En vardagskväll så sjuder det av liv i en vanlig villa i Åmål. Det myllrar av människor, hundar och katter i en salig röra… Det är dags att ta hand om årets äppleskörd, nu ska här göras äppelmos!
Alla hjälper till!
Mormor, morfar och moster Emma ansluter på eftermiddagen. Barnen tittar lite skeptiskt på oss först, det måste ju protesteras lite när föräldrarna ber om hjälp… Men snart har de smittats av den glada stämningen och det är engagerade ungar som kollar om frukten är godkänd för att bli äppelmos (”kan mormor skära bort det här?”).
Försiktigt läggs de äpplen som går igenom skärskådningen i skottkärran och sedan kämpar vi tillsammans med att få den till köket där Greta och mormor tar emot.
Sockerfritt äppelmos
I vår trädgård finns det två äppelträd, ett litet som planterades när Agnes döptes och som bär sorten Odenstad (namnet på en tidigare släktgård på Elins sida). Det stora fruktbärande trädet ska vara av sorten Gravensteiner och det ger ganska sen skörd vilket gör att vi första dagarna i oktober kan göra underbart gott äppelmos. Det är faktiskt så gott att vi bara gör rent mos där vi varken tillsätter socker eller annat. Perfekt när barnen var små, perfekt nu!
Att göra äppelmos
Det byggdes upp små ”stationer” där mormor och morfar delade ansvaret för att tvätta äpplen och dela dem i lagom stora bitar. Ofta hade de god hjälp av antingen Greta eller Irma. Agnes såg till att de hade ett jämnt flöde med nya äpplen till sig.
Det där med maskiner alltså… Efter lite kaos då en liten, men ack så viktig, fjäder saknades en stund så skulle vår hushållsassistent byggas i ordning till att framställa perfekt äppelmos. Men när den väl kom igång, ja då körde vi på – ugnsbakade klyftor ner och ut kommer varm doftande äppelmos, mmmm! Närproducerat och ekologiskt 😀
Pirret och njutningen när de åt ljummet nygjort äppelmos med en skvätt mjölk gick inte att fånga på bild, det var en känsla som nog sätter sig som ett fint barndomsminne <3