Knivkörkort – tips på innehåll

Knivens dag! Ett verktyg som de flesta brukar nämna som självklart i friluftssammanhang. Även Mullsjöfamiljen diskuterade lite om kniven som redskap. Vi vill bara förstärka vilken fantastisk aktivitet det är att tälja med barn! Som ledare för Strövarna, en grupp friluftsintresserade barn på 6- 10 år, så har Elin också använt sig av begreppet knivkörkort från Friluftsfrämjandet för att få till en säker knivhantering. Även som frilufsande förälder så kände vi att det var bra att ha tänkt till lite kring detta. Därför tänkte vi, så här på Knivens dag, dela med oss av vårt upplägg på Knivkörkort.

 

knivkörkort för alla

Knivkörkort – tips på områden att gå igenom inför att tälja med barn

 1. Knivens delar och skötsel – se till att ni pratar samma ”språk” så att ni menar samma sak även i lite mer stressiga situationer. Här finns en bra genomgång av knivkunskap.
 2. Förvaring av kniv och teknik att överlämna en kniv – Så fort en förflyttning ska ske ska den vara i sitt fodral. Stå still när kniven ska lämnas till en annan person och då håller den som överräcker försiktigt i bladet. Varför? Den som överräcker kniven har mer kontroll över situationen och kan då motverka eventuella överraskningsmoment som kan ske i rörelse.
 3. Allemansrätten – vad får vi använda för täljmaterial från naturen? Vi tycker att Håll Sverige Rent har bra material!
 4. Grundläggande täljposition: sitt ner, tälj ifrån dig, rikta ner mot marken, håll isär/undan knä (och ben) så de är utanför ”slintrisken”, ha fritt framför dig och ha något stadigt bakom ryggen.tälja med barn, knivkörkort
 5. Om olyckan är framme – 1177 har samlat information om skärsår och behandling som kan vara värt att kolla igenom. Se också till att det i ryggsäcken alltid finns med ett ”första hjälpen”-kit.
  • Hämta/ropa på en vuxen
  • sätt tryck på såret och håll upp handen
  • hjälps åt att tvätta såret och plåstra om
 6. Lagar och regler: var och när får du ha kniv – en lista finns samlad av dagens juridik, kan vara bra att ha läst på själv också!
 7. Öva, öva och övadu blir bra på det du tränar så ge dem möjlighet ofta! Säkerheten kommer med tiden! Learning by doing ni vet 🙂 Gärna i olika miljöer, med människor runt om kring och i olika väder.

 

mörkerkörning, knivkörkort

 

Lite extra inläsningstips är hos Nordic Bushcraft som har en knivskola. I några delar går de igenom skillnad på kniv för ändamål, säkerhet osv. På youtube finns också många instruktionsfilmer om det behövs inspiration till vad som ska täljas mer än grillpinnar…

 

tälja med barn, öva, knivkörkort

 

Väldigt många låter barnen börja med att tälja med potatisskalare för att få in känslan. Själva brukar de börja med att leta rätt på en vass sten och dra mot en pinne…

 

knivkörkort, börja med potatisskalare

Fyll gärna på om det är fler områden som ni tycker är viktiga!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *