Julgran på advent – en familjeangelägenhet!

Vilket väder det var idag! Strålande sol och precis över nollan. I Åmål smälte tyvärr den mesta snön bort under natten. Så det var en glad överraskning när Värmland presenterade ett snötäcke när vi kom över länsgränsen. Julkänslan var på topp när vi gled in på gårdsplanen hos mormor och morfar med julmusiken på högsta volym. Nu var det dags, fixa julgran på advent. Ja alltså. Att ha utomhus. En mysig tradition är denna tur till vår alldeles egna skog, förra året slutade i visst kaos men i år fick vi en fantastiskt fin tur.

 

julgran på advent

Julgran på advent – gallringsgran och skojgran

Så vi pulsade ut i skogen på förmiddagen. Solen reflekterade så i det vita att vi alla gick och kisade av ljuset. Vilket lyxproblem! Den här utflykten blir nästan mer och mer värdefull för oss år till år. I början var det mest något vi behövde göra för att kunna jula till det lite hemma. Idag surade Greta över att vi inte tänkt på att ha med matsäck… Det är verkligen mysigt, oavsett väder, och i år fick vi sällskap av morbror Oskar så det var ett glatt gäng som drog ut i skogen för att fixa vår julgran på advent.

 

dags att fixa julgran på advent

Gallringsgran

Från Elins släkt kommer det tydliga regler om vad som gäller för att plocka en gran i skogen. Det MÅSTE vara en gallringsgran. Det vill säga, den växer nära ihop med ett annat träd så när du tar granen så gör du de facto skogen en tjänst. Den som lämnas kvar får bättre tillväxtmöjlighet. Andreas kämpar fortfarande med att erkänna denna regel, en julgran på advent ska ju vara lika fin som en ”köpegran”…

 

att välja julgran på advent

 julgran för advent

julgran på advent ska hem

Skojgran

Slutligen kom vi i alla fall överens. 2 lite finare (en till oss och en till kusinerna) och så ”skojgranen”. En sned, vinglig stackare som ska med till mottagaren, i detta fallet hem till till kusinerna i Åmål. Som barnen skrattade när den överlämnades till morbror Gustav!

skojar om julgran på advent

Inte bara julgran på advent!

På denna tur så står det även lite fler uppdrag på listan. Något som var lite klurigare med ett tjockt fruset snötäcke över sig. Det behövs nämligen lite material för att kunna göra dekorationer som att sätta granris längs altanräcken, binda kransar, göra tomtelandskap i balkonglådor m.m. Därför letade vi efter mossa (lav), gran- och lingonris samt andra fina saker också. Då vi släpade hem fyra granar på första turen så blev det en extra vända ut efter detta. Och tillslut hittade vi det. Vilken lycka att ha egen mark!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *