Ösregn – tips på 5 busiga uteaktiviteter!

Ja så är det verkligen här, regnet… Och med den sortens väder så är risken att innesittandet ökar. Lite mys ska det såklart få vara. Men barnen klättrar ändå på väggarna, våra blir i alla fall inte lugnare bara för att det är ruskväder ute haha. Därför behöver de ut varje dag, oavsett väder (här finns lite argument för vuxna om positiva effekter av att ta ut barnen varje dag). Så det gäller för oss vuxna att inte prata illa om vädret utan att uppmuntra till rejält regnbus, för ut ska de! Här har vi samlat våra 5 bästa tips på aktiviteter i ösregn 😉

 

kul i ösregn

 

Klassikern är ju att hoppa i vattenpölar!

Den är, och kommer alltid vara nummer 1. Vi vill påstå att varenda unge, och även de flesta vuxna om de har rätt kläder, älskar hoppa i vattenpölar med ett rejält plums med en kaskad av vatten runt sig… Att få känna sig lite vild – busig liksom 🙂 Dessutom är det väldigt lätta poäng att ta hos barnen om du som vuxen initierar några rejäla vattenstänk genom att lite oväntat själv ta sats och hoppa 😉

 

 

bus i lera

Med regn kommer lera. Och lera, det är roligt det! Så att i ösregn samlas vid en rejält kletig lera och ”laga mat” kan vara det mest kreativa vi kan tänka på. Det skapas tårtor, chokladbollar och spännande världar. Det enda är att det blir viktigt med ordentliga vantar vintertid för det är en risk att de annars åker av i ivern att fixa…

 

 

ösregn blir Utedusch i vattenfall

Vill ni samla pluspoäng som rolig vuxen så vill vi tipsa om uteduschen. Alltså, inte en sådan som finns på campingar eller i sommarstugan. Utan den vi syftar på är det ”vattenfall” som ösregn bildar vid husknutar, när takrännor inte hinner med att hantera flödet av vatten utan det forsar över kanten.

 

ösregn

 

INTE NUDDA MARK – omvänd lek utmanar

Ett perfekt sätt att få barnen i rörelse är att helt enkelt leka ”inte nudda mark” där det gäller att hoppa mellan olika vattensamlingar. Ingen risk att någon är kall trots ösregn!

 

hoppa i vattenpölar, kul i ösregn ösregn

 

skogstur trots ösregn bjuder på regnmusik och safari

En häftig upplevelse som samtidigt är så enkel är att ta en tur till skogen. Där lyssnar vi sedan aktivt på hur regnet slår, smattrar, porlar, droppar mot olika material. Som förälder brukar vi ställa lite följdfrågor typ om de hör någon skillnad på olika lövträd, om det låter annorlunda med eller utan luva på huvudet, om de hör någon melodi osv. Därtill alla spännande djur som kryper fram när det är vått i skogen! Att sedan kombinera detta med en fika under ett träd så är utflykten fulländad!

 

 

Låt älven brusa i vår natur

En annan klassiker som sysselsätter barn oavsett väder är ju vatten. När det ösregnar är även den lugnaste bäck mäktig med vatten som brusar och rusar fram. Vid vatten kan vi vara i timmar och bygga broar, prova hur olika skogsmaterial klarar sig i strömt vatten osv. Då märker ingen att det ösregnar!

 

 

Hoppas nu att ni kan hitta på lite kul i det rusk och ösregn som väntar! Vi bor i ett land med olika årstider och vädret rår vi inte över (som tur är…) och då är det lika bra att omfamna och göra det bästa av det som bjuds!

 

För mer inspiration!

-> lista på 25 uteaktiviteter 

-> vandra med barn: frågor och svar

-> vandra med barn: 7 steg för en lyckad skogstur

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *