En frilufsräv bakom örat – Elin på Friluftsfrämjandets ledareutbildning

Jag har alltså fått tre dagar egentid när jag tillsammans med tjugo till blivande ledare för Friluftsfrämjandets Strövare och Frilufsare ”nördat ner mig” i olika friluftslivsaktiviteter så som utomhusmatlagning, diskutera allemansrätten, knivhantering och mycket mer – himmelriket för en friluftsintresserad trebarnsmorsa!

 

friluftsframjandet-tuxer-elin

 

Okända sovkamrater, lysrör och riktigt hårt golv

Alltså, jag orkar ingenting en fredag. Egentligen. Oftast brukar vi laga lite middag ihop, duka fint och äta tillsammans innan det blir lite mys framför soffan – huset är tyst redan vid strax efter kl 22 (oh the glamour…). Och nu, sitta i en lysrörsupplyst sal och diskutera policys, ledarrollens betydelse med mera – hur kul är det på en skala?

 

friluftsframjandet-tuxer-mote

 

Jamen, det är ju det! Det är hur kul som helst! Att få tillbringa en helg med lika friluftsintresserade, aktiva vuxna och ha möjligheten att fördjupa och förstärka sin kunskap och kärlek till allt naturen har att erbjuda, och det med stöd av Friluftsfrämjandets erfarna kursledare – kan inte bli bättre!

 

friluftsframjandet-tuxer-ledare

 

Ska dock erkänna en sak. Jag var mycket orolig för tre saker; att frysa (gör ju jag jämt), att vara stel och sova dåligt. Planen var ju såklart att vi skulle vara utomhus hela dagarna, dessutom så skulle vi sova ute en av nätterna och den andra natten på ett golv i en klubbstuga…

 

friluftsframjandet-tuxer-elin-sovsack

 

Men det gick bra! Jag vaknade såklart av massa ”ovana” ljud men sov gott, kände mig utvilad på dagarna och hade bra och bekväma kläder som inte hindrade mig på något sätt, jag frös inte och kände rörelseglädje.

 

Äventyrsbanor, bygga vindskydd och massor av lekar

Dagarna fylldes av inspirerande erfarenhetsutbyte, tips och trix från kursledarna och praktisk friluftsteknik.

 

friluftsfrämjandet-tuxer-gänget friluftsfrämjandet-tuxer-linda friluftsfrämjandet-tuxer-naturinventering friluftsfrämjandet-tuxer-blindbock

 

På lördagseftermiddagen byggde vi våra egna vindskydd och det var många roliga förslag som kom upp under arbetets gång.

 

friluftsfrämjandet-tuxer-vindskydd

 

På kvällen var det nostalgi vid lägerelden medan det lagades mat men det blev ingen sen afton utan vi kröp alla ganska tidigt ner i våra sovsäckar för att i sömnen bearbeta alla våra nya intryck.

 

friluftsfrämjandet-tuxer-utematlagning

 

Söndagen ägnades åt att mer knyta ihop det hela med att vi i grupper fick genomföra förslag på verksamhetspass och det blev både genomgång av bland annat eldteknik, trefotsbygge, kajakbivack och hur man gör krabbelurer så när det var dags att styra kosan hemåt var vi sprängfyllda med idéer och planer för framtiden med Friluftsfrämjandets verksamheter.

 

friluftsfrämjandet-tuxer-krabbelurer friluftsfrämjandet-tuxer-kajakbivack friluftsfrämjandet-tuxer-trefot friluftsfrämjandet-tuxer-eld

Att vara ledare i Friluftsfrämjandets verksamheter – min drivkraft!

Jag är så glad att jag har haft lyckan att få barn, att ha en familj. Min barndom gav mig underbara minnen från naturen, då också via Friluftsfrämjandets strövare och frilufsare, och nu känner jag ett ”behov” av att få sända de här värdena till mina barn. Och jag vill göra det tillsammans med dem! Det är så lite tid varje dag som vi har tillsammans i vardagen och kan jag då få göra något jag tycker om och står för, dela det med mina barn och samtidigt vara aktiv – ja då känns det klockrent!

 

Nu längtar jag efter att dra ut med barnen i naturen igen!

 

friluftsfrämjandet-tuxer-elin-hinderbana

 

2 tankar om “En frilufsräv bakom örat – Elin på Friluftsfrämjandets ledareutbildning

 1. Hej Elin!

  Fin sammanfattning av en fantastisk helg!
  Även jag kom därifrån inspirerad till mer friluftsliv och har idag varit på Mulle träff med minstingen för att få inspiration till starten av den egna gruppen.

  Jätte kul att läsa och se alla bilder!

  Ha det gott så ses vi där ute!

  /Andreas Yngvesson

 2. Jätte fint blogg inlägg. Inspirerande och glädjefyllt!
  Hade min strövargrupp ute för första gång i dag efter kursen och alla hade stora leenden när jag föreslog att vi nästa gång skulle bygga vindskydd ( för nu vet jag ju hur man gör ett 😉 )

  Ha det gott så länge så kanske vi återigen syns ute i skogarna någon gång i framtiden!

  /Torunn Skau

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *