Jultraditioner – det är detaljerna som gör det…

Som så många andra är vi mitt uppe i julstökandet. Vi pyntar, bakar, busar och myser. Vi har satt så mycket av vardagen på paus som vi bara vågar… Det är inga stora jultraditioner vi har men de små detaljerna som ger julkänslan. Ni kanske vet att vi är en julknarkande familj, vi njuter verkligen av december och ser egentligen hela månaden som ett enda stort julfirande.

 jultraditioner, lussekatt

Små jultraditioner

Kvällen innan förste december så är det provsmakning av årets glögg från Blossa samtidigt som de vuxna slår in böckerna till familjens adventskalender; 24 böcker med tema jul och vinter. Varje dag tänder vi ett nedräkningsljus och sedan samlas vi alla i soffan och lyssnar när en av de vuxna läser.

 

jultraditioner, bokkalender

 

I år överraskade dinosaurierna även med att lämna en forskningskalender till barnen som tack för att de har stått ut med busandet under dinovember.

 

jultraditioner, nytt med forskningskalender

Varje dag tittar vi också på julkalendern på TV tillsammans. Årets anses mycket spännande och tillräckligt mycket julreferenser för att godkännas. Vad tycker ni?

 

Det är detaljerna som gör det…

Adventssöndagarna är lite speciella. Loppisfyndade jultallrikar fylls med tomtegröt, vi knaprar kanelknäcke och tänder nästa ljus. Det är detaljerna som gör det. Inte dyrt, inte svårt men jultraditioner. Det går att göra så mycket med lite levande ljus och lite servetter. En vardagsmiddag förvandlas till fin julmiddag 🙂

 

jultraditioner, middag med julporslin

 

Första helgen är det ju vår skogstur som blivit en kär tradition. Av det vi samlat där i skogen bygger vi sedan julgrupper, dekorerar utomhus och bygger vår lilla ”tomtevärld”. Inte fint nog för inredningstidningar men en av många mysiga stunder tillsammans.

 

jultraditioner, tomtevärld

jultraditioner, i det enkla bor det vackra

Julgodis och pepparkakshus

Redan tidigt höst börjar Elin jaga sina syskon om julgodisgörardag. Varje år i december så samlas dessa fyra syskon med respektive, barn och bonusbarn för att till högljudd julmusik, doften och smaken av glögg och massor av skratt göra årets julgodis. Som vanligt börjar vi mycket senare än vi tänkt, gör annat än vi tänkt och ärligt talat kanske inte tänker klart. Men kul har vi.

 

jultraditioner, knäck

jultraditioner, skumtomtefudge

jultraditioner, knäck

 

I år plockades en rolig idé upp från svägerskans sida, tävling i pepparkakshusbygge/dekoration… Så denna dag ansluter även svägerskans bror med fru och under 90 minuter pågår febril verksamhet i köket när 4 stycken kreationer skapas. Stissiga barn och tävlingsinriktade vuxna…

 

jultraditioner, pepparkakshus

jultraditioner, julgodis

Lucia

Varje luciamorgon myser vi framför sändningen från Sveriges luciafirande samtidigt som vi är lite busiga. Vi äter pepparkakor och lussekatter på morgonen. Som frukost… Förskolemys väntar dagen efter men Greta, Irma och Agnes hade ett litet uppträdande på skolan direkt på morgonen men crescendot är ändå på kvällen när de stora barnen uppträder tillsammans med Åmåls Lucia i kyrkan. Det är mäktigt, det är fint och det sprider verkligen ljus i vinternatten.

 

Vad har ni för jultraditioner som ger er den där speciella julkänslan?

Nu väntar vi skånesläkt för en mysig helg med nära och kära, god helg till er alla!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *