Chokladbollens dag brukar väcka en rad dammiga diskussioner kring vad de ska kallas men också ett sug efter att få njuta av dessa enkla men mumsiga sötsaker.
Att de dessutom är så enkla att göra att barnen nästan helt själva kan ha hand om förberedelsen av matsäcken ger ju lite extra känsla åt äventyret. Allt som gjorts själv eller äts ute smakar ju extra gott – med de här blir det dubbel vinst 😉
2 receptfavoriter så här inför chokladbollens dag
Här kommer våra favoriter som ofta får hänga med på våra utflykter eller bli lyxigt mellanmål när vi vill få snabb energi och glada barn 🙂
Energibollar – en nyttigare variant
ca 1 dl nötter (vi brukar använda cashew)
1,5 dl torkad frukt (aprikoser, dadlar, russin eller liknande favoriter)
1 dl havregryn
nästan 1 msk kakao (beror på hur mycket chokladsmak som önskas)
0,5-1 msk vatten
Kokosflingor
Mixa allt i en matberedare, tips är att börja med nötter och havregryn för att sedan fylla på med den torkade frukten och kakaon. Vattnet är för att få till ”den perfekta rullbara smeten”… Smaka av, eventuellt kan lite honung tillsättas men oftast har frukten gjort dem söta nog.
Forma bollar, rulla dem i kokosen och ställ kallt i väntan på att resten av utflyktspackningen blir klar 😉 Tips är att göra många små…
De här brukar vi ha med på längre vandringar men också när det är för kallt för att sitta stilla för länge, perfekt att mosa in i munnen i bara farten och låta energin sprida sig i kroppen och smaklökarna njuta av chokladsmaken!
Chokladbollens dag firas ju såklart med trollkokosbollar!
Det här är vår favoritvariant, massor av barndomsminnen! Smaker från när mamma Elin var liten, och lika populära hos nästa generation barn <3
Magica de Hexs trollkokosbollar från Kalle Ankas kokbok!
100 g mjukt smör
3 dl havregryn
1 dl kokosflingor
1 1/2 dl florsocker (sila ner i bunken)
1 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
1 msk kallt vatten
Pärlsocker eller kokos till garnering
Kallt vatten kan ersättas av kaffe men det är inte så många i vår familj som gillar den smaken så vi brukar använda vatten, det är ju mest för att få till smetens konsistens inför rullandet så för kaffeälskare är det en smakförhöjare men vi andra brukar vara rätt nöjda ändå 🙂
De här onyttiga men ack så goda sötsakerna är mer en lyxvara som vi plockar fram efter middagen där ute i skogen – en sockerkick där den hör hemma!
Ja fira me den dan 🙂
Sarah, visst är det en dag värd att fira!! 😉
/Åmålsfamiljen