Är granskottssirap det gröna guldet? Så här gjorde vi!

Det är en rejäl underdrift att säga att skogen på försommaren är underbar. Nyutslagen grönska som väggar, tak och golv! En sådan prakt fick vi njuta av alldeles nyligen på vår utflykt till Linheden. Men försommaren bjuder också på en annan härlighet – späda granskott som i många år lockat oss. Vi har nämligen, sedan vi serverades det i en igloo uppe på Åreskutan, drömt om att få göra egen granskottssirap!

 

tänk på att fråga markägaren

 

Det är lätt att lägga märke till granarnas ljusgröna skott, små späda utväxter som man enkelt kan plocka. Dessa kan man smaka på direkt, men de går också att använda till att göra granskottssirap. Då behöver man plocka aningen mer. Men tänk på allemansrätten och fråga markägaren om tillstånd!

 

Vi – det vill säga barnen – plockade en påse i den egna skogen eftersom vi sedan länge burit med oss tipset om att göra granskottssirap!

 

kusiner samarbetar

 

Receptet är busenkelt

Så här gör man:

1 liter granskott

1 liter strösocker

Varva skott och socker i en glasburk med tättslutande lock. Förvara ståendes i ett soligt fönster 3-4 veckor. Rör om då och då. Sila bort skotten när sockret smält och häll upp på en lämplig burk. Granskottssirap passar fint till glass och pannkakor!

 

granskott och socker

granskott i sol

granskottssirap

 

Nu längtar vi nästan till hösten då vi föreställer oss hur den mustiga viltgrytan toppas med en dessert med ringlad granskottssirap över. Vad tror ni om det?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *