester brukar ofta betyda lite större äventyr. Utflykter som är över flera dagar. Besök hos släkt och vänner, besök av släkt och vänner. Kanske inte så mycket tid att ”bara vara” utan mer upplevelse. Så när nu vardagen är igång blir helgen mer tydligt för vila och återhämtning. Var vi vill ”bara vara”? I skogen såklart!

 

 

Kusiner upptäcker tillsammans

Vår familj är ju en riktig stjärnfamilj. Vi har två barn som är familjehemsplacerade hos oss, plus då fyra biologiska. En av Elins bröder som nu har en bonusson från sin sambo. Och de väntar nu gemensamt barn (läs mer här -> ) Det som är så häftigt är att det känns som om det är så här det ska vara. Vår lilla Hoppsan fick en pseudotvilling när Manal kom in i vårt liv. Bonuskusinen är i samma ålder som vår Salim och tillhör samma årskurs som kusin Alva. En trio som heter duga! Men går det att få dem att ”bara vara”…?

 

 

 

Den här lördagen så blir det en utflykt upp i skogen utanför mormor och morfars torp. Att packa en utelunch för ungefär 14-15 personer gör att även om det hålls enkelt med att grilla korv så får det bli packning i papperskassar för att få med allt. Vi kånkar även med ved men det är ju så värt när det blir flera timmar skogsmys – tid att ”bara vara”!

 

Med barnet på ryggen är händerna fria för mer packning 😀

 

Friluftsliv med barn

Vad gör vi med barnen där då? I början behöver vi underhålla. Men det är ganska enkelt. De får bära var sin vedklabbe upp. De äldre får ta lite mer. Väl på plats gäller det att få igång brasan. De två mindre får var sitt paket russin för att inte bli akut hungriga. Sedan väntar vi ut barnen. Vi tittar och pysslar med elden. De börjar äta lite blåbär. Plötsligt slår det till. Lugnet…

 

Så spännande med att få öva på att tända brasan!

 

"bara vara" i aktiv vardag

 

Utomhus är bästa kryddan

När korvarna är färdiga så äter vi. Och som de äter. Utomhus är bästa kryddan, som vanligt.

 

 

Och sedan leker de lite till. Blåbär färgar munnarna blåa. En restaurang med blåbärsspett blir utgångspunkten för leken. Och vi vuxna fortsätter ”bara vara”. Några av oss sitter vid brasan för lite småprat, dit barn också kommer för att pyssla och prova med elden. Samtidigt så lockar en skogsälskande morbror med några av barnen i någon form av ”flytta trädstockar”-projekt.

 

Helger som den här. Att bara vara i naturen. Det är vardag och rutiner, det är härliga sensommardagar med ljus länge. Det är tid för återhämtning och tid för familjeliv. En fin balans mellan att ha en aktiv fritid och vila.

 

I september 2016 hade vi det här upplägget i vardag. Mycket som stämmer. En del som förändrat med att barnen är äldre, vi är fler och vi har upptäckt nya äventyr vi vill prova på -> En aktiv fritid men inte en stressig fritid!

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *