BILRESA MED BARN – att få en trevlig roadtrip med familjen

Nu är den här, den stora bilåkarhelgen. Många familjer ger sig ut på bilresa för att träffa nära och kära i olika delar av vårt avlånga land. Flera av oss behöver räkna med en längre bilresa, och med barn. Häromkvällen satt vi med barnen och pratade lite om vår efterlängtade avresedag, mot en vit jul i Lofsdalen.

 

bilresa bilresa

 

Vi har en ungefär 5 timmar lång bilresa framför oss men då vi gör den här trippen ett par gånger varje år så har vi samlat på oss en del erfarenheter, tips och tricks för att göra varje bilresa värd att göra. Agnes utbrast då att det kan vi väl skriva om på bloggen, och det var ju en bra idé!

 

Förbered!

Som förälder behöver vi alltid vara steget före, det är nog därför en del av er har hittat det här inlägget…!

 

Tänk igenom er bilresa:

 • Vilka av våra rutiner kommer påverkas? (mattider, sömn, toabesök m.m.)
 • Vad behöver vi? (mat, utrustning, kläder)
 • När åker vi och hur ser rutten ut? (avresetid, ankomsttid, restid, bra ställen för paus, kända ”landmärken” som passeras osv)
 • Hur ska familjen sitta i bilen? (vilka har nytta av att sitta nära varandra och vilka behöver ha lite mer utrymme emellan sig – det är inte säkert att det är självklart att båda vuxna ska sitta fram hela resan… OBS – dock viktigt att tänka på airbag, barnets ålder, bilbarnstolen osv)
 • Vad behöver ha förberetts vid ankomst? (tänk ev. snabb mat att värma, utekläder så att de kan leka av sig lite spring i benen, toapapper nära, förberedda sängplatser och liknande)

bilresa tillbehör

 

Engagera barnen i er bilresa

Som alltid när det gäller att få barn att känna en känsla av sammanhang är att sätta in dem i resplanerna. Gå igenom er bilresa, prata om olika ställen som ni ska passera och fundera ihop hur ni ska göra för att orka hela tiden. Använd tidsperspektiv som de känner igen till exempel vi åker efter frukost och vi kommer behöva åka ända tills det är lunch så vi kommer att åka bil hela utestunden på förmiddagen och/eller efter lunchen ska vi åka ända till mellanmålet (eller liknande). Eller säga att vi ska åka så länge som om ni hade haft gympa fyra gånger samma dag.

 

bilresa kartläsare

 

Vår bilresa

Här har barnen samlat sina tips från när vi är på bilresa och vi föräldrar har kompletterat med vårt ”tänk” kring detta.

 

Pysselsaker

Målarböcker, färgpennor, piprensare, folie, tomma papper och skrivböcker är något som kan sysselsätta i timmar precis som i hemmet. Är era barn pyssliga hemma är de det i bilen. Om ni inte har inbyggda bord så tipsar vi att plocka med vanliga brickor, hårt underlag som har uppfångande kanter och som passar i fickan framför.

 

TIPS – För mindre barn tipsar vi om rittavlor, kallas nog även magnettavla – ni vet en sådan där som har pennan fäst i en tråd och en suddar med hjälp av en spak, toppen för klumpiga små fingrar att pennan går att fiska upp med hjälp av snöret…

 

03b

 

Bilmys

Vi har tre matlådor som vi föräldrar i smyg fyller med olika snacks som kan sysselsätta och ge energi under vår bilresa. Det kan vara olika grönsaksstavar, några kex, kanske en godisbit, ”specialmat” (vi gör särskilda tunnbrödsrullar, grillade mackor, kall pizzaslice eller liknande) som vi inte äter så ofta annars m.m.

 

Leksaksväska

Med på en bilresa har vi alltid en väska med figurer. Det är en salig blandning av Pippi Långstrump, ponnys, dinosaurier, någon Barbiedocka, ett par bilar och ibland har det slunkit ner lite tillbehör typ en spegel, en fåtölj eller liknande. När andan faller på skapas sedan hela små världar där i baksätet och det leks som i ett barnrum.

 

TIPSAgnes har ett eget sätt att sysselsätta sig, det händer minst en gång per bilresa att hon plötsligt sitter tyst och tittar ut. Hon berättar att hon brukar låtsas att hon spelar ett spel där hon ska välja saker hon tycker om genom att ”klicka” på det så att det sparas (sedan har hon också något invecklat poängsystem som är lite svårt för oss andra att sätta oss in i). Det kan vara ett hus, någon trägårdsbelysning, ett fint träd, en vacker strand eller häftig utsikt förklarar hon.

 

Musikquiz

Annars är det en del musikquiz vi gör i bilen, någon av oss nynnar en melodi och vi andra ska komma på artist och låt. Enkelt men kan sysselsätta länge. Varning dock att vuxna kanske tröttnar lite snabbare än barnen…

 

Musik och sagor

Böcker, både vanliga och inlästa sagor, är ett skönt avbrott men också deras favoritlåtar. Framförallt när vanliga fantasin börjar tryta efter några timmar. Alla har var sitt par hörlurar och får själva välja vad de vill lyssna på, även om de väljer samma.

OBS – se till att ladda/ha med batterier… #beentheredonethat

 

04b

Om de inte somnar förstås… <3

 

Nedräkning

Nu kan vi ju vår resväg till Lofsdalen och Skåne rätt väl men vi har ändå en ”ramsa” som hjälper oss att ha koll på hur långt vi har kvar, till exempel:

 • Säffle (där mamma jobbar – huset där de gått på teater)
 • Värmlandsbro (där det varit en hoppborg vid vägen)
 • Grums (stor fabrik som luktar, morfar jobbar där)
 • Edsvallavägen (där vi svängde för att plocka jordgubbar)
 • Rottneros (en stor pyntad växtgås)
 • Sunne (Värmlandsmonumentet)

osv

 

05b

 

TIPS – att ha en rad biljetter som barnen med jämna mellanrum ska lämna till konduktören (en vuxen) och antalet minskar ju allt eftersom resmålet kommer närmre. Detta har vi inte själva testat men hört att det uppskattats av vänners barn på lång bilresa.

 

Något vi använde under vår Sverigeresa i vårvintras var ju att tillsammans leta efter landmärken, nya städer, hitta information i vår resehandbok, peka ut fina utsikter/roliga saker för varandra osv.

 

paviljongen b

 

TIPS – en pysslig förälder kan ta fram foton på en rad olika ställen som kommer att passeras, laminera dessa bilder och sedan ha en ”skattjakt” under sin bilresa. Tyvärr är vi varken så pyssliga eller framförallt skulle vi inte komma att komma på att göra det i tid…

 

Något om skärmtid

Just det ja, vi har inte börjat använda plattor eller spel i bilen än. Vi har inte behövt och våra barn är nu vana bilresenärer så de sysselsätter sig eller kan helt enkelt sitta och titta ut på omgivningarna medan deras tankar vandrar…

 

TIPS – Några vi känner har att om de reser över ett visst antal timmar så får barnen se en film under deras bilresa. Målsättningen är att inte skärmtiden ska vara mer än den utan.

 

Avslutningsvis – vi försöker påminna varandra om att faktiskt SE omgivningen under vår bilresa, inte så lätt alltid när en vill nå målet men så mycket fint vi har att upptäcka här i landet om vi bara tittar!

 

bilresa vinterväg

 

Kör försiktigt! Inför några av årets mest trafikintensiva dagar påminner polisen på sina sociala medier om:

1-kom hem till familjen, 2-kom hem till familjen, 3-kom hem till familjen

 

Håll avstånd och nå målet!

 

God Jul önskar

Elin, Andreas, Irma, Agnes och Greta

En tanke på “BILRESA MED BARN – att få en trevlig roadtrip med familjen

 1. Mina barn är vana att åka bil men de ser gärna en film på vägen. Annars funkar billekar.
  Gul-bil, nummerplåtsleken mm
  De blir fullt engagerade .
  Trevlig resa och God Jul ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *