Mysteriekväll – om 9 åringens spännande kalas

Så fyllde hon då 9 år, vår stora tjej som har längtat så efter sin födelsedag! Önskan om en mysteriekväll för några vänner växte fram under hösten. Inspiration från olika program från TV, bland annat Barnkanalens Läsmysteriet, och alla böcker hon slukar på samma tema, t.ex Lasse-Majas detektivbyrå och Dickens detektivbyrå. Som vanligt så gick föräldrarnas fantasi loss och aldrig hade hon kunnat ana hur hennes mysteriekväll skulle bli…

 

Hemlig plats

Klockan 17 samlades ett av spänningen väldigt spralligt kompisgäng hemma hos oss. När de får meddelande om att de ska hoppa in i bilen för att åka till en hemlig plats så hamnade nerverna utanpå och fnittret var lite lätt stressat.

 

Pappa Andreas hade nämligen lyckats få kontakt med Åmåls Järnvägsmuseum så vår mysteriekväll skulle komma att utspela sig i en gammal restaurangvagn! Inne på en stängd bangård stod den bland fler tågset och stora byggnader. Barnen möttes av marschaller och skenet från vår eldkorg.

 

Kvällens mysterium serverades med korv och bröd

Inledningsvis bjöds det på korv med bröd runt lägerelden. Medan skuggorna kröp närmre mellan tågvagnarna så ställdes tusen frågor om hur läskigt det skulle bli och en viss otålighet i att få dra igång…

 

 mysteriekväll, detektiver

Det var en gång…

…en tågrånare, Konrad Fredriksson, som kom över hela lönekassan för dåtidens arbetare på Kol och Koks AB. Poliserna Karlsson och Larsson lyckades gripa rånaren men inte få ur honom var bytet fanns. Kungavagnen, i vilken kungen Gustav den V en gång ska ha rest under sin jaktresa i september 1948, var där Konrad, som i dagligt tal kallas Konrad Kanalj, senast hade setts. Under förhör hade det framkommit att Konrad Kanalj hade lämnat ledtrådar till sina kumpaner för att de skulle kunna hämta skatten när allt lugnat sig. Poliserna har nu tiden emot sig och har därför kallat in Dalslandsdeckarna för att få hjälp att hitta lönekassan.

 

 mysteriekväll, lösa fallet

Ledtrådar

Upplägget var att det överallt i tågvagnen fanns olika ledtrådar som skulle leda till att våra detektiver kom fram till nallebjörn. Lönekassan (chokladguldpengar) var nämligen insydda i ett gosedjur.

  • En serietidning, Bamse, där sidan som var uppslagen var med Teddy.
  • En liten bild på stjärntecknet stora och lilla björn
  • I en gammal tidning var ett uppslag uppmärkt – om Jämtlands landskapsdjur
  • En sönderklippt bild på Baloo från Djungelboken
  • Ett kuvert adresserat till Björn Söksson, avs från KK
  • En annan tidning hade några bokstäver understrukna – bildade ordet GODNATT
  • Lappar med olika barnvisor i ballonger – ex. Mors lilla Olle

 

mysteriekväll med ledtrådar

 

Och massor med fler små tecken – kolla in den här filmen så får ni en liten rundtur i tågvagnen innan Agnes mysteriekväll drog igång!

Museum på natten – kan det bli mer mysteriekväll?!

Efter att detektiverna hittat tjuvgodset så samlades gänget vid eldkorgen igen, den här gången för att fira sina framgångar med att grilla marshmallows och även testa s’mores (kex, choklad och marshmallows).

 

mysteriekväll med s'mores

 

Efter att ha njutit av detta ett tag, eld fascinerar alltid, så var det dags för ett litet bonusäventyr. Museum på natten… Med ficklamporna i högsta hugg smög vi oss in ett järnvägsmuseum där bland annat riktigt gamla ånglok tornade upp sig framför oss men även föremål som väckte mycket nyfikenhet och frågor. Tänk att lusten att lära kan vara så stark!

 

Förberedelser

Det här kalaset krävde inte så mycket preppning innan. Det gällde att ha tänkt ut några ledtrådar och sedan förberett dem, t.ex genom att ha skrivit ut bilder, gjort agentskrift på ett papper osv. Därtill kom en inköpsrunda av mat och mys samt utrustning till våra detektiver (istället för godispåsen). Mesta tiden la vi egentligen på att göra i ordning i tågvagnen samt att ha en fin eld. God hjälp av nyfikna systrar hade vi också inför kalaset, ett hett tips när det är lite avundsjuka syskon i närheten är att engagera dem i hemlighetsmakeriet innan!

 

mysteriekväll, eldkorg

mysteriekväll, förberedelser

Älskar kalasfixeri!

Ja, vi erkänner – det är oerhört kul med kalasfixeri. Att i veckor innan gå och fantisera olika idéer på det tema som är på gång. Att ett koncept växer fram och vi sedan får busa loss med ungarna. Så himla kul! Även om det känns lite konstigt när vi i våra utklädnader (bla som älva i balklänning, general Leia, en prins, skogsvännen Vilda, trollkarl, speleman m.m) när vi möter föräldrarna 🙂

 

mysteriekväll, tågstins

 

Här kan ni läsa lite mer om några av våra kalas med tema pirat, skogsäventyr och star wars

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *