Barnens Järvsö – lekande lärande!

Vi hann ju faktiskt med lite mer den där intensiva helgen i Järvsö. Efter mumsig hotellfrukost gav vi oss ut i barnens Järvsö. Och hade vi inte haft Wild Kids som dragmedel hade vi nog inte varit därifrån än… Så mycket kul det finns för barn i Järvsö!

 

barnens järvsö - djurstall

Lillbabs leklada

Egentligen är väl Järvsö nästan mest känd för byns stolthet, exporten och fenomenet Barbro Lillbabs Svensson. Hon har ju också startat upp Caffär, ett urmysigt café som nu även ordnar pizzabufféer och bakar välrenommerat bröd. Vi hade ju dessvärre precis lagt över en timme vid frukostbordet på hotellet så fika var det inte dags för. MEN naturligtvis var vi nyfikna på utställningen om Lillbabs fantastiska karriär vilken fanns mittemot Caffären. Vi vuxna betalade våra 60 kr för att strosa runt bland glittrande klänningar och roliga brev från fans men sällskap av barnen fick vi inte.

 

caffären i järvsö

lillbabs

 

I barnens Järvsö så har det nämligen skapats en leklada där det fanns utklädningskläder, låtsasdjur, gammaldags kök, en lanthandel och mycket mycket mer. Barnen var överlyckliga. Det var Emil med sin mysse, det var Moooor och drängen som pysslade runt där länge länge.

 

 

barnens järvsö, leklada

barnens järvsö, drängen

”mormor” bjöds på te vid sitt besök…

 

barnens järvsö, lillbabs leklada

lanthandel fascinerar i barnens järvsö

Det kostar många pengar i den här affären!

 

drängen jobbar

lyckliga barn i järvsö

Stenegård – hjärtat i barnens Järvsö

En inspelningsplats som vi inte besökte under vår rundtur men som vi fick tips om var Stenegård. Föräldrarna, som trodde att Caffären var för de vuxna, tänkte att detta ställe kanske kunde väga upp mot vår önskan att se en utställning. Det ligger precis i byn det också och är ett av Hälsinglands främsta besöksmål med underbara trädgårdar, hantverk, café och dessutom då barnens Stenegård.

 

barnens järvsö, stenegård

 

Vilket ställe! Här hade vi kunnat vara i en vecka om barnen fick bestämma! Flera olika halvstora stugor med olika inriktning, där fanns en pysselstuga och en snickeristuga men också en teaterstuga och lillKarls, en kopia av en av de äldre Hälsingegårdarna som finns i trakten. Helt enkelt ett ställe som verkligen släpper loss kreativiteten och tillåter ett fantasirikt skapande!

 

barnens järvsö, lekstugeby stenegård

”lekstugebyn” kallar barnen detta paradis

 

barnens järvsö, lanthandel

barnens järvsö, snickarstugan

barnens järvsö för alla

barnens järvsö, snickarglädje

barnens järvsö, lillkarls hälsingegård

barnens järvsö, skola förr i tiden

Det blev ett långt samtal kring hur det var i skolan förr i tiden

 

Det är rätt häftigt att se hur intresserade barnen är av hur det fungerade, hur de levde och hur det var att leva ”förr i tiden”. Helgen i barnens Järvsö blev verkligen ett lekande lärande!

 

lekande lärarande

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *