Har du en helg ledig – åk till Branäs!

I samarbete med Branäsgruppen så fick vi ju chansen att ta del av vad Branäs hade att erbjuda en vårvintrig weekend i slutet av mars. Vi är ju en familj med två vuxna (35-40-årsåldern) och fyra barn (3-8 år) plus mormor, morfar (60+) och moster (20-årsåldern) samt två hundar…

Vi kan väl säga att vi representerar många olika grupper av möjliga besökare…

 

01_webb

branäs fika familj

 

Och vilket ställe! Här har vi samlat våra intryck av anläggningen som återigen vann stora barnsemesterpriset för bästa skidort för barnfamiljer 2017. De har vunnit detta fina pris även tidigare år. Och efter att ha besökt Branäs så tycker vi inte att det är så konstigt…

branäs 3åring

Vart du än går, vad du än ska göra och vad du än behöver göra tillsammans med din familj så finns det en särskild tanke för barnen!

03_webb

branäs barnlift

Barnvänliga restauranger

På alla restauranger finns det små trappor så att de kan nå upp och det finns lekhörnor/lekrum överallt. Vid vårt besök så åt vi lunchbuffén på Loftet uppe på berget. Trots att det var en beläggning på ca 70% den här helgen så var det lugnt och luftigt vid klockan 12. Att vi nästan uteslutande hade sällskap av barnfamiljer märktes inte.

branäs Loftet

 

När barnen var mätta och belåtna så fanns det ett rum direkt anslutning till restaurangen där det fanns några lådor leksaker och några TV-spel (det är nog ingen som missar att det finns ett samarbete med Nintendo…) som kunde sysselsätta nöjda barn. Vi vuxna kunde då ta den där extra koppen kaffe efter maten. Det där lilla extra när fokus hos oss föräldrar ändå ligger på att göra skiddagarna de bästa för barnen. Att det är ljuddämpande matta på golvet är ju oerhört smart för även om små barnben trummar fram mellan föräldrarnas bord och lekrummet så är det inget som märks utan atmosfären är fortfarande lugn och ro.

 

Lunchbuffé

Även maten kändes genomtänkt, två olika rätter med spagetti varav en var supermumsig vegetarisk och den andra en spännande med kyckling samt standardrätten Bolognese. Två rätter är kanske inte vad vi hade tolkat som buffé men det erbjöds ju omtag tills mättnaden infann sig och salladsbordet var välfyllt med både smakrika tillbehör och de säkra korten majs, morötter och oliver för barnen. Att det ingick kaffe/te på maten och en glasspinne för barnen är ju en given succé!

 

04_webb 04b_webb

Testa Mountain Lodge – så många små finesser som gör det så bra!

Boendet för helgen var i det nybyggda lägenhetshotellet uppe på berget, Mountain Lodge. Vi bodde i ett 6-bäddsrum och ett 4-bädds hundrum tvärs över från varandra i korridoren. Redan när vi kommer in så känner vi oss välkomna med våra barn! Det finns en liten pall i badrummet och det finns barnstol och resesäng som standard. Hundarna möttes med både en tasstorkhandduk och skål, en bekräftelse på att även de är välkomna.

 

Ja, och så fanns det ju lite godis också – lyckan för gottesugna föräldrar på kvällen… fniss. Men det som faktiskt var en toppenpresent i samma skål var ett memory som vi uppskattade mycket. Även om vi kanske haft mest nytta av en kortlek…

 

05_webb

Lägenheten

I 6-bäddslägenheten så var det två små rum med en våningssäng vardera. Därtill kom ”master bedroom” med en dubbelsäng. Alla med skjutdörrar vilket sparar så mycket plats och krångel i små utrymmen. Högt till tak erbjöd höga skåp med draperi, istället för skrymmande dörrar, som svalde mycket av vår packning och gjorde den lättillgänglig.

 

I ”vardagsrummet” hade vi tillgång till ett väl utrustat pentry, det enda vi saknade var en äggskärare. Vi hade förberett den mesta maten hemma för det är kanske inte det lättaste att fixa middag till 6 personer med två kokplattor. Tyvärr har vi inte råd att hela familjen äter allt på restaurang trots att det fanns ett enormt utbud.

 

06_webb

 

Fyrbäddsrummet hade en lite annan planlösning, en dubbelsäng som avskärmas mot pentryt av ett barbord samt en utfällbar våningssäng längs med långväggen. Även här, det mesta utrustning finns och med de små finesserna som gör så mycket. Obs, det finns dock inte diskmaskin och med 6-9 personer per måltid…

Det bästa av allt – lekrum!!

Allt detta på en väldigt liten yta! Det är fullt möjligt att leva så ett tag då det bästa med hela boendet är att det fanns ett lekrum! Med extra energi, eller i väntan på, så kunde de sysselsätta sig där istället för att trängas med oss vuxna. Guld värt! Nästan lite konstigt att det inte står med som extra feature i boendebeskrivningen.

Bastun

Något annat som vi gärna lyfter fram är den gemensamma bastun, också där är det stort barnfokus, där vi som familj kan avsluta dagen tillsammans. Utanför finns också väl förberett för barn som behöver vänta på oss vuxna som ”bara en liten stund till…” Med barnstolar och bord, leksaker, spel och pyssel var det nästan att vi föräldrar fick övertala barnen att bryta för kvällen!

 

Magiska backar för oss ”lagomåkare”

Favoriten all times är den långa turen från toppen ända ner till byn, att få njuta av cirka 3 kilometer skidåkning och vidunderliga utsikten är ju lyx!

07_webb 09_webb 08_webb

 

Vi som har barn som precis tagit sig ut i de blå, ibland röda, backarna så är Branäs rätt plats att vara. Överallt finns det backar som utmanar utan att bli för svåra. Inga ”ta dig förbi det här svåra partiet först”-backar utan du åker dit du vill och njuter. Förmodligen för att det finns liftar precis överallt.

 

branäs liftåkning

10_webb 11_webb 12_webb

branäs familj i skidbacken

 

Det är väldigt sällan du behöver transportåka, förutom när du ska mot boendet, och det ger en extra upplevelse. Det finns funpark, puckelpist, Nintendoland, skicrossbanor med mera så vi längtar redan tillbaka för att få mer tid att upptäcka alla områden som Branäs erbjuder!

 

13_webb

Brana¦ês-nr-15

 

Gondolen

Det här ju hjärtat i systemet och gör att det är lätt och tidseffektivt att transportera hem trötta barn även till berget. Alla vi tycker det är spännande att åka med gondolen och barnen väljer det gärna när de kan.

 

14_webb 15_webb

 

Det som är en extra vinst med den är att även de som inte åker slalom kan få komma upp och in i systemet för en stund. På så sätt har de fått känna sig delaktiga, de får se vacker utsikt och det blir en spännande utflykt.

 

16_webb 19_webb 18_webb

Det är detaljerna som gör det!

Värme och glada tillrop

På flera ställen i systemet finns det tillgång till varm saft, ett snabbt sätt att få upp blodsockret i slutet av dagen eller värma upp sig kallare dagar (nu hade vi ju 20 plusgrader så…).

 

branäs fika varm saft

20_Webb 21_Webb

Branäs – en plats för alla

Barnområden överallt. Ja det är känslan. Vi hade ju en glad 3-åring som upptäckte slalom för första gången och känslan var att oavsett var familjen valde att ha sin utgångspunkt så kunde nybörjare vara i närheten. Och det var backar med alla sorts lutningar i närheten av varandra så alla kunde få ut det mesta för sin skidåkning och det var lätt som förälder att ”bytas av”, enkelt för en barnvakt att möta upp och nära för morföräldrar att engagera sig.

 

branäs nybörjare

 

 

23_webb

Branäs hjälp tillsammans

 

Alla liftvärdar vi stötte på sa hej och lyckan/stoltheten hos de mindre barnen när personalen från Björnidet kände igen dem senare i backen gick inte att ta miste på.

Vad är Björnidet?

Björnidet är en fantastisk plats. Kanske lite väl hemlig då det inte är en endaste liten skylt utanför men väl hittad är det en skattkammare för leksugna barn. Ett ställe där barnen kan få smälta sina intryck genom att leka av sig när benen inte orkar mer skidåkning. Att det är barnpassning var ju en mycket positiv upptäckt för föräldrarna! Så proffsig personal som gjorde stunden här till barnens egen.

 

25_webb

Så många fler äventyr som väntar…

Vi pratade med ett ungt par vid uteserveringen som hängt med sina vänner till Branäs trots att de själva inte åker slalom. De hade siktet inställt på hundsläde eller skotersafari. Sen fanns det ju också fina längdspår uppe på berget att sysselsätta sig med.

 

Känslan är att vi inte ens hunnit skrapa på ytan av vad Branäs har att erbjuda…

 

26_webb

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *