Tösse skärgård – ännu en dalsländsk pärla

Vi fortsätter att upptäcka vårt härliga Dalsland. Inte sällan sker detta i med goda vänner. Och inte sällan sker detta med långväga vänner. En kär sommartradition är att Lundavännerna tar sig hela vägen upp till oss i Åmål. Tillsammans har vi tagit oss ut på lite olika äventyr i skog och mark. Läs tex om en tältnatt i juli. Nu finner vi oss plötsligt i två ekor med utombordare i Tösse skärgård!

tösse skärgård

Semesterbyn

Vi hamnar i Rolfskärrs stugby, som ligger vid Vänerns strand, strax söder om Åmål. Här samsas ett antal semesterstugor med tallskog och sandstrand. En riktig sommaridyll. Även om vi inte bor hos dem den här gången så får vi hyra utrustning hos dem. De har nämligen både SUP (stand up paddle), kanoter och båtar av olika storlek till uthyrning. Vilken källa till kommande äventyr i Tösse skärgård!

tösse skärgård

Båtamatörer

Vi hyr två ekor med utombordare. Ingen av oss är några båtmänniskor så därför tar det kanske ett tag innan vi är igång. Men efter att ha dragit och vridit och pillat lite så startar motorerna. Efter några årtag över grunt vatten och förbi vass lämnar vi den lilla viken och ut i skärgården.


tösse skärgård

Medan pappan försöker var sjökapten, njuter vi andra av åkturen…

 

tösse skärgård

 

Till havs! (…fast på sjön)

Det är så otroligt njutbart att puttra fram över vattnet. Utsikten är det verkligen inget fel på. De minsta barnen är lite skeptiska till en början, men snart gillar de också böljan den blå. Sakta men säkert far vi över klarblått vänervatten med solen i ögonen. Framför oss kan vi ana ett antal öar – Tösse skärgård. Vårt mål är att hitta en egen liten ö att gå iland på där vi ska fika, äta middag och bada. Och vi behöver inte åka länge innan vi hittar den perfekta ön och det är dags för landstigning!

tösse skärgård tösse skärgård tösse skärgård

Mat och bad

På vår egna lilla öde ö där i Tösse skärgård njuter vi direkt vid ankomst fika i form av pannkaksmuffins eftersom vi vill hålla humöret uppe. Sen letar vi efter den bästa och minst halkiga badklippan. Efter bad blir det en bejublad tacobuffé så att när vi börjar packa in oss i båtarna igen är vi alla mätta och belåtna.

tösse skärgård
tösse skärgård

Hemåt med solen i ryggen

Hemfärden genom Tösse skärgård blir minst lika njutbar och vi märker att de minsta börjar klippa med ögonen. Vi misstänker att det kommer bli en utmaning att hålla dem vakna i bilen hem. Även om resan bara är en kvart. Men de större barnen börjar få sjöben och stoltheten lyser ur ögonen när de får ta rodret en liten stund. För dem är det ett av de starkaste minnen de har från årets sommarlov.

tösse skärgård

 

PS. Med nedvevade rutor och ljudliga upptåg lyckades vi hålla de små vakna. Sedan somnade de ovaggade i egen säng. Vi lite större hade gärna anslutit. Eftersom man blir trött av en tur i skärgården!

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *