Yttre Bodane – familjevänlig vandring längs med Vänerns kant

Längs med Vänerns kant i Dalsland finns det mysiga vandringsvänliga naturreservatet Yttre Bodane. Det ligger bara ca en halvtimme bort från Åmål men ändå har vi bara varit där vid två tillfällen. En gång i juli 2019 och även denna coronasommaren 2020 tog vi oss iväg. Båda gångerna med hjälp av besök av skåningar!

 

yttre bodane, naturreservat

 

Yttre Bodane = familjevänliga vandringsleder i unik skärgårdsmiljö

Yttre Bodane är verkligen för aktiva familjer. Det är en rad olika leder som alla snuddar vid Vänerns strand med flera fina platser att stanna. Klippor som inbjuder till bad och mjukt viker ner mot det glittrande vattnet. Det finns nästan 12 kilometer vandringsleder och ingenstans kan vi landkrabbor (läs här om vår båttur i Tösse skärgård eller om när vi blev sjöbusar för en helg) känna sådan närhet till den smått unika sötvattensskärgård som Vänern bjuder på här i Dalsland.

 

yttre bodane, sötvattenskärgård

 

Nötön runt – en av de familjevänliga lederna i Yttre bodane

Den tur vi njuter av med våra vänner, faktiskt båda gånger, är leden runt Nötön. Vandringen går alltså inte bara på fastlandet utan på spänger som tar oss ut på ön Nötön. Det är där vi stannar på en utskjutande klippig udde för fika och bad.

 

badvänligt i yttre bodane naturreservat

 

Hela vandringen blir ungefär 6 kilometer och går genom väldoftande tallskog, förbi buskar som lockar med blåbär och på slingriga stigar både uppför och nerför. Det är lättvandrad terräng och barnen har mycket att titta på längs med turen.

 

vandring i yttre bodane

vandrare i yttre bodane

 

Gravrösen och Yttre bodanes egna lilla utemuseum

Det visar sig att det finns bortåt 13 gravrösen som härstammar från ungefär bronsåldern i Yttre bodane naturreservat. Mitt på Nötön ligger också ett litet torp som används in på mitten av 1800-talet. På den tiden finns det knappt någon skog på ön utan varje liten skreva med jord används för odling. Numera är Petter Anderssons torp ett litet naturum där vi får veta lite mer om fågel- och fisklivet här i Yttre bodane naturreservat. Men också om den lite speciella floran av lavar som finns i området. Tydligen finns även en snölav som är väldigt ovanlig så här långt söderut.

 

 

Tid att njuta

Vandringslederna i Yttre bodane ger verkligen tid att njuta. Det är fantastisk natur, fina utsikter över Dalbosjön och det är inte långt mellan tillfällen för bad. Vi stannar länge på vår lilla klippudde där vi njuter av ett ordentligt mellanmål, nämligen ostbricka. Passar stora som små! Dessutom tar vi fram en kladdkaka som blir serverad med kemikaliegrädde efter ett av alla dopp.

Hit vill vi fler gånger, säger vi. Som vanligt… haha!

 

ostbricka på udde

Hitta hit

Det här naturreservatets vandringsleder är verkligen att rekommendera! Och då finns ju hela skärgården utanför att utforska med kajak, båt eller cykel… Yttre bodane ligger ca 2,5 mil söder om Åmål och är skyltat från E45. Vid parkeringen finns både informationsskyltar, torrdass och översiktsbroschyrer -> Västkuststiftelsens informationsblad

Koordinaterna till parkeringen

WGS84 decimal (lat, lon)
58.821074, 12.574604

En tanke på “Yttre Bodane – familjevänlig vandring längs med Vänerns kant

  1. Upplevelser bjuds av allehanda slag, inget går upp mot vad naturen själv erbjuder, det gäller ha rätt utrustning oavsett väder.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *