Gå på museum!

Agnes är väldigt bestämd och tydlig när hon får frågan om vad hon skulle tipsa andra barn om att göra om de åker iväg till en annan stad. Gå på museum. Det är så kul, spännande att se massor av sån’t vi sett på barnprogram eller pratat om.

 

Spridd för vinden

 

I helgen så har Åmålsfamiljen var lite utspridd, Elin har varit i Göteborg med vänner medan Greta packade sin väska för att åka till Skövde med kusiner och släkt över helgen.  Agnes, Irma och Andreas gav sig ut på en liten tågluff, även de med Göteborg på biljetten men med Mölnlycke som slutdestination på lördagen. Dock tog de några timmar i storstaden och det blev Göteborgs stadsmuseum som fick besök.

museum tågstation

museum irma tågstation

Gå på museum!

 

Gå på museum, gå på museum med barn! Vi instämmer i Agnes uppmaning, hon har lärt sig älska museum och det är så häftiga miljöer, intressanta infallsvinklar och lärorikt för alla – även om vi som föräldrar inte kan något om det från början så behövs det inte, vi kan bara vara med och upptäcka tillsammans med barnen.

 

Ofta är museum numera uppbyggda som nästan rena upplevelsecenter. Det är ofta mycket att göra för alla sinnen; känna, höra, se är vanligast men ibland kan du även få både lukta och smaka (beroende på inriktningen på muséet) vilket ger en ytterligare dimension till lärandet – experimental learning.

museum klättervägg

Underskatta inte ditt barns förmåga att gå på ”vuxenmuseum” för de har många trådar att hänga upp sin upplevelse på, det finns barnprogram de kan ha sett som handlat både vikingatiden, hur människokroppen fungerar eller dinosaurier så ge det en chans!

 

Göteborgs stadsmuseum – en liten guide

 

Att det blev just det här och inget av alla de mer ”kända attraktionerna” var när Andreas googlade (japp, den här gången också…) på ”barn Göteborg” så dök det upp att det skulle vara om vikingar så efter lite rådslag under tågresan så blev det målet för dagen.

 

Väl framme visade det sig att museet, utöver vikingautställningen även hade en utställning om Göteborgs musikhistoria och Barnens museum med lekplats inomhus!

museum pariserjhul

 

Efter att ha hängt av oss sprang vi, glada i hågen, uppför trapporna och helt plötsligt hamnade vi vid en balustrad och såg ut över resterna av ett riktigt(!) vikingaskepp som man hittat i sjöbotten i Göta älv. Detta ledde till att barnen berättade massor om vad de hört och lärt om vikingar. Irma berättade bland annat om hur hon och morfar sett ett riktigt vikingaskepp på vattnet hemma i närheten av mormor och morfar (Värmlands Nysäters Vikingacenter). Vi gick omkring en stund bland montrar som visade upp allt från smycken och spännen till verktyg och vapen. Agnes och Irma lyssnade nyfiket när pappa läste texterna om de olika föremålen.

 

museum svärd museum spjut

 

Men trots svärd och yxor, var det just en monter som framförallt fångade barnens intresse. En stor glasmonter med ett RIKTIGT skelett!

När den första ”chocken” hade lagt sig (de tyckte det var lite småläskigt) så kunde vi prata en hel del om vem personen hade varit och var han hade hittats. Sedan kunde vi också prata lite anatomi och bland annat relatera till Irmas nyckelbensfraktur förra året.

 

museum skelett

 

Innan vi gav oss på ytterligare äventyr på museet fyllde vi på med energi på museets lunchrestaurang/café. Det var en prisvärd bistro som erbjöd allt från paj och soppa till sallad och mackor. Efter mat och toabesök tog vi hissen (som endast tillät vampyrer…) till översta våningen.

 

museum hiss

 

Däruppe passerade vi raskt genom musikutställningen för att hitta Barnens museum. I ärligetens namn var det inte mycket till museum, det var mer som en lekplats inomhus med göteborgstouch. Klättervägg, jätteklossar, spårvagnslajv och rutchkana. Vi lekte, klättrade och byggde. Pratade och fantiserade.

 

När vi var slutlekta passerade vi genom musikutställningen på väg tillbaka och fastnade vid utställningens själva epicentrum. Där fanns en replokal uppbyggd, med olika instrument som vi provade på. Både Agnes och Irma provade elgitarr och trummor och tyckte det var ”coolt”. Pappan tyckte även att det var intressant att få en inblick i den otroligt omfattande musikhistoria som Göteborg gått igenom!

 

museum trummor museum elgitarr

museum band

 

Efter drygt två timmar på stadsmuseet var det dags att ta på oss jackorna och bege oss ut i den västkustska blåsten på vidare äventyr.

 

museum staty

museum promenad

Utställning: Lärorik, spännande och lekfull

Barnvänligt: Ja

Priskategori: Gratis upp till 25 års ålder

Mat och dryck: Prisvärt och vägg i vägg med museet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *