Årets julklapp 2020: stormkök! Tänk på det här vid köp…

Årets julklapp presenterar HUI Research 6.50 på morgonen. Greta kommer skuttande in till oss andra och berättar att det är ett STORMKÖK som är årets julklapp. När vi diskuterar det är för någon dag sedan så är det faktiskt mest fokus på att ju coronan lärt oss mycket i den digitala världen. Men när presentationen till hur valet föll på stormkök så känner vi spontant att i år är de rätt på det. Lite annat är när mobillådan är årets julklapp 2019… Den motiveringen köper vi fortfarande inte idag – haha.

 

årets julklapp 2020

 

Årets julklapp kopplas till hemester

Motiveringen till att utse just stormköket till årets julklapp är det faktum att svenskarna inte längre reser utomlands i den utsträckning vi gör när inte en pandemi härjar i världen. Det gör att fler upptäcker vad Sverige har att erbjuda. Och då i synnerhet friluftslivet. Detta är ett fenomen som vi också noterat. I år är det fortfarande, i november, nästan tjockt med folk på de mest populära lederna här i vårt närområde. En solig helg nyligen så fyller bilder från både Glaskogen och Kycklingleden i Värmland vårt facebookflöde så mycket att vi faktiskt funderar lite kring hur deras upplevelse blir med så mycket folk runt sig? Men samtidigt så är det så oerhört glädjande att se så många som börjar se värdet, och framförallt, möjligheterna som friluftslivet ger!

 

friluftsliv 2020

 

Vi är sedan mååånga år starka förespråkare för hemester och svemester (klicka här för att komma till vårt inlägg inför sommaren 2019) , att förstå vilket enormt fantastiskt land vi bor i och ju mer vi upptäcker desto fler ställen inser vi att vi behöver besöka! Kolla vår kategori Utflyktsmål eller Vandring för att se några av pärlorna vi bloggat om på temat. Massor av fina ställen att använda årets julklapp på 🙂

 

årets julklapp 2020 på Sörknatten

Ett besök på Sörknatten där delar av Ronja Rövardotter spelades in.

 

Stormkök – hur väljer vi?

Alltså årets julklapp är ju bara så rätt! Men hur väljer vi stormkök, eller friluftskök som vi säger, bland alla dessa varianter. De två stora märkena är nog ändå Trangia och Primus. Vi väljer utifrån följande faktorer:

1. STORLEK: för oss som är så många i familjen behöver vi så stora grytor som möjligt, och så många som möjligt. Och då faller än så länge valet på Trangias största set.

 

årets julklapp, storfamilj behöver två

Oftast använder vi två kök samtidigt då vi lagar mat till 8 personer på våra utflykter – här förbereder vi en ”one pot pasta”

 

2. KONSTRUKTIONEN: det här kan verka tokigt men det som är viktigt för oss är att barnen ska kunna vara med och laga maten. Primus har en konstruktion som bygger lite mer på höjden och med våra ivriga men lite klumpiga barn så känner vi det för osäkert. Trangia bygger en mer grund bas och matlagningen, och värmen, sker liksom ner i köket. Detta gör att det känns mer barnvänligt med den sortens konstruktion.

 

 

Gas eller sprit?

Nu har vi gas. Och funderar på varför det valet dröjer tills nu…. Alltså, med barn är det oslagbart i att hantera jämförelsevis med spritköken! Barnen kan montera, hantera och tända självständigt mycket tidigare. Det är också mycket lättare att som vuxen våga låta dem börja öva på ett gaskök. Till detta kommer också att vi vid två olika tillfällen ofrivillig fått smak av spriten i maten och förutom den förfärliga smaken så känns det jobbigt med det kladd och oron för hur detta kan antändas. Så det är viktigt att tänka på vid köp, för det är klart ni ska ge bort årets julklapp!

 

 

MATLAGNINGSTIPS PÅ ÅRETS JULKLAPP

Vi använder ju vårt stormkök, friluftskök, väldigt mycket. Det är nog till och med så att vi kan dra det så långt att det ganska ofta är att få laga mat utomhus kan vara incitamentet och målet med många av våra utflykter… Här länkar vi några av vår matlagningstips på stormköket – hoppas ni vågar prova några av dem!

 

Fejkad Stroganoff

Kladdkaka

Tomatsoppa med tortillabröd

 

Är det så att ni är sugna på fler sätt att laga mat utomhus så sorterar vi in våra tips under kategorin Utemat & recept.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *