Sverigeresa norröver på sommaren – tips sökes!

Tiden går så fort sen vi fick barn. Plötsligt ser vi hur stora våra älskade ungar blivit. Greta och Irma börjar åk 1 i höst. Agnes börjar mellanstadiet! Och med den insikten i bakhuvudet började vi titta över det där med föräldradagar och ledigheter inför sommaren. Så var den där, en spirande idé som väcktes av Gretas sommarönskan. Att vara ute länge med husvagnen. Nu är planeringen igång, en dröm om att göra en längre Sverigeresa norröver ligger här och pyr – har ni tips?!

 

sverigeresa norröver, planering

Vad är det vi vill göra?

Som vanligt är det några ledord som sammanfattar vårt ”mål” med familjesemestern: små äventyr, naturupplevelse, lugn och mys, rörelseglädje och barn/familjefokus. Vi tänker oss att resan börjar någonstans från Lofsdalen (vi ska dit på fixardagar och tänker oss starta efter det). Sedan hoppas vi att vi har ca 4-5 veckor på oss att äventyra med lilla husvagnen.

 

sverigeresa norröver, husvagn

 

Vad menar vi med det då??

Små äventyr: det vi tänker oss är att det inte handlar om utmaningar som att bestiga Kebnekaise eller fixa gröna bandet. Utan det kanske snarare handlar om att ha vandrat en liten sträcka på Kungsleden eller att naturcampa med husvagnen.

Naturupplevelse är nog anledningen till att det landat in på att göra en längre Sverigeresa norröver. Vi har så fantastiska naturminnen från vår liknande resa för 2 år sedan, då på vårvintern.

Lugn och mys känns som en viktig del att inte tappa bort. Det ska vara semester. Att äta frukost länge eller lägga ett pussel tillsammans är kvalitetstid likväl som att våga låta en vandring med barn ta tid.

 

sverigeresa norröver, frukost

 

Rörelseglädje vet ni som följt oss ett tag är ett av de starkaste ledorden som kommit att följa oss som familj. Vi mår som bäst när vi är sådär gött fysiskt trötta efter en aktivitet!

Barn/familjefokus borde vara en självklarhet… Men vi vet hur lätt vi föräldrar ser möjligheter till spännande utmaningar. Vi kommer behöva hålla emot så det inte blir vuxenfokus som tar över. Att komma ihåg att barnen inte behöver uppleva allt direkt! En del kanske ska sparas tills de blir äldre. Även om vi tror de skulle klara det redan nu…

Sverigeresa norröver – ge oss era tips!

Vi tänker brett; någon dag på tex Jamtli och sedan kan det vara några dagars fjällvandring. Tips kan vara allt från sevärdheter, fantastiska utsikter till udda upplevelser som bara inte ska missas. Bland annat sneglar vi på Ammarnäs, Höga kusten och Nämforsen. Vi söker bra att veta-information (tex funderar vi på detta med mygg), härliga personer att kontakta, lästips och smarta lifehacks för en längre resa – ja, vi är intresserade av allt, stort som smått 🙂

Snälla, tipsa loss och hjälp oss planera en magisk Sverigeresa norröver!

sverigeresa norröver, väg

Här kan ni läsa lite om vad vi hittade på under vår vårvintriga Sverigeresa 2016: Åre, Bjärtrå, Wilhelmina, Jokkmokk, Övre Sopporo, Jukkasjärvi, Nikkaloukta, AbiskoKiruna, Kilpisjärvi (treriksröset), Pello, Rovaniemi, Luleå, Boden och Skellefteå

En resa vi fortfarande pratar mycket om 🙂

8 tankar om “Sverigeresa norröver på sommaren – tips sökes!

 1. Malören i Bottenviken. Världens vackraste plats!! Hela skärgården mellan Luleå och Haparanda, för övrigt… Men lite långt från Lofsdalen förstås 😉

  1. Åh, det ska vi absolut undersöka – vi har ju både tid och litet ”hus” med oss så vi kanske hinner dit 🙂 Låter ju absolut lockande med världens vackraste plats!

 2. Alltså ställ vagnen på Skellefteå camping och utgå därifrån. Eller ställ er i Byske på Campingen så har ni havet. Ni har hur mycket som helst då inom 6 mils radie oavsett. Laxfiske, vitberget, exploratoriet, äventyrsbad i Piteå, vandringsleder, finnforsgrottan, varuträsk äventyrspark… Vithatten där det sägs spöka, åka linbana där man fraktat guld, gruvan i Kri-berg (visserligen 13 mil bort) Finns enormt utbud. Gamla bågsågen i Drängsmark, Maranäsvältan och Laxtrappan i Fällfors… Det är vad jag kommer på nu i all hast, men då jag inte bott där på 20år utan bara åker upp 1-2x år så har jag inte lika stor koll längre. Å så har ni ju Legobutiken igen…

 3. Ammerån o Ragunda kommun är ett underbart många naturupplevelser o sevärdigheter. Ammerån kan du fiska, åka forsränning. Paddla kanot i indalsälven. Uppkeva thailändska paveljongen i uttanede. Finns många mysiga leder att promenera. Finns mycket underbart att uppleva runt ammerån.

 4. Givetvis ska ni besöka Höga Kusten ?
  – Slåtterdalskrevan (3 km vandring fr syd) och gå stigen upp på berget med en enormt häftig utsikt.
  – Grottan på Skuleberget.
  – Besöka Smitingen i Härnösand (mysigt havsbad med otroligt fin sand) och i närheten finns det grottor att undersöka.
  – Västanåfallet

  Drar ni till Jämtlandsfjällen är Storulvån bra utgångsläge för fjällturer. Likaså Vålådalen. Eller ta en tur upp på fjället från vackra byn Ottsjö.

  Mygg finns det på sommaren in i augusti. Men köp ett myggmedel så klarar ni er (är väldigt få för tillfället pga värmen). Vi som bor här kör inte myggmedel särskilt ofta. Ingen argsinnt knott. Blåser det som det nästan alltid gör är det mest bara i skogen myggen finns.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *