Med stjärnor på besök – om prylar och att göra en riskanalys med barn i kanoten

Varje år i juli så har vi några vänner som lägger några dagar av sin semester här upp i Åmål, de packar in barnen i bilen och styr kosan norröver från Lund för att hänga med oss.

 

Vänner är som stjärnor

man ser dem inte alltid

men du vet att de att de alltid finns där.

 

Resten av året hörs vi lite sporadiskt men vi längtar allihop efter den där veckan på sommaren, än lite roligare är det att vi fått till en tradition av att göra lite friluftsaktiviteter ihop och i år var inget undantag. Barnen i familjen Junzell tillfrågades om förslag på dagsutflykt och de ville så gärna låta sina kompisar få paddla, de själva tyckte ju att det var så kul och spännande när vi gjorde det i Lofsdalen (läs mer om det här)!

 

01b

Praktiska detaljer – om att inte ha allt själv hela tiden…

 

Precis utanför Åmål, vid sjön Kalven (som egentligen är uppdelad i nedre och övre Kalven) så finns det en omtyckt badplats och där finns även ett litet företag, Daltrail, som hyr ut bland annat kanoter och det är perfekt när man är som vi i ”i uppstart” av att upptäcka aktiviteter, för 200:- per kanot så fick vi hyra kanadensare, flytvästar, paddlar i rätt storlekar och för en liten extra slant så sattes det även dit sitsar så att medpassagerarna slipper sitta på botten av kanoten vilket vi rekommenderar om man har möjlighet då det oftast blir lite blött där.

 

02b

 

Tänk att inte behöva krångla och ha egen utrustning, att inte behöva låna ihop från vänner och bekanta, ha saker som kanske inte är helt rätt i storlekar osv utan kan få bästa möjliga förutsättningar för en toppenutflykt, och dessutom stötta en lokal verksamhet. Känns som win – win! Sen blir det såklart en annan diskussion om familjen skulle börja göra detta mer regelbundet för då kan det rulla iväg i kostnader ganska lätt, då kanske vissa inköp bör övervägas. Vi har ju en hel del packning som ska med…

 

03b

04b 05b

 

Att erkänna sin nivå

 

Planen var att känna efter hur det kändes, vi är ju fortfarande en rätt ovan grupp som ger oss ut, mer vilja än kunskap och med det så behöver vi faktiskt göra en ”riskanalys” av vad som är rimligt och hanterbart för just oss där och då.

  • Vädret
  • Fysik: trötthet, barnens kapacitet, teknik, dagsform
  • Utrustning
  • Målsättning: vad är det vi vill ha ut av utflykten?
  • Rutten (miljön): finns det ställen att gå iland, vägar om vi behöver avbryta, grunda ställen, lyftpassager osv
  • Tidsaspekten: har vi tider att passa?

 

06b
Inte alla är nöjda med ansvarsfördelningen…

07b 08b

 

Turen

Vi bestämmer oss för att först bara paddla i närheten av badplatsen för att känna av hur det känns för alla, ta en fikapaus och då ta en titt på kartan för beslut om lunchställe utifrån hur det. Målsättningen är att ha en härlig dag på sjön, ingen prestation utan bara att ha en bra dag tillsammans helt enkelt.

 

09b 10b 11b

 

Att glida ut på den glittrande sjön, vissa moln kommer att ge några skurar vet vi men det är varmt i både luften och vattnet, känns nästan magiskt. Barnen spanar längs med vattenbrynet; kanske kommer det en älg och ska dricka vatten eller kan det finnas en gammelgädda som slår vid det nedvälta trädet vi paddlar runt?

 

12b 13b 14b 15b

 

Vi tar fikapaus både på förmiddagen och eftermiddagen med tillhörande blåbärsplockning.

 

16b 17b 18b 19b 20b

 

Väl framme vid det planerade stället för lunch så blev det upptäckartur och lite stödfika medan vi vuxna startar elden och börjar förbereda lunchen: tacos där vi steker köttfärsen på stekhällen. Något som är bra med en paddeltur jämfört med vandring är ju att det är möjligt att ha med lite mer och tyngre packning.

 

21b 22bb 23b 24b 25b 26b

 

Efter maten blev det ett bad och barnen tyckte det var oerhört spännande att inte bada på en badplats eller en strand – det var storögda barn som fick simma med de vuxna över till andra sidan, nöjdheten visste inga gränser när de återkom till rastplatsen.

 

27b 28b 29b

30b red

30bb

 

Efter lite fika och ihopplock av saker och skräp var det dags att sätta på sig flytvästarna och hoppa i kanoterna igen för hemfärd, första delen var lika njutningsfull som resten av turen men så började det blåsa upp…

 

31b 32b

 

Lurig motvind och kreativa vuxna

Tillsammans med barnen så sliter familjen Junzell med att få sina två kanoter åt rätt håll, det är teamwork på hög nivå men också oerhört slitsamt. Efter en kort fikapaus och överläggningar hos oss vuxna beslutar vi oss för en ny strategi.

 

Vi vill ju att barnen ska minnas den här turen som något kul och hittills har de tyckte vårt kämpande i motvinden har varit mest spännande men deras krafter kommer snart sina och med det kommer det vara svårt att hålla humöret uppe.

 

Vi packar ihop alla väskor, barn, hund och föräldrar i en av kanoterna, hänger den andra bakom och sen ger vi oss på sista biten. Barnen hejar på med sånger, ramsor och ibland något paddeltag – vi vuxna maler på och försöker att inte känna tröttheten som smyger sig på i axlar och rygg, den blir dock rätt lätt att ignorera när barnen skrålar fram låten om Sommarlovshjältar och även nationalsången framförs där mitt ute på sjön.

 

33b 34b

 

Dagen avslutas med att vi tillsammans tittar på Pocahontas, vi har ju varit smygande indianer idag 🙂

 

Foto: Elin & Andreas Junzell, Sara Schultz

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *