Aktivt liv – lika många sätt som det finns relationer…

Hur gör ni när ni delar upp familjens ”måsten” hos er? Tidigt i vårt förhållande fick vi tänka till lite hur vi ville ha det. Båda brinner för jämställdhet men också för tid tillsammans. Det ingen av oss egentligen är så intresserade av så är det hushållssysslor. För att kunna leva ett aktivt liv, ha tid för utflykter och spontana äventyr så behövs struktur. Inget tidsslöseri på det som är tråkigt men som behövs göras… För vi måste självklart äta, leva någorlunda rent, tvätta oss och kläderna vi bär, köra med rätt sorts däck, kunna vara på gräsmattan osv.

 

aktivt liv, däckbyte

Så här gör vi, just nu…

Tvätt – Elin samlar smutstvätt, sorterar, tvättar och ansvarar för att allt är torrt. Sen tar Andreas över, han viker och sorterar samt lägger in i garderoberna.

Middag – Elin planerar veckomatsedel, skriver handlelista och storhandlar en gång i veckan. Den som är hemma lagar middagen, är båda hemma så är det alltid Andreas som fixar med matlagningen. Om det inte är utomhus…

Disk/röj efter måltider – nästan alltid Andreas, under knivhot kanske Elin griper in men… Väldigt ofta blir leksaker och pyssel kvar framme men ibland får vi panik och gör ett ryck tillsammans hela familjen.

Städa – Andreas storstädar medan Elin tar med ungarna på aktivitet istället. Elin fastnar i att småplocka och börja sortera/rensa så det blir alldeles för stora projekt om hon skulle ha hand om detta…

Trädgårdsfix inkl grenkapning – Elins område alltihop förutom gräsklippningen (allergi gör att när det är dags för det så lämnar hon huset eller stänger in sig) och när parasollen ska fällas upp eller ner (hon når helt enkelt inte så det är enklare för Andreas)

Bilen – Andreas område helt när det kommer till att fixa, däckbyten och biltvätt går absolut enklast och snabbas om tvåmetersmannen tar tag i det istället för att fröken 1.65 försöker nå upp på biltaket… Däremot är det nästan uteslutande Elin som kör. Alltid.

Familjelogistik – med fyra barn och ett gäng aktiviteter var så blir det en hel del tider, skjutsningar/hämtningar, tandläkarbesök, matsäckar, packning m.m. Detta klassiska projektledaruppdrag är Elins uppgift med listor och att ha koll på vem som kan hjälpa oss när det kör ihop sig och hur vi ska muta dem 😉

 

 

aktivt liv, diskansvarig

 

Häromdagen gick det ett klipp på typ 46 sekunder med några tips på hur ett par kan tänka för att kunna hålla ett förhållande jämställt. Vad tycker ni om råden?

Vaddå aktivt liv i vardagen?

Vi har ju tidigare diskuterat det där med aktivt liv, men ändå inte stressigt. I vår vardag har vi nu ganska mycket naturlig rörelse, det är väldigt lite skärmtid och intressen som sysselsätter. Familjen undersöker fortfarande vilka aktiviteter som ska vara en del av ett aktivt liv, mycket förändras över tid och just nu ser det ut så här:

Agnes – parkour, gitarr och Strövare

Irma – hockey/fotboll (olika säsonger), parkour och Strövare

Greta – ridning, gymnastik, parkour och Strövare

Salim – gympa och Knytte på dagis

Elin – instruktör på gymmet och ledare i Friluftsfrämjandet

Andreasinstruktör i parkour, gitarr och innebandy

 

aktivt liv, strövare, friluftsfrämjandet

 

Men sen är det också vardagsmotionen, den mentala kreativiteten och kanske det viktigaste av allt – att vila! Det sistnämnda behöver vi ibland påminna oss om, att orka ha tråkigt… Barnen promenerar, med hund och pappan, till och från fritids/skola/dagis. Pyssel är något som ständigt är framplockat, olika ”alster” ståtar i hyllor och på bänkar – en form av terapi skulle vi nästan vilja dra det till. Så många olika erfarenheter som bearbetas genom återskapande av situationerna i lego eller med tomma toarullar… Mamman passar på att göra de välbehövliga hundpromenaderna medan barnen är på aktiviteter.

 

aktivt liv, vardag

 

Hur gör ni?

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *