Livet på landet – Att göra ingenting men ändå göra någonting hela tiden

I fredags hängde vi Teclan (husvagnen) på bilen och styrde kosan mot landsbygden där Elins föräldrar bor, en helg hos mormor och morfar för barnen.

 

katt_landet_varmland

 

På landet. Där finns det inga måsten. Men det finns hela tiden någonting att göra. Elin är uppvuxen med att gå och pyssla, det är sällan som hon blir rastlös av ingenting att göra utan snarare av att känna en stark längtan efter att få göra vissa aktiviteter. Som att ha tid att gå en långpromenad med hundarna i skogen. Eller att plocka svamp eller bär.

Och nu hade det gått för lång tid sen hon hade möjlighet att ”kolla sina ställen”…

 

”Ska bara kolla lite…”

 

Tillsammans med Greta och barnens kusin Ella så gav hon sig iväg till ett relativt tillgängligt ställe där det ofta finns tidiga rödgula trumpetsvampar, så också denna gång. Det var nöjda barn som tjöt av lycka när de hittade tuva efter tuva med svamparna – svampögonen var definitivt med och den där ivern som är så speciell svämmade över och stoltheten på vägen hem gick inte att ta miste på…

 

plocka-svamp-varmland plocka-svamp-varmland plocka-svamp-varmland

 

Efter en fikapaus blev det lite Elintid och då styrdes stövlarna mot ett av hennes mer otillgängliga ställen men en korg av skogens guld följde med hem och med den följde en glad och nöjd fru till Andreas… Tänk så lite det kan behövas ibland… haha.

 

Bockjakt

 

Andreas å sin sida tog sig äntligen tid att skjuta in sitt vapen tillsammans med svågern inför höstens jaktsäsong och därtill hann han ut både morgon och kväll på lite jakt efter rådjur. Självklart var det några nyfikna barn som frågade och kollade…

 

jakt-bock-varmland-tuxer jakt-varmland-bock-tuxer jakt-varmland-bock-tuxer jakt-barn-tuxer-varmland

 

Att bara vara

 

När vi är på landet så fylls våra dagar av inget särskilt men ändå är det långa härliga lediga dagar utomhus. I helgen hade kusinerna fyllt år och bland annat så fick Ella ett snickarbälte så morfar/farfar letade fram lite material och sedan hade vi barnen sysselsatta i flera timmar!

 

snickra-landet-värmland-tuxer snickra-landet-värmland-tuxer-barn

 

Det är svårt att beskriva känslan av att kliva in i ett växthus fyllt av grönska, att som barn då stå där och fullständigt omsvepas av alla dessa grönsaker – wow. Greta följer gärna med mormor dit och de kan pyssla där länge länge, de skördar, vattnar och, ja – ingen vet egentligen vad de gör där men det syns att det är en speciell stund för dem båda. Och för Åmålsfamiljen betyder det att skafferiet fylls till bredden av härliga närproducerade grönsaker utan en enda liten kemikalie!

 

köksträdgård-odla-landet-gurka-värmland-tuxer köksträdgård-odla-landet-gurka-värmland-tuxer köksträdgård-odla-landet-gurka-värmland-tuxer köksträdgård-odla-landet-gurka-värmland-tuxer

köksträdgård-odla-landet-gurka-värmland-tuxer

Morfar är bäst

 

Irma var mycket noga med att ta fram sitt set med fotbollskläder, hon letade själv fram ett par ärvda fotbollsskor och byter snabbt om inför avfärd. Högt och tydligt meddelar hon sedan att hon minsann ska spela fotboll med morfar och att han har en riktig boll. Och att hon faktiskt måste ha skydd och riktiga fotbollsstrumpor när hon börjar spela fotboll. Det absolut bästa är – morfar tar sig tid att spela boll med sitt envisa barnbarn.

 

fotboll-landet-varmland köksträdgård-odla-landet-gurka-värmland-tuxer

 

Lyxig avslutning på mysig helg

 

Att på lördagskvällen glida ner i den vedeldade badtunnan, titta ut över fälten medan kvällssolen sveper in nejden i sitt varma orangea ljus är… underbart. Så avslappnande.

 

badunna-värmland-landet-tuxer badunna-värmland-landet-tuxer

 

Barnen sover tungt i husvagnen och de vuxna sjunker varma och trötta ner i soffan med havskräftor, avnjuter en skvätt finwhisky – och har sällskap av lilla Doris…

 

katt-värmland-doris-kräftorkatt-värmland-doris-kräftor

Hoppas ni är fler som hittat ut i skogen, det dignar av bär och svamp just nu!

En tanke på “Livet på landet – Att göra ingenting men ändå göra någonting hela tiden

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *