#hästmester – om en magisk ridtur i Klöva Hallar, Skåne

En dröm går i uppfyllelse. På självaste midsommarafton så kommer äntligen möjligheten för mamma Elin och hästtjejen Greta. En ridtur på islandshäst under ett grönskande tak i Klöva hallars naturreservat. Tillsammans med ett riktigt modigt gäng nybörjare ger vi oss ut dryga timmen och inleder midsommarhelgen på allra bästa sätt.

 

magisk ridtur i Klöva Hallar

 

Klöva hallars bokskog gör ridturen speciell

Alltså. Både mamman och Greta är ju mest van tät granskog hemma i Dalsland/Värmland. Att då, efter en stund på en mjuk grusväg för att lära känna våra hästar, komma ut i den magiska bokskogen som är så karaktäristisk för det det här området är speciellt. Jämfört med de djupa milsvida Norrlandsskogarna så är den här skogen så ”ren”, den är öppen och det känns för oss som om vi rider i en sagoskog. Plötsligt inser vi att det kanske inte är sagoskog i sagoböckerna, utan skånska skogar!

 

ridtur med Söderåsens forsgård,

bokskog i Skåne, #hästmester

 

Söderåsens Forsgård

Värd för turen är Ulrika, leg. sjukgymnast och eldsjäl för Söderåsens Forsgård. Hon berättar med värme om sina 16 islandshästar som alla är födda antingen på Island eller där på gården. Hela familjen är engagerad i verksamheten och vi träffar två av döttrarna när vi gör i ordning hästarna och ytterligare en efter vår ridtur, när det är dags att avsluta.

 

får stanna längre, söderåsens forsgård

 

När Greta får chansen att vara kvar en liten stund för att hjälpa till att ta ut hästarna i hagen så småpratar vi om gården och hästintresset. Det visar sig att dottern Clara Olson vunnit VM för islandshäst i Holland 2017. Föreställ er Gretas lycka när hon inser att hon där och då träffar både VM-ryttarinnan och vinnarhästen!

 

Tillgänglig ridtur för alla

I över 20 år så har de dessutom bedrivit ridsjukgymnastik för barn, ungdomar och vuxna med funktionsnedsättning, sjukdomar och skador. Vilka enorma möjligheter det öppnar för och att ännu fler får möjlighet att uppleva en ridtur i bokskogen i Klöva Hallar det gör mammans socionomhjärta alldeles varmt. De erbjuder både behandlingar och lägerverksamhet –> läs mer om ridsjukgymnastiken här! Söderåsens Forsgård har också ett charmigt boende för uthyrning, och satsar även på fina råvaror till den mat de bjuder på.

 

Söderåsens Forsgård, innergården

 

Sägner, kultur och historia blandas på ridturen

En bit in på ridturen stannar hela raden hästar för att få höra berättelsen om hur Söderåsen kom till. Det finns två versioner och vi får välja vilken vi tror på. En blandar in historien om en jätte som ska hälsa på en annan i Danmark. Den andra har med geologi att göra…

 

Berättelsen om Söderåsen

 

Under den dryga timmen vi är ute så får vi också se svansarna på en stor flock hjortar och får även veta lite kring det djurliv som Klöva Hallar kan bjuda på. Det är ett stort antal fågelarter som visar sig runt oss, dessvärre kan varken mamman eller Greta identifiera några utöver de absolut vanligaste…

 

 

Över stock och sten

Det kommer några kvävda flämtningar hos våra medryttare då vår värd styr sin häst rakt över stockar som är större än de där små hinderpinnarna vi ser i träningssammanhang för hoppning… Men dessa stabila hästar flyter över både stock och sten utan problem. Hela ridturen andas lugn och trygghet, alla kan snart fokusera på upplevelsen i första hand. Även om vi alla då och då överraskas av deras väldigt grässug vilket bjuder till skratt hos hela gruppen.

 

ridtur i Klöva hallar

 

Hej då Gledi och Segull

Efter en liten extra sväng runt gårdens ägor där vi spanar in både vedeldad bastu, vägvisarskyltar och en helt annan natur så är det ändå dags att avsluta vår midsommarförmiddag här på Söderåsens Forsgård.

 

Ridtur runt Söderåsens Forsgård

 

Avslutningsvis bjuder de på en fikastund där mor och dotter själva kan bubbla om hela upplevelsen samtidigt som vi har sällskap i hagen bredvid. Av en VM-vinnare!

 

Gretas häst på ridturen

 

Har ni möjlighet, ta en ridtur i de skånska bokskogarna!

 

 

Känner du någon med ridintresse och i behov av sjukgymnastik? Tipsa dem om att kolla in dessa möjligheter för vi önskar alla att få uppleva den magi vi får denna midsommarafton!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *