Vilken fin inramning dagens uppdrag har för Frilufsarna i Åmål/Säffles lokalavdelning för Friluftsfrämjandet. Utifrån en av Tuxers ambassadörer, MeraUte, har vi med oss idén om att baka bullar på friluftsvis. Superenkelt, ser det i alla fall ut, med bara pizzadeg och en blandning av smör, kanel och socker.
Nu blir det andra bullar
Det visar sig vara en utmaning som passar det här gänget på 9-12 åringar perfekt. Det blir en stämning av självständigt kaos kryddat med skratt, kaneldamm, intensiva diskussioner om hur det ska göras och kreativa försök för att skapa dessa bullar.
Enkelt med tre ingredienser
Självklart lockar enkelheten i receptet, känslan är att det faktiskt är genomförbart. När vi firar friluftslivets dag för några år sedan uppe på Hallandaknatten provar vi också att baka bullar över eld. Men den varianten upplever vi inte så lätt eller bra så det är stora förväntningar den här gången.
Packa med:
- färdig pizzadeg
- smör och smörkniv
- kanel och socker
Det finns flera olika sätt att baka dessa bullar, innan vi provar gör mullegruppen dessa över eld på stekhäll. Det är svårt att reglera värmen så det blir lite bränt men som alla vet så smakar allt gott med utomhus som krydda…
Frilufsarna antar utmaningen men den här gången gör vi på friluftskök. Därmed tänker vi att det blir enklare att reglera värmen med gasen. Barnen får finfina bullar, vi vuxna äter brända även den här gången…
BAKA BULLAR PÅ FRILUFTSKÖK – SÅ HÄR GÖR VI
I strålande sol och omgiven av vit- och blåsippor börjar barnen dagens projekt. Ledare Emma introducerar idén och så här gör vi när vi bakar våra bullar på frilufsvis 🙂
1. Knådar ut degen så tunt det bara går genom att ha det medföljande pappret som skydd mot underlag och barnhänder.
2. Brer på smör och försöker hälla på socker med kanel (tips är att ha blandningen klar då kanel är väldigt lätt och därmed dammar iväg med blåsten)
3. Vik över degen. Vi kom fram till att vi får fler mindre mumsbitar om vi väljer att vika över längs med långsidan. Sedan tänker vi också att det gör att tillagningen bör ta kortare tid med mindre bullar än stora degklumpar.
4. Steker i pannan med ganska hög värme. Enligt andras tips behöver inte bullarna något stekfett men vi upplever bättre resultat med smör i pannan.
När doften sprider sig över lägret är de säkert färdiga. Frilufsarna vill gärna sockra lite extra, och är vi njutomhus så är vi!
5. Nybakade bullar smakar ännu bättre med vänner och utsikt!
En tanke på “Bullar på friluftsvis! Njut av nybakat i naturen…”