Snöskovandring i Linsell, ett första försök som gav mersmak!

Tänk vilken fantastisk källa till inspiration som sociala medier är! För ett tag sedan upptäckte vi Linsells vandringsförening på instagram. Eftersom det är rätt nära vårt paradis här i Lofsdalen så följer vi deras arbete med att bygga upp vandringsleder häromkring. Så dök det då upp i vårt flöde, en inbjudan till snöskovandring i Linsell. Plötsligt bubblade den där hemliga drömmen mamma Elin haft ett tag upp till ytan igen. Att få testa att använda snöskor. Det låg faktiskt ett par under julgranen men då de hade fel ”storlek” (vikt vs användningsområde) så skickades de tillbaka. Efter det var det liksom noll-läge igen… Inget tvivel, det här tillfället ville vi ta vara på! Efter lite överläggning hemma vid köksbordet kom vi fram till att en förtrupp med mamma Elin, Agnes och hunden Tesla skulle skickas på denna snöskovandring i Linsell.

 

snöskovandring i Linsell

snöskovandring i Linsell, förtrupp

Till och med solen höll med

Väderrapporterna sa att vi kunde vänta oss en grå, molnig dag med runt -9 men vindstilla. Dagen bjöd på vindstilla, runt -12 och solsken!

 

snöskovandring i Linsell, sol

 

Det blev en perfekt dag för snöskovandring i Linsell. Vi var fem personer, 3 vuxna och två 9-åringar, som möttes vid 9-tiden idag vid Linsells Livs. Tillsammans körde vi i karavan bort till ett skoterspår där vi mötte upp skoterförare Seppo för en mysig men kall skoterfärd upp mot startpunkten nedanför Sätervålen.

 

snöskovandring i Linsell, skotertur

 

Genom ett magiskt Narnialandskap som bestod av snötyngda fjällbjörkar och mjuka rullstensåsar började vi vår vandring uppåt. Det var inte alls så svårt vi trodde att gå i snöskor. Men vilket frihet! Och så tyst! Att i bland allt glittrande älvstoft (Agnes ord) kämpa sig uppför gjorde att vi snabbt fick tillbaka värmen efter skoterturen.

 

snöskovandring i Linsell, Narnia

snöskovandring i Linsell, lyckligt barn

snöskovandring i Linsell, Sätervålen

 

Dock blir det ganska jobbigt att klättra uppåt så det blir många vattenstopp, en och annan chokladbit och lite peppning. När det visade sig att ett paket oboy spillts ut i en av väskorna så blev det hjärtliga skratt och en mycket familjär stämning spred sig i gruppen. Och efter att barnen ätit en bit ”magiskt renkött” så hade de två tjejerna hittat varandra och det var två vänner som besteg toppen tillsammans.

 

snöskovandring i Linsell, choklad

snöskovandring i Linsell, oboy

snöskovandring i Linsell, underbar tur

Utsikten som gör det värt allt

Precis som om den här dagen var gjord för oss så sprack himlen upp i ett enda stort leende när vi nådde toppen. Utsikten är milsvida och med guider som kan peka ut varenda vål och sjö inom synhåll så blir upplevelsen det där lilla extra. Ena sidan efter den andra växte fram i skärpan av solen och den nöjdhet som sprider sig i kroppen är svår att förklara. Men den känns. Den känns i hela kroppen. Och den syns. I ögonen.

 

snöskovandring i Linsell, topptur

snöskovandring i Linsell, mor och dotter

 

Att inte ha bråttom

Precis nedanför toppen ligger ett helt nybyggt vindskydd. Linsells vandringsförening har gjort ett fantastiskt jobb med det och dagen innan har de varit där och skottat fram den inför dagens snöskovandring i Linsell. Medan barnen klättrade runt i snöhögar och träd så drog vi igång en brasa för att fixa till lunchen.

 

snöskovandring i Linsell, lunchdags

snöskovandring i Linsell, vindskydd

snöskovandring i Linsell, hamburgarlunch

snöskovandring i Linsell, nyvunnen vänskap

 

Hamburgare satt perfekt när den äntligen var klar (för som vanligt behövde vi ta efterrätten först då det alltid, ALLTID, tar längre tid att bli klar med maten än hungern tillåter…). Ja, så satt vi bara där. Åt, pratade, tittade i brasan, lärde känna varandra lite, tittade lite till i brasan – ni vet, det där lugnet som bara friluftslivet kan bjuda på.

 

snöskovandring i Linsell, matdags

snöskovandring i Linsell, hamburgare

snöskovandring i Linsell, hikefulness

Skratt och lek på nedvägen

Alltså, vilken skillnad att glida nerför. Vi övade på att ”åka skidor” med snöskorna, vi låtsasspringer, skrattar och njuter av solvärmen.

 

snöskovandring i Linsell, lek

snöskovandring i Linsell, lekfullhet

 

Det blir liksom en värdig avslutning att ta en kopp te vid skotersläden i väntan på skjutsen tillbaka till bilarna. Och de nyvunna vännerna fick en liten stund snölek innan det blev dags att krypa in under en filt inför slädturen hemåt.

 

snöskovandring i Linsell, kaffetår

snöskovandring i Linsell, ut på tur

Nu håller vi tummarna för att det ska bli fler tillfällen som vi kan pricka in snöskovandring i Linsell!

Kanske det hinns med några turer vid påsk? I sommar fortsätter Linsells vandringsförenings idoga arbete med att skapa ett vandringsmecka här i trakterna. Är ni i närheten så häng med gänget för där finns massor av kunskap och engagemang! Bland annat har de skapat en vandringsled från Linsell som ansluter till Sonfjällets leder (Mullsjöfamiljen gjorde en tur i de trakterna förra året och planerar att återvända även i sommar). Vill du så har du en tur på flera dagar och de kan tipsa om fina övernattningsplatser.

 

snöskovandring i Linsell, tillsammans

 

Nöjda, trötta och fånglada har vi nu landat in i stugan igen. Vi pratar dagens minnen och kollar bilder, de gör inte riktigt upplevelsen rättvisa men vi hoppas att ni ändå kan få lite känsla för dagens äventyr!

 

snöskovandring i Linsell, head

 

 

 

 

 

6 tankar om “Snöskovandring i Linsell, ett första försök som gav mersmak!

  1. Vilken härlig dag! Vi snöskovandrade nere i Frankrike och precis som du säger så var det rejält tufft uppåt, på många ställen trodde vi att vi nästan skulle ge upp, det är tuffare än vad man kan tro! Häftigt att Agnes klarade det så bra! Nu blir vi sugna på att prova här i Sverige också!

    1. Ja, Agnes överraskade med en stark vilja och kämpade verkligen med uppförsbacken – men så var hon också grymt nöjd med dagen sen ?

  2. Vilket härligt inlägg och jag visste inte att Linsell bjöd på det här! Jag har åkt förbi så många gånger, bara passerat en by bland många. Linsell ligger faktiskt inte så långt i från vår stuga så jag sätter stället på min att besöka-lista! Tack 🙂

    1. Åh gör det! Är en nyupptäckt pärla för oss med trots stuga i Lofsdalen i snart 17 år… ?

  3. Grattis i efterskott, och vad roligt med en pudel för er! Inte för att jag är direkt hänförd av deras skönhet, men de flesta som kan hundar verkar yrka på att det är en mycket sympatisk och positiv ras ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *