Ansvar för sin egen packning – tips för förälderns roll

Nu drar höstens verksamhet med Friluftsfrämjandet igång och med det så ökar vår tid i skogen markant. Vi gillar en aktiv livsstil men som ni också märker så är det på hösten vårt friluftsliv blommar ut ordentligt. Det är då avbrottet från vardagen laddar våra batterier. Sedan tidigare har vi sakta men säkert engagerat de större barnen i processen att bli redo för utflykt. Då mest med målsättningen att sysselsätta dem för att kunna bli klara. Nu inser vi att de stora barnen faktiskt sedan länge kan ta hand om sin packning mer självständigt… Men hur får vi barnen att ta ansvar för sin egen packning? 

 

Ansvar för sin egen packning – att tänka på som förälder…

Här kommer vår lilla tipslista om föräldrarollen i den här processen. En liten mental checklista för att stå ut när huset ser ut som att en tornado dragit fram…

 

Förberedelse är A och O

Helgens aktiviteter inleder uppgraderingen av utmaning för de 3 stora. Numera är både Greta, Irma och Agnes så kallade Frilufsare i Friluftsfrämjandet och med mamma Elin som ledare är det dags för uppstartsövernattning. Och då gäller det att förbereda sig rätt. Information kommer via e-post men för tydlighetens skull skrivs brevet ut och barnen får var sitt exemplar att utgå ifrån. Vi föräldrar måste ju skapa möjlighet för barnen att kunna ta ansvar för sin egen packning.

 

ansvar för sin egen packning

Ge det tid!

Med att ge det tid menar vi egentligen inte över antal gånger utan fokus nu är att hinna lära sig något inför den här utflykten. Därför så påbörjar barnen sin packning redan dagarna innan. För att ha tid att låta dem leta efter sina saker, få lite panik när de inser att något inte är tvättat, lägga fram sina högar osv har en lärande funktion också. De hinner uppfatta vilka uppgifter som är lite luriga, vad det är de behöver tänka på lite tidigare än vid avresa med mera.

 

Kläder efter väder – vad är det?

Som vi bloggar om i många olika sammanhang om när vi pratar om kläder med våra barn så är vårt fokus att de ska vara bekväma och rätt för vädret. Men vad är kläder efter väder? Jo, såklart handlar det om att det inte passar så bra med linne och shorts när det är isande vindar ute. Eller att ha ordentligt vattentåliga kläder vid regn. Så vi brukar faktiskt tillsammans med de barnen, redan när de är ganska små, kolla på olika väderappar. Då kan vi gemensamt ”komma fram till” vad det är för kläder som gäller. Apparna är ju galet pedagogiska med sitt finfina bildstöd i form av solar, moln, regnskurar, snöflingor osv! Så det går enkelt att involvera barnen att ta ansvar för sin packning från tidiga åldrar.

 

ansvar för sin egen packning

 

Orka bära – jaga gram?

Här krockar flera av våra ambitioner. Som så ofta HAHA… Att å ena sidan förorda att vi ”tager vad vi haver” och inte drabbas av prylhets vilket gör att vi har lite blandad kompott av friluftsutrustning. Till exempel väldigt varma gosiga, och tunga, sovsäckar. Lika med våra liggunderlag. Två uppblåsbara till de vuxna för ökad komfort. Men med det kom också tyngd då de kanske inte är de mest moderna… OFTAST fungerar detta bra då vi är i ett läge just nu när vi kanske inte gör så stora vandringar med mycket packning. Just nu är det ju två små barn som tar upp ryggplats hos båda de vuxna.

 

ansvar för sin egen packning

 

MEN när nu alla ska få med sin egen packning själv, ja då märktes det. Så nu vet vi att vi behöver tänka till kring vikt av sovsäck och liggunderlag för det påverkar verkligen packningen. Både i hur de sitter på ryggsäcken men också för vikten. Så nu behöver vi kanske börja jaga gram för att möjliggöra att barnen kan ta ansvar för sin egen packning… Hur gör ni?

 

ansvar för sin egen packning

 

Det krävs träning för att kunna ta ansvar för sin egen packning!

Nu är våra vandringar där barnen behöver bära all sin packning själv korta och målet är att de ska uppskatta formen av friluftsliv. Det är inget självändamål för oss föräldrar att de ska nå toppen av Kebnekaise när de är 10 år. Eller för den delen vandra gröna bandet innan de fyllt 12 år. Utan önskan för vår del är att de ska längta ut i naturen. Att de ser skogen som en tillflyktsort när de vill slappna av och ladda batterierna. Att friluftslivet är en naturlig del i deras vardag när de själva kan bestämma över sin tid. Det är därför vi kallar det vandring även om det bara är en tur på 5 kilometer (t.ex vår tur upp på Digervålen i Lofsdalen), där vi lägger till många mysfaktorer som matsäck, fikastopp, utsiktspunkter med mera. För att grunda väl. Som förälder är vi nöjda bara att vi är utomhus och hittar på något tillsammans <3

 

 

Tålamod, tålamod och tålamod

Ja, så behöver vi ju kanske fundera över förälderns roll i den här läroprocessen. Att vara med men inte lägga sig i… Det kräver sin portion av tålamod. Så punkten om att ge det tid gäller även att föräldern behöver investera sin tid i att finnas där för frågor. För frågor blir det. Men vi biter oss i tungan och svarar inte direkt utan hjälper dem komma på hur de ska hitta svaren. Letar de efter sitt underställ så blir det en motfråga om när de använde det senast, om var de har letat, finns det fler ställen att leta osv…

 

ansvar för sin egen packning – Stolta leenden gör det värt allt!

Så visst blir vi utskällda där under processen. Men så ser vi de stolta leendena när de vandrar iväg med sin packning på ryggen och då blir allt värt det.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *