Kuvetjärnet runt – enslig stig i Dalslandsskogen

En liten stig, ca 1,5 km från Ängebytjärnet utanför Åmål, leder upp till Kuvetjärnet. En liten insjö mitt i ingenstans. Perfekt tur för en långpromenad med hunden eller som dagsutflykt med barn.

Osynlig stig bjuder på naturupplevelse

Vi har sett den ett par gånger nu. Den solblekta skylten med vandringssymbolen och ordet Kuvetjärnet. Stigen är en avstickar från rundan runt Ängebytjärnet som är ett välbesökt utflyktsmål för många här i trakterna. Men den här stigen syns knappt. Den är inte vältrampad precis…

 

stigen till Kuvetjärn, Dalsland

 

Leden ska vara skyltad med små blå kvadrater men de sitter lågt och kommer väldigt sällan. Så det är rätt ofta som det är en liten oroskänsla i magen – undrar om det är rätt väg? Men samtidigt känns det hela tiden som ganska självklart vart foten ska sättas.

 

ledmärke, Kuvetjärn

 

I början följer stigen en liten bäck och det är väldigt mysig tur.

 

stigen till Kuvetjärn följer en bäck

spång mot Kuvetjärn

 

Väl framme vid tjärnet så finns det en aning till stig som leder runt Kuvetjärnet. Det är lite andaktsfullt att vandra där, känslan av ”förr i tiden” är ganska påtaglig och tankarna vandrar iväg till hur platsen måste ha upplevts när skog och mark var vardagen.

 

runda runt Kuvetjärn, skogsbad

 

Däremot är det lurigt att ta sig fram, det är sankt och blött på sina ställen och några gamla spänger ligger söndriga genom vassen. Men ändå, det är lättvandrat om man bara håller koncentrationen är på fötternas placering. Lite mindfulness mitt i alltihop…

Det finns inget självklart badställe någonstans så har ni barn med er så gäller att de är förberedda på att det inte kommer bli någon simtur den här gången.

 

Kuvetjärn Dalsland

 

Hitta till Kuvetjärn

Den här gången var det mamma Elin som tog en långpromenad med hunden. Bilen parkerades vid skylten precis vid avtagsvägen in till Ängebytjärn. Det gjorde att totala turen blev nästan 5 km. Dock finns det bilväg en bra bit längre om ni vill komma närmre stigen. Här passerar också Storspåret och leden mot Petersborg.

För att komma rätt håller ni Ängebytjärn på höger sida om er och passerar den stora parkeringsplatsen efter bryggan. Efter ett tag kommer ni till en vändplan med bom, där skymtar också en sommarstuga rakt fram. Här kommer också de första skyltarna. Följ skyltarna mot just Kuvetjärn och Storspåret som pekar åt höger. Efter bara en liten bit så viker stigen mot Kuvetjärn åt vänster och utflykten kan börja på riktigt…

 

Hitta till Kuvetjärn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *