Lofsdalen på sommaren, kan det va’ något?

Från Idre är det bara ungefär en timmes bilresa, för de som är kända med området kan det nog gå lite snabbare, så vi tänkte att det kanske var dags att ge Lofsdalen en chans att visa vad den lilla byn har att erbjuda sommartid. Släkt och vänner brukar ju oftast vara där under vintersäsongen, familjen har också varit där några gånger på hösten men på sommaren är det nog bara stugägarna (barnens mormor och morfar) som varit här själva. Men någon gång ska få vara den första!

 

Fjällväder = vårt aprilväder…

Efter en snabb lunch så väller lugnet och tröttheten över oss, vår stuga har den effekten på oss och nu var inget undantag. Agnes och Greta smiter iväg till sin koja ute, Irma letar fram några leksaksbilar, mamman dricker en kopp te och hämtar inspiration från senaste Utemagasinet medan pappan sjunker ner i fåtöljen med en bok. Senare på eftermiddagen ger sig Elin ut på fjället tillsammans med hundarna och solen värmer allt mer, Lofsdalen visar sig verkligen från sin bästa sida!

 

01b 02b

 

Jakten på hjortronen som inte fanns…

 

En av anledningarna till att stugan lockat oss under en längre tid är att det finns flera myrar med hjortron i närheten och dagen efter begav vi oss ut på ”jakt” men insåg ganska snabbt att trots värmen så var de inte redo än, lite synd med tanke på att de kommit hemma i Dalsland/Värmland 🙁  Men vi fick en härlig utflykt med lunch i grillkåtan vi besökte på sportlovet, väldigt växlande väder och många spännande naturfenomen att undersöka närmare – bland annat en frostsprängd sten vilket intresserade vår geografilärare i familjen som gav en liten geografilektion…

 

03a b 03b04b05 b05b b06b07b08b09b10b

 

Det här gör vi igen!

 

Vid frukosten dagen efter presenterades två alternativ för familjen, vad vill vi göra idag?

 

 

Japp, vi hyrde två kanoter från Turistbyrån i byn (400:- för två stycken en hel dag), köpte några metspön (och faktiskt mask) från våra vänner på Karins Sportbod och packade våra ryggsäckar:

 • Färdigbredda mackor men med stekta ägg separat (vi tycker smörgåsarna blir så saggiga med påläggen på för länge)
 • Två flaskor med lättdryck som Irma fått välja
 • Två flaskor vatten
 • Två termosar med hett vatten
 • Tepåsar, snabbkaffe och portionsförpackningar med pulver för varm choklad
 • Mjölk
 • Sittunderlag
 • Kåsor och sporkar samt våtservetter och multitool
 • Renskav, svamp, olja och creme fraiche samt tunnbröd och kryddor (salt och peppar)
 • Triangiakök från 70-talet typ inklusive t-röd
 • Knäckebröd med kanelsmak och chokladkex

 

När vi först tog oss ut i kanoterna var det sol och vi fick en smakstart på vår paddeltur. Vi tog sikte på ett vindskydd tvärs över Lofssjön och här kommer dagens första överraskning, barnen orkade paddla så bra och greppade tekniken snabbt så vi tog oss över på ganska kort tid. Det var dock med viss besvikelse vi såg att det var två fiskare på platsen så vi tog viken bredvid och satte oss med våra äggmackor samt metade lite.

 

12b 13b 14b b 14b

 

Sen ser vi ett vitt område längre bort, regnet var påväg mot oss så det var dags att dra på  regnkläderna. Vindskyddet blev ledigt och vi paddlade bort dit, det var lite spännande att paddla i ösregn 🙂 Väl där så påbörjade Greta och Andreas dagens lunch medan Agnes och Irma busade runt med hundarna utanför – inga regnkläder i världen hjälper mot barn som stoppar ner hela armarna i sjön men i övrigt så var vi varma och torra.

 

15b 16b 17b 18b

 

All mat en äter på äventyr är den godaste en ätit, det gällde den här renklämman också! Däremot var det tur att vi var utomhus då tunnbrödet fullständigt föll sönder så vis av den erfarenheten kommer vi fortsättningsvis använda tortillas istället som håller ihop bättre.

 

19b 20a b

 

Efter att ha mumsat i oss lunchen och efterföljande kex så packade vi ihop oss, diskade, och gav oss iväg över sjön igen – vi hade spanat in ett vindskydd rakt över där vi tänkte äta vårt mellanmål och försöka oss på lite fiske igen.

 

20b b 22b 23b 24b 25b 26b 27b 28b b 28b 29b

 

Hundarna hade börjat vänja sig vid att åka och det märktes att de såg fram emot nästa ställe men såklart var det inte optimalt med att det var väldigt blött i kanoten så de kom inte riktigt till ro då de inte ville ligga ner i vattnet, förståeligt…

 

29b b

 

Snart började det spricka upp igen och solen värmde på. Barnen ville inte gå i land riktigt än så vi styrde kosan mot en liten ö i närheten där vi hade lite skattjakt; det hittades både golfbollar, pinnar som såg ut som elgitarr och mycket mer.

 

30b 31b 32b 34b 35b

 

När vi väl avslutade så har barnen redan förklarat att den här sortens äventyr ska vi göra igen, så det så!

En tanke på “Lofsdalen på sommaren, kan det va’ något?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *