Jämtlands Flyg- och Lottamuseum nära Östersund – #semestertips

En kväll när vi hängde i Östersundstrakterna så hamnade vi, tack vare Andreas ingifta farbror Tomas, på Jämtlands Flyg- och Lottamuseum i Brunflo. Ett ställe som väckte fantasi och frågvishet. Återigen upplevde våra barn praktiskt historieundervisning… Här återfinns nämligen olika flygplan, både militära och civila, och många spännande detaljer från Svenska Lottakåren, främst från Härjedalen och Jämtland.

 

Jämtlands flyg- och lottamuseum, Lottakläder

 

pilotdrömmar

Pappa Andreas närde i sin ungdom en dröm att bli pilot. Dock sätter hans längd stopp för den. Men kanske därför har han fortfarande ett stort flygplansintresse. För honom är det mycket spännande att få se och känna på alla dessa plan som han en gång drömde om att flyga.

 

Jämtlands flyg- och lottamuseum, pilotdröm

 

För det är faktiskt så att på Jämtlands Flyg- och Lottamuseum så får du göra så mycket mer än bara titta. Även barnen tyckte att det var roligt eftersom man fick klättra på och sitta i många av planen. Frågorna var många om funktioner och utformning på flygplanens alla delar. Pappa Andreas gjorde sitt bästa att visa och berätta, men farbror Tomas fick stå för expertisen.

 

Jämtlands flyg- och lottamuseum, provflyga

Flygsimulator!

Tyvärr hade inte deras flygsimulator kommit igång vid vårt besök där. Men det erbjuds alltså en möjlighet för besökare att lära sig flyga, starta och landa en jaktviggen! Vilken fantastisk chans för alla oss med pilotdrömmar! Däremot så kan vi testa att styra och ställa lite med låtsasflyg.

 

 

DEN VIKTIGA MATSERVICEN

En del av museet handlar om hur Lottakåren i trakten var uppbyggd och fungerade. Det visar hur kök, markenteri och officersmäss kunde sett ut under beredskapsåren. Barnen tog tillfället i akt, levde sig in i miljön och klädde ut sig. Nu var det dags att servera ärtsoppa!

 

 

KRIG OCH BARNDOMSMINNEN

Ytterligare en del av museet visar hur flottiljen och stridsledning skulle fungera under Kalla kriget och om Sverige hade blivit attackerat. Då var Sveriges försvar som mest utbyggt och vi fick titta på radarskärmar, strategiska kartor och agera stridsledning. Vi vuxna fick möjlighet att berätta om en annan tid, då mamma Elin och pappa Andreas växte upp. Det blev samtal om både hemskheter som krig och atombomber, men också om en tid med sladdtelefoner och skrivmaskiner.

 

 

jämtlands flyg- och lottamuseum

Svensk Flyghistorisk Förening, SFF, som driver arbetet med Jämtlands Flyg- och Lottamuseum bjuder med sin tillgängliga utställning en unik möjlighet för föräldrar och barn att interaktivt ta del av viktiga kuggar i vår historia. Passerar ni så ta en paus och gå in en stund!

Hitta hit

Jämtlands flyg- och Lottamuseum, är en del av Teknikland, och ligger vid Optands flygfält, 9 km från centrala Östersund. Kör du längs med E14 passerar du det och det går inte att missa för även utanför stoltserar de med en Viggen.

 

Jämtlands flyg- och lottamuseum, viggen

 

Det här ett av flera #semestertips som vi presenterar, tidigare har ni bland annat kunnat läsa om vårt besök på Jamtli Historieland, vår miniserie om Högakusten med bland annat Mannaminne, Ulvön utanför Örnsköldsvik , Skuleberget med flera.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *