Fältugn, försök 1… Två lärdomar rikare och en arbetshypotes!

Som vi har sneglat på den, fältugnen. I inspirerande facebookgrupper där outdoor cooking levereras med fina bilder och superenkla recept och matlagningsböcker på samma tema. Friluftsfrämjandet i Åmål/Säffle har nu investerat i en fältugn och hittills har det tillagats soppa och blåbärspaj i den. Men det ser så lyxigt snyggt ut med bakverk, tänk er bröd direkt från ugnen efter en kväll vid lägerelden. Eller smaskig sockerkaka som mumsigt fika tillbaka till lägret efter en härlig dagsutflykt. Som ledare var det nu dags att lära känna fältugnen lite grann så i helgen inleddes det som tydligen kommer att bli en följetong. Fältugn, försök 1…

 

börjar bra, försök 1...

fältugn, försök 1...

 inte så lyckat försök 1...

Prova hemma, eller när det finns backup!

När vi lyfte ur den brända platta kakan ur fältugnen så kändes det rätt skönt att kunna gå in i huset och göra ett alternativt fika. Den såg inte särskilt lockande ut och känslan där och då var att den inte gick att rädda.

 

elin och agnes försök 1...

 

Det här är något vi ofta återkommer till, att vi behöver testa hemma. Oerhört skönt med tanke på helgens resultat av att baka morotskaka i fältugn, som blev försök 1… Den här gången var vi extra glada åt det då varken vuxna eller barn behövde vara besvikna eller längta efter sockerkicken den skulle bjuda på utan vi såg det alla som ett spännande experiment.

 

eld inför försök 1...

2 lärdomar vi fick med oss

  1. Värmen är nog högre än det verkar runt om. I instruktionerna så stod det att om glöden verkade falna skulle det läggas på mer men vår erfarenhet blev att med värmande glöd och småflammor så blev INTE tillagningstiden de 45 minuter som receptet beskrev. Kakan blev snabbt klar men inte fluffig…
  2. Folierullarna under formen var ett himla bra tips! Botten brändes inte alls lika hårt som toppen även om den var närmare värmekällan.

 

folierullar var ett bra tips

Nästa gång ska vi testa…

att ha folie över kakan, vi tänker att det kanske jämnar ut värmen ytterligare i fältugnen?

låta glöden göra sitt jobb, om fältugnen är uppvärmd sedan tidigare så håller den värmen bra med bara lite stödglöd över och under (är vår arbetstes inför försök 2…)

 

lärdomar från försök 1...

Smaken på resultatet från att baka kaka i fältugn, försök 1…?

Efter att ha skurit bort mycket av det brända och lagt på ett tjockt lager med frosting så kunde vi alla nog tänka oss att äta en bit, och även en andra… Så smakmässigt har vi stora förhoppningar på vårt nästa försök!

 

misslyckat försök 1...

försöker dölja vårt misslyckade försök 1...

njuter av resultatet av försök 1...

mumsar resultatet från försök 1...

 

Har ni några sådana där riktiga matfails?

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *