Odensjön i Röstånga – spektakulärt vattenhål i nordvästra Skåne

Bara några, ca 5, kilometer från Pensionat Söderåsen ligger Röstånga. Där hittar vi den mytomspunna Odensjön. En spektakulär vattenkälla som fylls på från underjorden. Bara det…

 

Odensjön, Röstånga

Koordinater som visar fel

Att ta sig dit är inget svårt. Om du vet var du ska starta… Vi som är helt obekanta med området trycker in koordinaterna till Odensjön i Röstånga, helt enligt vår vana trogen. Sedan följer vi helt enkelt vägen. GÖR INTE DET! Detta gör att vi hamnar på en liiiten avlägsen grusväg tillsammans med några holländska turister. Då de ligger framför oss är det de som blir utskällda av en arg dam om att de är på fel plats och på tillbakavägen varnar oss. Vi skippar mötet med henne och vänder…

 

 

Barnvänlig promenad leder till Odensjön

Promenaden utgår från den tydligt utmärkta turistinformationen. Vilket innebär att precis utanför deras entré hittar vi den kilometerlånga gången som leder ner mot Odensjön.

 

turistinformation Röstånga Odensjön

 

Det är en stor platt grusgång som gör den tillgänglig och lättpromenerad. Det märks också när vi anländer till Odensjöns platta del. Där är det flera familjer som håller på att laga sin kvällsmat, det är ett stort gäng ungdomar som tar sig ett dopp och flera som bara är ute på en promenad.

 

 

Odensjön, en del av Söderåsens nationalpark

Odensjön, eller vattenkällan, ska ha bildats från en glaciärnisch. Detta gör att det runt om kring sjön är lodräta höga kanter, förutom där leden når sjön. Där finns en liten strand, en badbrygga, ett vindskydd och flera picknickbord är utsatta runt omkring.

 

 

På informationsskyltarna får vi veta att det inte är några inflöden av vatten utan den fyller på från underjorden. Det tillsammans med att namnet härstammar från att den cirkelrunda formen liknar guden Odens enda öga.

 

odensjön

informationsskylt Odensjön

Naturnära vilostund

Turen till Odensjön är ingen avancerad vandring som ni märker utan en mysig utflykt eller faktiskt ett bra badställe varma sommardagar. Eller kanske efter en svettig cykeltur i trakten? Själva tar vi den som ett avbrott från alla större äventyr (paddling/kanot, vandring, ridtur osv) vi gör den här kortveckan som vi bor på Pensionat Söderåsen.

 

en kilometers promenad till Odensjön

vila vid Odensjön

Hitta hit!

Klicka på länken -> så kommer det upp en kartbild till Röstånga Turistinformation. Precis vid entrén finns en skylt med flera val av vandringsleder. Odensjön ligger bara 1 kilometer enkel promenad därifrån. Det kan vara värt att veta att det finns en byggnad med toalett där även om själva turistinformationen är stängd.

 

Odensjön i Röstånga

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *