Intensiva dagar runt Siljan

2 självklara turistmål, 2 smultronställen och en dråplig hemresa…

Som tidigare utlovat kommer här en kort guide för en familj till Tomteland och sedan några glimtar från vårt besök på Rovdjurscentret men vi vill också tipsa om Tidsresan på Zorns gammelgård och Wild Kids-äventyret. Avslutningsvis berättar vi även om hemresan som inte riktigt blev som vi tänkt oss….

 01b

 

Tomteland – logistik, mat och annat bra att veta!

En 5-punktslista…

  1. Kom i tid – äventyren börjar redan klockan 10.10 och vill ni få en smakstart på dagen så hänger ni på låset.
  2. Parkering – Tomteland ligger en bra bit utanför stadskärnan så det behövs bil, eller om ni gillar att cykla med lite lätt lutning uppför. Det skyltas om en parkering precis innan och om det är högsäsong så kanske det är lika bra att ta den men det finns också en parkering uppe vid Gesundas anläggning och då är ni bara ett stenkast ifrån entrén.
  3. Knott – tyvärr är det en hel del knott och mygg i parken, se till att packa medel för det kan verkligen förstöra upplevelsen om man inte är förberedd. 🙁
  4. Mat – vi rekommenderar att ta med sig mellanmål och ”påfyllningsmutor” själva (ni kan lämna i bilen och hämta i omgångar) då mackor, kaffe etc är nöjesparksdyra men däremot så var buffén som serverades i Storstugan väldigt prisvärd! För 60 kr per barn (120:- för vuxen) så fick du tillgång till en barnvänlig buffé med bland annat köttbullar från Siljans chark, tacos och pasta med flera olika pastasåser. Dessutom fanns det vegetarisk färs och fiskrätt så vi hittade något för alla i sällskapet, det är i sig en bragd!
  5. Hund – är tillåtet och parken har gjort mycket för att det ska funka att ha dem med sig. Det finns ställe att ge dem vatten på, de får bada vid ”stranden” och de får vara med överallt utom i husen (undantaget entrén där du måste gå igenom!), dessutom så får du gå in och ut genom entrén som du behöver så du kan låta dem vila en stund i bilen (om det inte är för varmt, kallt osv – ni vet det där självklara…) vilket var ovärderligt för oss med två valpar. 🙂 På väg mot den övre parkeringen finns det en grusplan på höger sida, där kan det vara lättare att hitta skugga.

 

02b

 

Orsa Rovdjurscenter – eller Björnparken som det hette tidigare

Agnes har ett favoritdjur sedan hon var liten, hon älskar och fascineras av snöleoparden och därför styrde vi en av dagarna till denna djurpark i Orsa, Grönklitt för att spana. Vi ska ärligt säga att det var ett litet moraliskt dilemma för oss föräldrar då vi helst inte vill stötta djurparksfenomenet, hur har djuren det egentligen? Men vi läste på lite och här jobbar de en del med bevarandearbete, forskning och information/utbildning samt att djuren har relativt stora hägn, vilket är bra att veta för det är inte säkert att ni kommer att kunna se alla djur!

03b

 

Vi hade tur, vi fick se en hel del av djuren och dessutom erbjuder parken en hel del ”learning by doing” vilket funkar väldigt bra på våra barn som slukar information på det här sättet! Dessutom blir det en väldigt aktiv semesterdag då det finns roliga hinderbanor och andra utmaningar. 🙂

04b

05b 06b 07b 08b

09b
Elin och Agnes väntar på att få se björnarna utfodras.
10b
Vi hade turen och få se de två björnungarna.

11b 12b 13b

Tidsresan, en oslipad diamant i turistdjungeln

Tänk att reklam den gamla goda vägen kan fungera. Vid entrén i Tomteland lämnades det ut ett blad om Tidsresan, en guidad tur av Zorns gammelgård som är lite mer inriktad på att passa alla åldrar. Läraren i Andreas reagerar på detta och en eftermiddag så tar vi en utflykt till Mora och hoppar med i turen klocka 14 – vilket lyckokast! En medryckande föreställning med tidstypiska kläder, spännande miljö och två engagerade ungdomar som verkligen gav oss, och våra barn speciellt, en mycket givande rundtur!

14Ab 14b 15b 16b 17b 18b

En lång stund ägnade sig både barn och vuxna åt att klä ut sig i den Historiska garderoben…

 

Wild Kids i ösregn

I ösregn samlas en skara spända barn vid Grönklitts längdanläggning, de ska få gå på äventyr och vi vuxna ska inte få följa med. Det heter Camp Wild och anordnas i området där Wild Kids spelas in och det var blöta och lyckliga barn som trots regn och rusk njutit av lekar och bus en hel förmiddag.

 

 

20b 21b

 

Nya erfarenheter för hela familjen

– varning för vägen mellan Lofsdalen och Linsell!!

På hemvägen planerar vi att ta omvägen via Mora, Leksand och Borlänge så vi går upp tidigt, fixar till i stugan och kommer iväg i bra tid. Däremot kommer vi inte särskilt långt då vi strax bortanför Glöte, i Dravagen, får punktering. Lite tidigare på sträckan satt en annan bil med platt däck och tydligen är det i snitt 20 (!!) bilar i VECKAN som behöver åka bärgningsbil från den sträckan… Så det blir väntan, först på den lilla grusvägen och senare i Sveg vid däckverkstaden – men vi har fått åka bärgningsbil!

 

22b 23b

 

Nu har vi liiiite mindre tid, typ en hel förmiddag har gått till väntan, men nästa fördröjning väntar om hörnet… Nu är det en lastbil som vält utanför Orsa och vi blir stående i bilkö i strax över en halvtimme (underbara ungar som byggt upp ett fantastiskt tålamod går helt enkelt ur bilen och plockar lite smultron, leker med hundarna och nöjer sig med att vi svarar att vi inte vet så mycket) men sedan rullar vi äntligen vidare.

 

Vi svänger in i Nusnäs för att kolla dalahästtillverkningen och outleten av Moraknivar, rätt turistigt kan man ju säga…

 

24b

 

Men vi hittade lite julklappar och tackpresenter till våra hus/kattvakter innan vi begav oss vidare och svänger in på parkeringen till Leksands knäckebrödsfabrik 17.55. Tur vi vet vad vi ska ha, julens knäcke inhandlas och efter en burgare i Leksand (Borlänges naturparkourbana fick vi tyvärr spara till en annan gång) så påbörjar vi vår hemresa, på riktigt…

 

Hoppas ni alla har en mysig sommar och njuter av era smultronställen. Just nu är vi igång och planerar en liten tripp från Åmål till Uppsala, kom gärna med tips!

En tanke på “Intensiva dagar runt Siljan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *