Längdspårets tekniker – checklista för nybörjare

Det är banne mig inte lätt att åka längdskidor. Det verkar så enkelt, färdiga längdspår att följa och smidig utrustning att få på sig. Men så kommer den där uppförsbacken som suger musten ur benen, den där läskiga svängen som gör att skidorna fortsätter rakt ut i vildmarken eller nerförsbacken där det inte går att bromsa. Ja då kan det vara bra att veta hur det ska introduceras för att ge lite mer trygghet i allt det nya. Så vad är det då som kan vara bra att nämna för en nybörjare, eller återkommande för ett barn? De här situationerna har vi upptäckt vara avgörande för att kunna ge våra barn en go tur, så här brukar vi förklara och visa. En liten kort genomgång av längdspårets tekniker helt enkelt.

 

längdskidåkningens tekniker, svårt att åka längdskidor

 

Uppförsbacke

  1. Att saxa upp: Att gå som en strut med skidorna där spetsen är bakåt/neråt. Sedan gör vi myrsteg med kroppen ganska mycket framåtlutande. Stavarna ska hela tiden jobba BAKOM skidorna. Annars finns det risk att de trasslar in sig.
  2. Sidogång: väldigt skön och trygg startposition. Skidorna är parallella och personen står med ena sidan uppåt och således är andra sidan neråt. Sedan går vi med små kontrollerade steg uppåt. Viktigt är att komma ihåg att inte skidorna ska förbi varandra utan höger flyttar en bit och sedan vänster en lite efter. Stavkontroll behövs inte utan fokus kan läggas på att ta sig uppför backen.

 

längdskidåkningens tekniker, uppförsbacke

Se till att vara utanför själva de preparerade längdspåren om du behöver saxa eller använda sidogång. Annars försämrar vi ”livslängden” på spåret…

Sväng med fart

Till och börja med se till att ha lägre tyngdpunkt genom att böja på knäna. Därtill i själva svängen lyfta lite på den fot som hamnar ”ytterst” för att behålla kontrollen. Är det riktigt hög fart och/eller skarp sväng kan man behöva ”trampa” med båda fötterna genom svängen. Dessutom finns ju det klassiska alternativet, ploga! Antingen i skatedelen och med en fin pizzabit. Eller med ena skidan i spåret och den andra snett in för att sakta ner farten och behålla kontrollen i själva svängen.

Nerförsbacke

  1. Stå kvar i preparerade längdspårets båda spår! Om det planar ut som du ser nedanför backen så är det absolut bästa att våga stå kvar i spåret och lita på att farten avtar när det blir raksträcka. Om hastigheten blir lite väl obehaglig så stå kvar i spåret men tryck utsidan på pjäxan mot spårets innerkant vilket bromsar lite utan att påverka balansen.
  2. I brant backe och osäker skidåkare så kan det, beroende på hur skateytan är, ge en tryggare känsla att kliva ur spåret och helt enkelt ploga ner. Bra att känna till är ju att det blir fladdrigt för foten och om det är hårt underlag kan det kännas som om det inte bromsar så mycket som du önskar.

 

Seg lutning uppåt

En luring att förklara, lurigt att få till. För att undvika slintet bakåt så är målet att försöka att korta ner skidsteget och mer lyfta på knäna. Detta för att använda hela fästytan under skidan. Samma med stavtagen, korta dem och håll dem bredvid till bakom dig.

Resa sig efter fall

  • Ligg kvar och trassla ut skidorna och stavarna från varandra.
  • Samla ihop skidorna till parallella och flytta kroppen till ena sidan.
  • Ta stöd av stavarna bakom kroppen och putta dig framåt uppåt.
  • Prova att resa dig.

 

längdskidåkningens tekniker, att resa sig efter fall

På väg till längdspåren – bära skidorna

Här finns det ju lika många sätt som det finns skidåkare. Från Freeride kommer 8 tips lite på skoj om hur vi bär skidor. Men att ha pratat och skojat om det innan det är dags att ge sig av gör känslan av krångel lite mindre och att det är ett av momenten som vi känner till innan. En av längdspårets hemligheter är just att få känna sig bekväm.

 

längdskidåkningens tekniker, att bära skidorna

Vett och etikett i längdspåret

  • Åkriktning

    • innebär att skyltarna är vända mot dig som åker åt rätt håll. Mötande ska då gå ur längdspåret.
    • Den som kommer bakifrån har alltid väjningsplikt, dvs får gå ur spåret för att köra om.
  • säga hej

    • i de skidorter där det inte är mötande skidåkare hela tiden så är det kutym att hälsa i längdspåret. Ett kort ”hej hej” räcker!
  • stanna

    • om du vill stanna för att prata, ta kort på utsikten eller en klunk vatten så kliv ur längdspåret. Gärna med marginal så att skidåkare bekvämt kan passera.
  • skate/fristilsbädden

    • är den platta ytan bredvid spåren. Där kan de som vill ta skridskotag med skidorna åka. Det är också i denna du ska åka om du behöver saxa uppför en backe.

 

längdskidåkningens tekniker, skate

 

Hoppas ni kan ha lite nytta av den här checklistan på saker att vara beredd på som medföljande initiativtagare till en tur på längdskidor. Många av dessa situationer gör vi nämligen utan att tänka, och har du inte tidigare funderat eller formulerat hur du gör så blir det svårt för en utan vana att hantera dem på ett bra sätt. Så även om du inte förklarar som vi så ta dig en stund och fundera på hur du ska visa och förklara längdspårets tekniker, allt för att få fler på kroken för denna underbara vinteraktivitet!

 

längdskidåkningens tekniker, nerförsbacke

 

Läs mer om längdspårets hemligheter:

Så får du trygga barn i längdskidspåret

För vem skull – tips för en lyckad utflykt

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *