Knivens dag – när använder vi kniv i friluftslivet, egentligen?

Knivens dag. Fyndigt nog infaller den på SKÄRtorsdagen varje år. Ursprungligen kommer idén från Knivakademin för att uppmärksamma skötseln av köksknivar. Men så här på Knivens dag så funderar vi lite över hur och när vi använder kniv i friluftslivet. Egentligen. Är den bara med för att ”man ska” eller vad har den för en funktion? Tre nybörjartips på underhåll har vi tagit fram också.

 

Tidsfördriv

Barnen är ju alltid väldigt noga med att deras kniv ska med. När vi frågar dem kring detta med kniv så ser de att det främsta användningsområdet är täljning. Om vi funderar vidare på det så inser vi att det är av två huvudanledningar: 1. för att de känner sig ansvarsfyllda och stora när de kan sitta och tälja, och 2. att det är en biljett för lite mer lugnare aktivitet men ändå något att göra.

 

Knivens dag, barn täljer

 

De har ju via sin Strövargrupp fått något som vi ledare kallar Knivkörkort (<- klicka för att läsa mer) där de fått lära sig grunderna i att hantera kniv. Detta ger dem en säkerhet och vi vuxna kan ändå vila lite i att de har en grundkunskap. Men sen är det aldrig helt avslappnande när ett barn har en kniv i sin hand, det är bara att bita ihop förmaningarna och ta en kopp starkt kaffe…

 

Knivens dag, vuxen kaffepaus

Vi vuxna då?

Lite samma faktiskt. Nu är ingen av oss någon som kan skapa något fantastiskt, inga Emil i Lönneberga-trägubbar här inte… Men det är något meditativt med att sitta vid brasan eller i en solig glänta med sin kniv och bara tälja av bitar från en pinne.

 

Knivens dag, vuxen täljer

Kniven en symbol för friluftsliv

En kniv finns liksom redo för behov som är svårt att föreställa sig. Allt från att snabbt få loss något, fixa tändved till elden, skära av ett fransigt skosnöre, peta försiktigt på något i naturen för att undersöka lite mer eller helt enkelt för att peta ut eller in något i brasan. Men oftast hänger den bara där. En trygghet. En symbol för att vi är på äventyr. Att det vi gör är friluftsliv på något sätt.

 

Knivens dag, Morakniv

Mest vid matlagning

Ska vi vara ärliga så är det nog mest vid matlagning som vi använder vår kniv. Den är smidig eftersom den har sitt skydd och den är tålig då den är gjord för att kunna skära i det mesta.

 

Knivens dag, matlagning med utsikt

Kniven kräver lite underhåll…

Knivar ska slipas och brynas ofta för att hålla skärpan. Att arbeta med vassa knivar är inte bara bra för inspirationen och matlagningen, det är även bättre för råvarorna. Enligt proffsen så har det något med att maten får en plan och fint skuren yta istället för en tilltrasad uppriven yta. Mat som skurits med vassa knivar sägs behålla smak och konsistens bättre tack vara den plana ytan, speciellt om den ska tillagas. Där har vi lite att lära…

Dessutom, om olyckan är framme så blir skärsåren finare och läker bättre än efter en slö kniv som mer river sönder huden.

Tre tips för längre hållbarhet

  1. RENGÖR: med varmt vatten, handdiskmedel och en mjuk disksvamp – ALDRIG i diskmaskinen!
  2. UNDVIK ROST: Torka av den ordentligt när ni kommit hem, smörj gärna in med en olja (matolja om du bl.a. använder den till matlagning)
  3. BEHÅLL SKÄRPAN: Skrapa alltid maten från skärbrädan med baksidan för att spara på eggen.

 

Knivens dag, rostig kniv

Fuktiga knivar som glömdes bort… Learning by doing…

 

Knivens dag – bra start på friluftssäsongen!

Vår, sommar och höst står redo att ta emot oss med mängder av nya äventyr. Kanske vi ska ta Knivens dag som en uppmaning till att ta hand om vår utrustning lite grann? För intresserade så kanske en fördjupning i att slipa kniv med sten kan vara en kul utmaning.

 

 

Själva tar vi tag i en vanlig knivslip och drar igenom våra knivar.

Och tänker att något alltid är bättre än inget..!

Hur gör ni?

2 tankar om “Knivens dag – när använder vi kniv i friluftslivet, egentligen?

  1. Hur gamla var era barn när dom fick börja använda kniv. Vår son är 5år men än så länge får han använda den tillsammans med oss..
    Tack för härlig blogg! Blir alltid så inspirerad när jag kikar in här 🙂

    1. Tack <3
      De har fått ha sin egen kniv med sig sedan de var ca 7 år men de ska alltid säga till oss och vara inom synhåll när de täljer. Innan det var det vi som hade med knivarna och bedömde/föreslog tillfälle för täljning. Barnen går i Strövarna, där mamma Elin är ledare, och där har de gjort "knivkörkort" (finns ett blogginlägg om det också) så att det blev som en naturlig koppling till det. Och vi påminner ofta om vad det är som gäller i knivkörkortet då det kan bli lite hafsigt/obetänksamt ibland…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *