Solen skiner och alla är lyckliga, eller… några ord om vårdeppighet

Äntligen är ljuset här! Dagarna blir längre, det är ljust när vi åker hemifrån och när vi kommer hem. Solen skiner och alla blir lyckliga, eller… Mamma Elin trivs med höstens mys och julknarkandet men framåt januari och februari så blir det rätt kämpigt. Då, när andra börjar kvittra i takt med fåglarna så slår det till – en släng av vårdeppighet…

 

vårdeppighet, vårblomma

Vårdeppighet

Trött på att vara trött? Det kan vara så att den biologiska klockan inte hunnit med. Och då pratar vi inte om längtan efter barn… Nej, tydligen finns det runt 15-20% av oss som har kroppar som inte riktigt hänger med i allt det ”nya” så här under vårvintern och hjärnan reagerar negativt. Stresspåslag pga positiva förändringar låter väl rätt knasigt. Men så kan det faktiskt vara. Vårdeppighet. En fruktansvärd trötthet. Inget som ”flyter på”. Irritation och värre pms än vanligt. Roliga saker känns inte lika kul. Enkla uppgifter blir som mount Everest- bestigningar. Hittar sig själv i skåpen på jakt efter mer att äta. En vardag i mars hemma hos Åmålsfamiljen…

Att överleva vårdeppighet…

Alla är vi olika. Men ironiskt nog så finns det två faktorer som kan hjälpa till att hantera vårdeppighet – aktivitet och frisk luft…

 

Rörelse för kropp och själ – ingen ny kunskap men oj så svår att leva efter när hela huvudet skriker efter att bara få ligga i soffan, jag orkar bara inte! Men att då lyckas med att tvingas sig ut en stund varje dag är en seger! Inget krav på att det ska vara träning. Även om det känns extra bra när det även blir lite pulshöjande 🙂 Målet är att sätta igång processerna i kroppen så att de där bubblande vårkänslorna ska få ta över även hos oss!

 

vårdeppighet, promenad

 

Och så var det där med ljus! Och frisk luft. En liten gnutta solstänk på nästippen gör skillnad. En del behöver tillskott av D-vitamin men bara en kvart i solen gör kemin till magi.

 

vårdeppighet, sol, D-vitamin

Mina strategier just nu…

– gå utomhus på lunchen! Om så bara för att stå vid solväggen en micropaus…

– promenera ett par dagar i veckan (för att komma ut i friska luften). Tur vi har hund för det är tufft vissa dagar…

– ha mycket färg på tallriken

– aktiv vila = läsa bok, lyssna på podd osv. (dvs. inte sova…)

– minska på måsten som svara på mail/mess osv och boka av energitjuvar (som kanske annars är positiva aktiviteter)

 

vårdeppighet, hund

 

Vi som står bredvid

Det här är en tuff period för de vuxna i familjen. Pappa Andreas ser orken rinna av sin annars så livliga fru. Vill hjälpa, kompensera och ta bort. Men måste bara stå ut… Att parera löjlig tacksamhet för att jag drar ett par extra strån till stacken under den här perioden. Att balansera mellan att peppa och tvinga den man älskar till att ta sig iväg på promenad, träning eller det svåraste, verkligen njuta av en stund med en bok eller liknande. Ofta sker det under protester. Ofta med ett ansiktsuttryck som speglar ett dåligt samvete.

 

  • stå ut, stå ut, stå ut
  • minska på förslag om aktivitet – hur lockande de än är så är inte tiden nu
  • ta initiativ till sådan du vet din nära behöver, en del i vårdeppighet är just avsaknaden av ”startknapp”
  • smyg in vila, gärna så det inte blir klemande för då slår samvetskvalen till med full kraft igen…

 

vårdeppighet, kärlek

Solen skiner och alla är lyckliga, eller…  Några avslutande ord om min vårdeppighet

Nu är jag inte så drabbad så att jag slutar fungera helt men att allt tar enormt mycket kraft. Mina tankar går till de som inte trivs på sina jobb, inte har haft samma möjligheter till att vara med familjen eller utrymmet i vardagen att inte fungera. Då måste ju situationen var än mer svårhanterad.

 

Jag tycker väldigt mycket om att vara på jobbet. Kan se fram emot roliga möten och uppgifter som väntar. Även om jag är helt slut när jag kommer hem och ofta har en dipp på tidig eftermiddag. Jag orkar, och njuter, av stunder när jag spelar spel, retas, läser osv med barnen. Min glädje är nog mer än många andras när vi har haft en toppendag tillsammans. För oftast går det bra när jag är igång.

 

vårdeppighet, ha kul, familjeliv

 

Det kommer bara surt efteråt… = jag är fruktansvärt trött på att hela tiden vara trött! Suckar åt mig själv när jag tar kvällsmackan, stänger ner mailboxen med tanken ”jag gör det sen” eller hittar irrelevanta ursäkter till att be Andreas gå med hunden. För jag vet vad jag behöver. Och jag vet att det går över. Jag ska bara…

 

vårdeppighet, trötthet

 

Och jag vet att det går över! Jag vet att jag kommer att njuta av alla vårtecken, av solljuset, av sommarvärme och fågelkvitter. Även i år!

 

vårtecken, vårdeppighet

 

Därför är det inte så farligt. Inte så jobbigt. Bara oerhört tröttsamt. Men det är livet.

 

vårdeppighet

Känner du att du själv, eller någon nära dig, kan vara påverkad av en årstid så kolla in 1177, där finns lite mer information. 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *