Jamtli – levande historia för alla! #semestertips

Jamtli Historieland – vilket ställe! Att från vacker vandring i Helagsfjällen, glaciärbesök och snölek hamna rakt in i 1895 års vardagsliv gjorde besökets kontrast ännu häftigare! Det här är verkligen ett besöksmål för alla i familjen. Bästa upptäckten var att det inte bara var klassiska ”förr i tiden” utan att det finns så mycket mer. 

 

Jamtli bjuder på fin åktur

Jamtli folkabuss

 

Parken är ett stort område med många områden på området. Entrén genom klockstapeln leder dig antingen till deras spännande utställning om renskötsel,vikingatid och det första bondesamhället eller någon av de mer tillfälliga. När vi var där var det om rockbandet Kiss, till pappans stora glädje.

 

entré Jamtli

 

Jamtli KISS

1800-talet är favoriten

På utsidan kommer du ut på ett torg med marknadsstånd från 1800-talets slut med bla hästskokastning och slänggungor. Däromkring hittas  brygghus, fotograf och bondgård. Kanske den mest klassiska bilden av Jamtli.

 

Jamtli slänggungor

 

Hackåsgården blir barnens absoluta favoritställe. Här hänger vi lätt en av 2 dagar totalt. De klär ut sig, leker ”förr i tiden”, tar hand om djuren och lär sig massor på köpet.

 

Jamtli Hackåsgården

Jamtli, hässja hö

 

Tidsresa

Varje dag kl 14 så välkomnar Hackåsfolket på tidsresa, ena dagen var det ”familjens besök hos far Olof i skogen” där de åkte skidor i skogen, åt matsäck och vilade på fårskinnsfällar i skogskojan.

 

Jamtli, tidsresan

Jamtli, skogskoja

 

Andra dagen fick de ta bussen på 1942-kollo där de fick göra gymnastik, simträna, äta saft och smörgås samt bli mätta så de växt bra… Jamtli är verkligen praktisk historieundervisning.

 

Jamtli, 1942

Jamtli, buss

 

Fler århundraden på Jamtli

Det blev också en ren nostalgitripp för oss vuxna när vi passerade pensionärslägenheterna och Mexitegelvillan år 1975 som byggts upp av Jamtli. Så många prylar vi kände igen från farmors lägenhet och farbrors hus där vi hälsade på som små! Det är många detaljer som vi vuxit upp med utan att tänka på dess betydelse. Bara det att vi får förklara hur Greta ska göra för att ringa på en ”vanlig” telefon…

 

Jamtli, barndom

Jamtli, detaljer

Jamtli, souvenir

Jamtli, telefon

 

Några elefanter och en kurs i krocksäkerhet

I närheten av 70-talet finns också en värld från 5 myror är fler än 4 elefanter vilket är kul för alla. Barnen leker och busar med ”Magnus och Brasse”. Vi vuxna skrattar gott åt de klassiska scenerna från programmet i showen. Jamtli är bra på det, att ha skickliga skådespelare som ger liv åt de olika miljöerna.

 

Jamtli, 5 myror

 

50-talet koncentreras runt en bensinmack med klassisk rockabillymusik, tidstypiska kläder och massor av pricksäkra detaljer. Vid några tillfällen så får besökarna också möjlighet att delta i en sk. kurs om krocksäkerhet. Det vill säga hur passagerare ska agera i händelse av krock. Som vi skrattade. Självklart var några av våra barn de som förevisade och det blev rätt intressanta diskussioner om jämställdhet med våra tjejer efteråt…

 

Jamtli, 1956

Jamtli, krocksäkerhet

Jamtli, 50-talets säkerhet

Kvinnan ska sitta i passagerarsätet fram. När pappan säger: jag tror vi kommer att krocka så ska hon vända sig bakåt till barnen och ropa att de kommer att krocka. Utan bälten (väldigt konstigt tyckte barnen) så ska de då hålla för huvudena och böja sig framåt… Krocksäkerhet när det var som bäst hahahaha!

 

Minnen vi inte visste att vi hade…

Ingen av Andreas eller Elin har väl egentligen upplevt Per-Albintiden men insåg när vi promenerade runt i de delarna av Jamtli hur mycket det har spelat in i vår vardag och utvecklingen i Sverige. Det finns också ett fantastiskt litet torp som återspeglar lantlivet på 50-talet vilket gjorde att Elin slängdes tillbaka till sin barndoms sommarstuga i Värmland. Så många detaljer som stämde överens med då. Så många minnen som varit okända hittills poppade upp. Väldigt rolig upptäckt.

 

Jamtli Historieland – inte bara för barnfamiljer

Summa summarum – Jamtli är för alla! Vi vuxna kände båda efter första dagen att vi ville ha en liten stund själva för att uppleva utan barnen, Så det är verkligen inte bara för barnfamiljer! Lite som att uppleva Hälsningar från-programmet i verkligheten… Vi önskar så att vi bodde närmre, tänk att få besöka deras julmarknad!

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *