Mannaminne – ett annorlunda smultronställe längs Höga Kusten!

Mannaminne, har ni hört talas om det? Det hade inte vi. Men nu är vi glada att vi fick tipset! I värmen så konstaterade vi snabbt att vi inte skulle kunna göra de vandringar vi planerat inför vårt besök på Höga Kusten. Dagen innan hade vi tagit Höga Kusten-stigen upp på Skuleberget men det var också den enda vandring som blev här i området i år. Däremot så blev det en utflykt till ett väldigt speciellt besöksmål. Mannaminne är verkligen ett märkligt ställe!

 

Mannaminne, ett märkligt ställe

 

Typ ett friluftsmuseum?

Hur ska vi förklara Mannaminne? Platsen består av bortåt 50 byggnationer där konstnären Anders Åberg skapat en mötesplats för natur och kultur, konst och teknik, lokalt och globalt, historia och framtid, smått och stort som de beskriver det på sin hemsida. Det är ingen plats där konstnärer bor och verkar utan det är snarare så att dessa byggnader ÄR deras verk eller del av… Detta märkliga ställe är svårt att förklara och oerhört spännande att uppleva!

 

Mannaminne

Historia och fantasi i salig blandning

Efter att ha kollat igenom en översiktskarta över området och funderat över vilket kinesiskt år vi tillhör så hamnar vi först inne i ett ”jordbruksmuseum”. Där får vi se olika bruksföremål från förr i tiden och funderar lite över hur de användes. Låter kanske lite tråkigt och pretto men var superkul!

 

mannaminne, översiktskarta

Mannaminne, kinesiskt år

Mannaminne, jordbruksmuseum

 

Därefter så upptäckte vi både en upp-och-nervänd val, en spårvagn kommer lastad med konst och sedan en spännande administrationsutställning. För oss vuxna väckte de minnen från tex morfars advokatkontor och pappas arkitektfirma. För barnen väckte det många frågor och det blev en hel del intressanta invecklade samtal om telefoner, informationsutbyte med mera. Har ni själva försökt förklara telefonernas utveckling…

 

Mannaminne. val

Mannaminne, konst i spårvagn

Mannaminne, administrativt museum

Mannaminne, skrivmaskin

Vad är en konstnär? Mannaminne bjuder på workshop

En del saker glömmer en vuxen lätt bort att det inte är en självklar kunskap hos barn. Vi använder ofta uttryck som ”så konstnärlig du är” och liknande men det är rätt sällan vi pratar om betydelsen. På Mannaminne så fick barnen en chans att uppleva att vara en konstnär. Olika dagar har de olika tema och dagen vi var där var det en workshop där de fick testa grafiskt tryck. Gissa om våra pysselgalna ungar var lyckliga!

 

mannaminne, workshop

mannaminne, konstnärsworkshop

mannaminne, konstnär

mannaminne, grafiskt tryck

mannaminne, lära sig grafiskt tryck

mannaminne, workshop

mannaminne, slutprodukt

Dragspelets hus och mellanmål vid havet

Avslutningsvis går vi på upptäcktsfärd i huset som har formen av en båt och diskuterar om det finns papputar innan vi åt melon vid havet. En riktigt pärla till badstrand hittade vi i Näsviken. Ett dopp i havet avslutade denna minnesvärda utflyktsdag.

 

Mannaminne, mammut

mannaminne, badplats

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *