Midsommarkrans – så binder du din egen krans!

Midsommarkransen, det mest midsomriga vi kan komma på. Vi har inte så många andra traditioner på midsommar men att binda en midsommarkrans, det bara måste vi! Det tillhör att cykla ut längs med vägrenen och leta fina sommarblommor och sedan samlas vi för att hjälpas åt, sucka, beundra och sätta ihop sin krans. Den bär vi sedan med olika mått av stolthet resten av midsommarafton…

 

plocka blommor till midsommarkransen

favoritblommor till midsommarkransen

pappa i midsommarkrans

3 versioner av midsommarkrans

Vi har sedan många år bundit våra kransar med hjälp av mängder av blomster och sytråd. Det är också vår favorit. De andra sättet är att skapa en stomme av t.ex ståltråd eller björkkvist. Slutligen finns ju det mest knixiga, utan någonting annat är blommor och blad.

 

binda midsommarkrans, det här behöver du

 

Stomme som grund

Använder vi en stomme när vi binder vår midsommarkrans så är steg 1 alltid att måtta ut på den som ska bära den. Tänk på att dekorationen tar lite plats men också att de har en tendens att ”krympa” ju längre in på natten vi kommer (vattnet försvinner från blommorna). Steg 2 är att fästa ihop stommen (ett tips är att göra en ögla och en hake så att du sedan lätt kan häkta i och av) och sedan, om med t.ex björklöv, hitta fina platser att sätta fast blomstren. Om ni har ståltråd som grund kan ni följa resten av beskrivningen för att få ett fint flöde på blommorna.

 

midsommarkrans med stomme

 

Med eller utan tråd?

Här är det egentligen fingerfärdighet (kolla den här videon om ni vill vara riktigt proffsiga) och slittålighet som avgör. Vi brukar förstärka våra med tråd, oftast sytråd för det är det vi har hemma (som iofs inte tål så mycket…) då kransarna gärna åker av och på rätt många gånger under dagen…

 

midsommarkrans med tråd

Bind din midsommarkrans, steg för steg

1. Plocka blommor: njut av att vara utomhus med nära och kära eller en alldeles egen stund. Viktigast är att se till att blommorna plockas med lååååång stjälk. Brukar krävas att sägas med visst eftertryck till barn som gärna kommer med barnhandslånga stjälkar…

 

midsommarkrans, klöver

 

2. Gör en plan: i vilken ordning vill du ha blommorna, finns det ett mönster du vill göra? Eller ska du kanske ha en viss färgton, särskilda blommor eller liknande. Ska den ljusblå skjortan matchas eller de lila flipflopsen?

 

 

3. Stora blommor som grund, mindre som dekoration. Så här är det, en lupin tar sin plats och använder vi större blommor behöver de ligga i ”botten” (nästan som en stomme) för att bli bra/snyggt.

 

lupin i midsommarkransen

 

4. Bind din midsommarkrans: lägg första blomman (eller liten samlad bukett) och lägg den andra tätt efter. Snurra sedan den första blommans stjälk över de två, så nära den andra blommans ”huvud” som möjligt. När sedan den tredje blomman läggs i raden används stjälken från blomma nr 2 att snurra fast den tredje osv.

 

 

– vid trådstöd: Knyt änden under första blomhuvudet och fyll på med blommor. Efter ett tag så ”linda ikapp” med tråden för att förstärka hållbarheten, dölj tråden in under blommor och blad.

 

 

5. Klipp/rensa stjälkar allt eftersom kransen växer fram. Det här är en smaksak men det kan bli rätt tjockt efter ett tag.

 

 

6. Sätt ihop kransen. När kransen är i önskad storlek och så där operfekt som en midsommarkrans ska vara så gäller det att fästa ihop ändarna. Stick in stjälkarna in under de första blommorna, det gör också att kransen blir mer jämntjock. Utan tråd gäller det att fästa med en längre stjälk som knypplas in under de tidigare snurrningarna.

 

binda midsommarkrans

 

Ut och njut av midsommarens magi!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *