Meningsfull väntan – ett projekt om friluftsliv för alla

Friluftsliv för alla, vad betyder det tro? Vi älskar friluftsliv och vi älskar det som friluftslivet ger. Vi uppskattar den känsla av här och nu som friluftsliv skapar. Även om vi fortfarande ser husen från kullen där vi befinner oss så sprider träden lugn, höstens färger ger glädje och elden samlar oss i gemenskap. Idag har familjen varit ledare för den första träffen i projektet Meningsfull väntan, en dag där ett 40-tal vuxna och barn lagat mat, testat naturparkour och naturpysslat tillsammans.

 

gemenskap

meningsfull väntan tillsammans

Meningsfull väntan – ett projekt inom Friluftsfrämjandet

Bakgrunden till denna uppstart, att denna härliga dag blev av, är att mamma Elin tog chansen att via vår lokalavdelning i Friluftsfrämjandet, Åmål/Säffle, söka pengar i projektet Meningsfull väntan. Ett projekt finansierat av Svenskt Friluftsliv med syftet är helt enkelt att erbjuda asylsökande och nyanlända personer ledarledda friluftsaktiviteter. Tanken är att det ska kunna bidra till att fler kan fylla sin väntan med en meningsfull fritid, må bättre, känna sig delaktig i det nya land de kommit till, öka deras livsrum och möjliggöra en väg till friluftsliv och socialt sammanhang över tid (läs mer här om meningsfull väntan).

 

 

Friluftsfrämjandet i Åmål/Säffle beviljades stöd utifrån ansökan där vi framförallt vill bygga på vår önskan om ett friluftsliv för alla. I vår lokalförening står hela vår familj för att vår verksamhet ska vara en arena där vi möts oavsett ålder, kön, funktionsvarianter, etnicitet osv.

Tillsammans med Vision Bylunda, en verksamhet som riktats lite extra till nyanlända och asylsökande som drivs av svenska kyrkan i Säffle, skapades upplägget. Vi ska väl erkänna att vi trodde det skulle vara enklare att hitta samarbetspartners kring projektet här i området så glädjen att Vision Bylunda stöttade vår idé var stor. Och då känns det extra bra att det blev så fantastiskt god uppslutning vid uppstart!

Familjeaktiviteter – en källa till skratt, nya lärdomar och härlig rörelseglädje

Målet med dagens aktiviteter var att bjuda på det enkla friluftslivet. Att få visa att det kan vara enkelt. Men framförallt att visa vilken glädje det bor i naturupplevelser. Ca 10 familjer träffades och promenerade med barnvagnar och spända barn till ett litet skogsområde i samma område. Hösten visade sig från sin bästa sida. Solen strilade genom det gulröda lövverket och klarblå himmel låg som en overklig bakgrund. Brasan var igång och vi fick hjälp av några barn att förklara dagens aktiviteter.

Sen drog vi igång. Andreas och Irma drog iväg med ett stort gäng barn för att testa hinderbana/naturparkour.

 

naturparkour meningsfull väntan säffle

hängde och slängde i skogen, meningsfull väntan

naturparkour säffle

 

Elin och Greta stannade för att dra igång matlagningen. Till en början var det något frågande blickar som följde förberedelserna inför middagen. Snart var det dock ett stort engagemang där vi smakade, diskuterade, stekte, och kryddade med både höjda ögonbryn och skratt. På menyn stod wraps av tortilliabröd fyllda med wokade grönsaker och tofu. Meningsfull väntan? Mat förenar, mat skapar gemenskap. Vi hamnade i ett där och då, här och nu – en paus från allt annat.

 

friluftsmat, eldmat

tillsammans, friluftsliv för alla, meningsfull väntan

 

I skogen testades hopp från stenar, att förflytta sig på gungande rep och att svinga sig i trädgrenar. Både mod och balans utmanades. Skräckblandad glädje är nog det mest beskrivande för detta nervkittlande skogsäventyr. Meningsfull väntan? Absolut – inte har du tid att tänka på något annat än att ta sig från punkt A till punkt B. Parkour. Naturparkour när det är som mest meningsfullt!

 

naturparkour

Vaddå ”familjen var ledare för”?

Jo, när vi upptäckte att intresset var så stort så fick vi lite hicka. Hur ska vi göra det här så det blir bra för de som ger av sin tid och energi genom att följa med på vår familjeaktivitet? På väg hem från skolan så berättade mamma Elin om att det är jättemånga som vill komma men att vi inte riktigt vet vad vi ska göra, har ni något förslag? Och världen bästa Agnes plockar fram ett ess ur rockärmen, naturpyssel!

 

naturpyssel, friluftsfrämjande, meningsfull väntan

 

Jamen självklart! Vi kan ju ha det i närheten av matlagningen. Agnes har enormt mycket idéer till pyssel med naturmaterial och vi har en ”station” som kan sysselsätta så att friluftslivet blir för alla. Meningsfull väntan fick liksom en ny innebörd, i väntan på maten så väcktes kreativiteten.

 

pyssel, meningsfull väntan

pyssel. meningsfull väntan

 

Nu skapades naturtavlor, vackra prydnadsringar/hjärtan och dessutom blev det ett antal pappersflygplan som seglade runt kring lägerplatsen. Och det här ansvarade vår älskade 8-åring för <3

 

naturpyssel

meningsfull väntan säffle

 

Självklart backade både mamma och pappa upp, ja även syskonen samlades och gav energi runt pysselbordet men det var ändå Agnes som instruerade, hittade lösningar för nya idéer och fixade med materialinsamling.

 

naturpyssel, meningfull väntan, friluftsfrämjandet

friluftsfrämjandet, meningsfull väntan

 

Alla barnen diskuterade tankar om vad de ville dela med sig av från naturen. Irma som älskar sin parkour hade massor av idéer för hur hinderbanan kunde byggas och vad de skulle göra. Hon gjorde också spontan utvärdering efteråt, vilka övningar var bra och vilka behöver vara svårare.

 

naturparkour meningsfull väntan

instruktör meningsfull väntan naturparkour

 

Greta var med och skapade gemenskap vid brasan. Det var ett spännande teamwork när stekhällen skulle byggas ihop och hon hade hela tiden bra svar på alla tusen frågor som uppstod bland våra naturupplevande deltagare.

 

friluftsmat, meningsfull väntan

 

Och lillebror? Glädje, lek och lugn – han är liksom friluftsliv för alla personifierad <3

 

lillebror meningsfull väntan

Needless to say – galet stolta föräldrar!
Och lycklig familj. För vi är lyckliga när vi är utomhus, vi är lyckliga när en brasa sprakar runt oss och lyckliga när vi får dela friluftsliv med fler. Vi hoppas det blir många fler gånger!

 

meningsfull väntan, friluftsfrämjandet

 

 

 

2 tankar om “Meningsfull väntan – ett projekt om friluftsliv för alla

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *