Aktion Julklappen – en regnig söndag för världens barn

I samarbete med Läkarmissionen så ägnade vi vår regniga söndag åt att förbereda Aktion Julklappen. Detta fina initiativ beskrivs som ”lika enkel som snillrik” och vi kan bara hålla med. Barn i Sverige slår in julklappar med personliga hälsningar och hamnar via särskilda uppsamlingsställen så småningom direkt hos barn i Moldavien, Rumänien och Ukraina. Där bor många av Europas fattigaste barn och genom åren har julklapparna från Sverige blivit en väldigt uppskattad händelse.

 

aktion julklappen, inslagning

Mysig söndag med viktiga samtal

Under året som gått har barnen vid flera tillfällen kommit med förslag om hur de ska kunna stötta världens barn. Det är många frågor som väcks efter inslag på Lilla Aktuellt som sänds på Barnkanalen. I och med att vi är familjehem så är det också många tankar kring det här med att alla barn inte har det på samma sätt som vi. Genom att ha vänner som flytt undan krig så är de också mycket medvetna om vad som sker ute i världen. När vi sedan diskuterar att även om vi föräldrar jobbar så är det inte så att vi har pengar som räcker till vad som helst utan att familjen måste ändå välja lite vad våra pengar ska gå till. Men vi konstaterar också att vi har det mycket bra. Och att det finns de som verkligen inte har det bra. Lite som Bamse, världens starkaste björn: är man stor så måste man vara snäll! 

Aktion Julklappen – så här går det till!

På Läkarmissionens hemsida finns jättetydliga instruktioner, dessutom väldigt användarvänligt för barnen i både språk och layout. Viktigt är att anmäla att det kommer ett paket. Det möjliggör planering av transporter men också att de som deltar i Aktion Julklappen kommer att få återkoppling från barn som tagit emot julgåvan.

 

aktion julklappen, guide

 

Det finns en guide till både hur paketet ska packas, vart det ska skickas/lämnas in och riktlinjer på innehåll. För oss var det en mysig tur för mamman och äldsta dottern att trotsa regnet för en tur till stan. Dessutom med ett fantastiskt fint syfte.

 

aktion julklappen, mor och dotter

Förnuft och känsla

Åh så svårt det var att hålla sig till listan och den ungefärliga summan. Plötsligt kunde vi ju avstå både lördagsgodis och sparpengar för att få skicka med lite fler saker. Som tur är så är det tydligt att för rättvisans skull ska vi hålla oss inom denna ram. Klokt tycker förnuftet. Svårt tycker hjärtat…

 

aktion julklappen, handlar

 

Så vi följer listan och hamnar ganska precis på 150:- som planerat. Får ju säga att vi fick mycket för pengarna! Nöjda balanserar vi hemåt, naturligtvis glömde vi köpa en kasse…

 

aktion julklappen, summa 150 kr

aktion julklappen, glädje

Julen handlar om att få ge!

Väl hemma var det nya instruktioner att följa. Ett smart tips var att ha en plastpåse kring sakerna så att de är lite mer skyddade under postgången, det är ju en rätt lång resa paketet ska göra!

 

aktion julklappen, påse som skydd

 

Listan dubbelkollas, sakerna samlas ihop och läggs ner under noggrann kontroll av barnen.

 

aktion julklappen, prislapp bort

Inga prislappar kvar, det är viktigt!

 

aktion julklappen, packar

aktion julklappen, packa 2

 

De yngre barnen tar en paus och Agnes sätter sig för att knåpa ihop den lilla hälsningen. Vår strategi är att hon skriver ner det på svenska på ett papper bredvid. Mamma Elin hjälper sedan till med att översätta till engelska. Sedan tar Agnes över för att skriva över det på vårt julkort. En mysig stund. Samtidigt blir det ju en praktisk lektion i varför språk kan vara en tillgång. Ja, så var samtalet om världen igång igen <3

 

aktion julklappen, brev på svenska

aktion julklappen, hälsning på engelska

aktion julklappen

 

När det var dags för inslagning dök syskonen upp vid bordet igen. Greta tog ansvar för tejpandet och Salim klipper under stor koncentration till julpappret. Sedan tar Irma över. Det är ivriga barnhänder som under stort fokus slår in julklappen.

 

aktion julklappen, klippa julpapper

aktion julklappen, inslagning

Glädje för alla

Avslutningsvis gäller det att se till att detta väldigt känslomässigt betydelsefulla paket kommer till något av Läkarmissionens utlämningsställen. Hos oss finns det ingen plats att lämna det på tyvärr så vi får lägga till en slant för att skicka det men vad gör det när det finns barn därute som längtar och väntar på Aktion Julklappen.

 

aktion julklappen

 

I år kan du lämna in dina julklappar 1 – 18 november.

Både privatpersoner och skolor/föreningar kan delta. En aktivitet som bjuder in till både en faktiskt aktion men också till en ökad medvetenhet om omvärlden.

 

Viktiga värden i ett samhälle där många mörka krafter måste mötas med kärlek och medmänsklighet.

 

aktion julklappen, nyfiken

 

 

 

2 tankar om “Aktion Julklappen – en regnig söndag för världens barn

  1. Vilken underbart fin söndag ni hade! Tack för att jag fick ”följa med” er!
    Ska kolla upp detta med Julklappen.?

    1. Tänk att något som kan verka så litet ger så mycket! Hoppas du får lika mycket nöje av Aktion Julklappen som vi <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *