Svenska Friluftsdagen längs Brattforsleden

Svenska friluftsdagen, ett privat initiativ, firas årligen 29 april för att fira hur naturen vaknar. Djurungar, knoppar och grönska men också vi människor verkar blomma upp – med solen och värmen så blir vi mer sociala. Plötsligt har vi mer tid att byta några ord vid brevlådan, spontant träffas för en grillkväll eller ork nog att ta oss ut på utflykt. Så nog passar det bra att uppmärksamma vår fantastiska möjlighet att ta oss ut i naturen!

 

skogen 3

Premiärtur med husvagnen

Att vara en aktiv familj behöver inte vara dyrt, inte heller äventyr. Förra sommaren insåg vi att den här stora familjen (som nu utökats ytterligare) inte har råd att jämt hyra stor stuga, förvänta oss sängplatser vid övernattningar hos vänner eller släpa med oss utrustning/packning för så många vi är. Därför gjorde vi en investering. Vår lilla pärla, husvagnen Tec, kom efter lite beslutsångest till vår familj (ni kan läsa mer om det här).

 

Det blev några turer redan i slutet av förra sommaren och vi sov faktiskt i den i slutet av november men nu ville vi ut igen. Årets premiärtur lockade och med en extra helgdag så fanns tiden att hinna lite av varje, bland annat en natt i husvagnen. Som vi njöt. På dagen vandrade vi men sedan la vi tid på utomhusmatlagning och att mysa tillsammans i husvagnen.

 

svenska friluftsdagen

barnen ritar

salim tärningar

Svenska Friluftsdagen längs Brattforsleden i Värmland

Så vi kollade på kartan, vad finns inom cirka två timmar hemifrån? Vi visste att vi ville kunna ha elen inkopplad så gärna en camping. Eftersom det var längesedan vi tog oss ut på en vandringstur så önskade vi också fira in svenska friluftsdagen med några kilometer tillsammans. Alltså googlade vi på vandringsleder och naturreservat vilket gjorde att naturvårdsområdet Brattforsheden utanför Filipstad dök upp. Och snart efter det hittade vi campingen Mangenbaden. Vårt utflyktsmål är hittat!

 

På Visit Värmland gick detta att läsa:

Brattforsleden går genom Brattforsheden, som är en av landets främsta randdelatakomplex. Leden är 25 kilometer lång och här finns geologiskt intressanta områden med dyner, flygmoavlagringar, rullstensåsar, kamélandskap, åsgropar, raviner, dödisgropar och meandrande vattendrag. Vandringsleden passerar naturreservaten Lungälvsravinerna, Brattfors brandfält, Geijersdalsmossen och Kittelfältet vid Alsterstjärnarna. Brattforsheden ingår också i EU:s nätverk för skydd av värdefulla naturområden, Natura 2000.

 

Ni kan ju tänka er att geografiläraren lockades lite extra av den beskrivningen…

 

Nåväl, med våra barn så hinner vi väl ungefär 2-3 kilometer innan det är dags för paus. För en vuxen är det inte så långt men för våra två blivande sexåringar så är ca 5-6 kilometer totalt en lagom tur för att behålla humör och ork hela utflykten. Lillebror får gå en stund och sedan hänger han med i ryggsäcken där han underhåller med sång och prat!

 

svenska friluftsdagen

svenska friluftsdagen

 

Så vi testade båda håll på leden med utgångspunkt från campingen. Första turen längs leden hinner vi inte uppleva så mycket av det speciella med den, de första kilometrarna (som är de vi vandrar) är rätt tråkig bitvis. Dock är delen som går längs med sjön häftig med ”stupen” och vyerna är vackra. Och att pausa vid vatten är ju alltid en höjdare hos barnen, även om det alltid slutar med en blöt sko…

 

svenska friluftsdagen

barnen sjön

agnes dricker

agnes greta vatten

greta vatten

 

Åt andra hållet är det härligt klassisk ”sagoskog” som bjuder in till fantasi och sång. I en glänta slår vi oss ner, äter mellanmålet som barnen förberett och bara är en liten stund. Hikefulness. Barnen går på upptäcktsfärd och vi vuxna hinner ”bara vara” lite, och vila… Ett rätt skönt sätt att fira Svenska Friluftsdagen!

 

skylt

skogen

greta lagar mat

salim käkar

irma käkar

elin sover

Hur firade ni svenska friluftsdagen?

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *