Örnefjordens camping och ett besök på Nordens Ark

Äntligen. Äntligen är det dags att dra fram husvagnen (läs här om –> vår lilla Wilky). Med det kommer drömmar om nya små äventyr för den här familjen. Premiärturen går till Örnefjordens camping (även kallad Örns camping) som ligger precis utanför Kungshamn. Där slår vi läger för två nätter och en heldagsutflykt till Nordens ark. Fokus den här helgen? Husvagnsmys!

 

 

Örnefjordens camping – mer som ett sommarstugeområde…

Vi är otroligt ovana västkusten. Av flera olika anledningar är det oupptäckt område (som så mycket fler ställen) för oss här i Sverige. Men med bara ca två timmars resa så finns det så mycket spännande där att lära känna. Den här gången utgår vi från att vi ska besöka Nordens ark och letar camping i närheten. Valet blir på Örnefjordens camping, en ganska långsmal camping som är uppdelad i tre områden omgiven av höga klippor. Det visar sig att nästan alla platser är med villavagnar och vi inser snart att det här är mer som ett sommarstugeområde än känslan av en camping. Men för oss passar det utmärkt och den del där vi blir placerade är det ändå fler husvagnar (även om det även där är flest säsongscampare/långtidscampare) än längre mot havet.

 

örnefjordens camping

Livet på Örnefjordens camping

Där vi bor är det som ett litet center med en lekpark, en yttepytteliten minigolfbana, servicehus och reception med en affärsdel. Egentligen drar inte säsongen igång här förrän i juni men vi är rätt många där redan den här helgen och en nya ägaren öppnar mer och mer allt eftersom. Vår plats är perfekt utifrån vår stora barnaskara som därifrån själva, även tvååringarna, kan studsa iväg till lekplatsen. Eftersom vi vår vana trogen också mestadels använder servicehuset för matlagning, toabesök och diskning osv så är det också skönt att ha det inom nära håll.

 

Däremot ligger de fina klipphällarna inte långt ifrån oss och för mamma Elin och de större barnen på fredag eftermiddag blir det en mysig vandring längs med en del av Soteleden som går genom campingen. Sedan blir det också lite klippklättring och hisnande fin utsikt över havets inlopp.

 

 

En dag på Nordens Ark

Familjen diskuterar sedan tidigare om detta med djurparker (läs här –> om vårt besök på Ystad djurpark) men Nordens Ark är ett fantastiskt initiativ där känslan snarare är så att de arbetar med stora projekt för djurens bästa. Sedan behöver de öppna parken för att få in finansiering. Och det är en chansning absolut. Det är stora hägn som djuren har och det är inte säkert att vi kommer att lyckas se alla djuren. Men den här gången får vi jackpott! Förutom uttern så får vi se alla djuren. Turligt nog får vi även se när en leopard utfodras.

 

nordens ark

 

Husvagnsmys med blixtrar och dunder!

Nog för att det är en fin dag på Nordens Ark. Väl tillbaka på Örnefjordens camping så fortsätter vi med vårt husvagnsmys. Det här är helgen då vi ”testkör” vad vi behöver fixa, hur familjens vanor förändrats och därmed påverkar vad vi behöver i husvagnen och för att helt enkelt börja drömma/planera vad vi vill göra med den som bas.

 

 

Pinsamhet och ahaupplevelse på Örnefjordens camping…

Lärdom 1 som vi drar är att inte lita på vår erfarenhet. Trots att vi nu gjort en hel del resor med husvagn, en längre på över en månad (läs –> för att hitta vidare till våra tidigare äventyr) så inser vi att vi inte kan utgå från att vi håller fokus. Med barn och djur runt benen så är det lätt att vara påväg att hämta något och sedan avbrytas. Den här gången är det ställningen till förtältet som inte kommer med och det är ju en väsentlig påverkan på vår tripp. Så den här kaosfamiljen får helt enkelt sitta där på Örnefjordens camping utanför sin husvagn och skämmas… Och hädanefter har pappan konstaterat att mammans system med listor för allt kanske ännu en gång är bevisat det bästa för den här familjen!

 

örnefjordens camping

 

Upplevelse 2 är att vara i en husvagn när det haglar och åskar… Örnefjordens camping är som sagt omringat av berg och vatten så när dagens sommarvärme går över till rullande åska, lysande blixtrar och sedan hårt hagel så blir det en upplevelse som ingen av oss har sedan tidigare! Det är häftigt, och lite galet, för det låter väldigt väldigt mycket i vår lilla plåtlåda!

 

åska över Örnefjordens camping

[pexyoutube pex_attr_src=”https://youtu.be/pwOIyLqJ2TQ” pex_attr_width=”1000″][/pexyoutube]

Tanums hällristningar – perfekt ställe för lunchstopp

På vägen hem från Örnefjordens camping så planerar vi med ett lunchstopp vid Tanums hällristningar. Tonfiskröra i wraps är enkelt och vi upptäcker området kring Vitlycke museum. Den nog mest kända hällristningen är Brudparet men vanligast är nog ändå alla dessa olika båtar. Förstår av informationen att det finns oändligt många tolkningar av dessa utifrån vattenvägens betydelse på bronsåldern. Kan säga att det är spännande diskussioner i bilen på hemvägen. Alltid lika kittlande att föreställa sig hur folk på den tiden lever sitt liv…

 

Besöket i Bronsålderbyn ger än mer inspiration till vår fantasi om området på den här tiden. Bara det att föreställa sig hav runtomkring är ganska svårt.

 

hällristningar i tanum

 

Japp, så nu ska vi skriva listor. Och göra lite kompletteringar till inredning och innehåll. Sedan är det bara kvar det roligaste – att drömma och planera. Har ni några förslag på utflyktsmål i Skåne under sommaren?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *