6 peppande anledningar till dagligen vara utomhus med ditt barn

Vi vill sända lite styrkekramar till alla kämpande föräldrar och har gjort det genom att ha samlat 6 peppande anledningar till varför du som förälder ska fortsätta med att se till att ditt barn tar sig utomhus varje dag. Det är tufft vissa dagar, ibland är både barn och föräldrar trötta och slitna. En stund utomhus känns som ett oöverstigligt berg när du egentligen bara vill sjunka ner i soffan och sätta barnen vid en skärm känns som enda alternativet. Men bit ihop, håll ut och håll i – det är det bästa du kan göra för ditt barn!

 

 

6 peppande anledningar

Generation Pep släppte i april sin pep-rapport där det igen blir tydligt hur viktiga vi föräldrar är för barns goda levnadsvanor. Den visade att flickor rör sig mindre än pojkar och att rörelsemängden minskar med åldern, yngre barn rör sig mer än tonåringar. Men också att barn till aktiva föräldrar rör sig mer. Det finns också studier som visar att förmågan till inlärning ökar med fysisk rörelse så du hjälper även ditt barn med skolarbete om du får igång ditt barns rörelseglädje regelbundet.

 

rörelseglädje, 6 peppande anledningar

Soljus

Absolut att det finns en risk till både solbränna och med det farlig hudcancer. Men kroppen behöver också D-vitamin som spelar stor roll för många viktiga processer t.ex i skelettet och för vårt immunsystem. Även under de mörkare månaderna är dagsljuset viktigt. Både för vår biologiska klocka men också för t.ex våra ögon. Sedan är det väl ingen som har missat hur positivt en utestund är för sömnen, och framförallt vårt humör!

 

6 peppande anledningar, utomhus med barn

 

Funktionell rörelse

Vad menar vi med det då? Jo, att ett barns kropp behöver utmanas i sina naturliga rörelsemönster för sin utvecklings skull. Absolut att träning, även inomhus, har sina effekter men att få ut barn utomhus minst en timme om dagen ger aktiv lek som skapar allt det utan att barnen ens märker det!

 

Kognitiva förmågor

Funktioner i hjärnan som hjälper oss att förstå, lagra och använda information. Bland annat minne, inlärning, språk, problemlösning, uppmärksamhet och koncentration. Genom att vara utomhus och leka utmanas ditt barn till kreativitet, planering, och prioritering. Det kan hjälpa barnet att exempelvis se flera lösningar på ett problem, eller öka förmågan att göra flera saker samtidigt. Förmågor som de kommer att ha nytta av hela livet. Men för det behövs tid, tid ensamma och tid med andra barn. Där leken lär dem att använda förmågorna genom att de hittar på egna, nya lekar, lösa problem och kunna roa sig själva. Allt detta erbjuder lek i naturen på ett oslagbart sätt när du får ut ditt barn utomhus!

 

 

Utmaning och risktagande

Barn behöver öva på att ta risker, att lära sig vilka utmaningar de kan anta. Om vi försöker omhulda dem i en bomullsbubbla så får de aldrig en chans att pröva. Genom att de får ta risker så lär de känna sina gränser och sin egen kapacitet. De lär sig också vinsterna med att våga. Viktig självkännedom inför livet!

 

 

Socialt samspel

När våra barn blir vuxna behöver de kunna jobba tillsammans, förhandla och fördela, samarbeta och umgås även utan strukturer runt omkring som styr – ett helt annat lärande än det som kommer i skola eller i sportsammanhang. De behöver öva på det fria sociala samspelet lika mycket, om inte mer…

 

 

Respekt för naturen

Det händer så mycket i vår värld just nu, och allt är inte till det bättre… Klimatförändringar börjar märkas tydligt. Om inte våra barn får leka i lera, hoppa i vattenpölar, klättra i träd, njuta av utsikten från ett berg, vandra i skogen, se djur i deras naturliga miljö eller fascineras av magiska solnedgångar – Ja, hur ska de då kunna uppskatta och vilja värna om det vi har? Hur ska de kunna värdera det vi håller på att förlora? De är vår framtid!

 

Barn utomhus – bra för alla!

 

 

Källor och forskning

Det finns oändligt mycket forskning som visar på att de här positiva effekterna av att barn är utomhus så mycket som möjligt. Rekommendationen är, från bland annat BVC, att minst 20 minuter per dag ska vara aktivitet ute för barnets hälsa och välmående.

Vill du läsa mer? Tips är att börja här:

Harvard Medical School har mycket bra information

Ung Livsstil har sidor som riktar sig både direkt till barn och ungdomar men också mycket tips till dig som förälder.

Folkhälsomyndigheten fokuserar mycket på våra barn och ungas livsvanor

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *