Testa E-mtb – Karins sportbod bjuder på kul aktivitet i Lofsdalen!

Oj oj oj, cykla på myrmark med mountainbike kändes direkt och otränade som vi är var vi slitna redan efter ett par kilometer. Då kröp den där tanken på att få lite mer hjälp in under skinnet. Så när Karins Sportbod instagrammar coola utflykter med e-mtb så växer det till en dröm. Att sedan mormor och morfar kommer att vara i stugan samtidigt som oss å börjar det bli verklighet. Vi föräldrar kan få egentid och vi väljer att testa e-mtb! Det verkar vara vår nya kärleksaktivitet, 10-åriga bröllopsdagen firades också med cykeläventyr, då som nybörjare i Rörbäcksnäs med våra mountainbikes.

Nervösa skratt och cykelkunskap

Samling klockan 11 varje fredag för träff med cykelsällskap och guide. Idag hade vi lyckan att få med oss guiden Elias som hängt i den lilla byn sedan början av 2000-talet.

 

testa e-mtb, guide

 

En snabb genomgång av det viktigaste att kunna om vi ska testa e-mtb. De tre olika lägen som finns – eco, trail och boost. Även lite koll på växling och smarta tips för fotnedsättning, klättring uppför och utförsåkningen. Sedan var det dags att ge sig av.

 

testa e-mtb, genomgång av cykel

Höjdmeter efter höjdmeter

Byn Lofsdalen ligger på ca 600 meters höjdmeter och lunchstället, Skybar, ligger på ca 1125 möh. En rätt rejäl uppförsbacke som vi ska klara av…

 

testa e-mtb, höjdmeter

 

En fin tur där vi lär känna cyklarna och varandra lite grann. Vilken skillnad i att få svar i tramptagen uppför, den där lilla extra skjutsen som gör att det går från jobbigt till kul tryck från benen som direkt skapar rörelse. En underbar känsla. Rejäl kontrast från gårdagens tunga kamp på den vanliga cykeln!

 

testa e-mtb, starkare

 

Gänget väljer gärna stigcykling så mycket vi får möjlighet till. Samtidigt är det väldigt skönt att komma till ”platåerna” som vägarna erbjuder. En chans att prata av sig om upplevelsen, be om tips och njuta av utsikten som sträcker sig allt vidare.

 

testa e-mtb, vila

testa e-mtb

 

Efter ungefär halva klättringen brottas Elin med första riktiga ”dippen”. Det var väl själva f*n att det skulle vara så svårt att ta sig upp för branter. Ännu mer frustrerande när Andreas samtidigt börjar bli bekväm med cykeln och därmed får till så där snygg cykling som drömmen är. Men efter lite pepp och tips från guiden (att undvika boost, lite mer framdämpning och mer lutning framåt) så lossnar det och glädjen smittar till hela gruppen. En spontan segergest från Elin och lika spontana hurrarop från gänget inleder nästa etapp. Whiskyvägen.

 

testa e-mtb, glädje

testa e-mtb, whiskyvägen

 

Lunch och husförhör om bygden

Rätt möra i kroppen och ganska nedkylda av de starka vindarna som mötte oss på toppen nådde vi vårt mål. Där väntande också en utsikt värd all möda i världen! Fast vi varit här så många gånger så upphör inte de här vyerna att fascinera. Dagen till ära så hade vi många mils sikt åt alla väderstreck. Hade det inte varit för den kyliga blåsten hade vi nog stått där än och pekat ut alla vålar, hån och orter runt omkring.

 

testa e-mtb, Lofsdalen

testa e-mtb, utsikten!

 

Väl inne i Lofsdalen Skybar stod tre rätter på menyn, något för alla smaker: pastasallad med rostbiff, bakad potatis med skagenröra och grekisk sallad. Medan vi värmer oss och mumsar god mat så blir det korsförhör om Lofsdalen, både framtidsplaner, turism, sevärdheter, historia och geografi. Och njöt av utsikten såklart!

 

testa e-mtb, utanför skybaren

testa e-mtb, Lofsdalen Skybar

 

Utförsåkning och flow

Efter maten bjöds vi ner i Mackmyras whiskylager innan vi begav oss utför. Att glida nedåt med vyerna som breder ut sig framför cykeln är svårbeskrivet. Dessutom hade vi ju fullt upp med att hålla oss på vägen så det finns inga bilder som kan göra upplevelsen rättvisa. Men vi är såå glada att vi valde att testa e-mtb.

 

testa e-mtb, mackmyra whiskylager

testa e-mtb, nöjd

 

 

I mysigt flow korsar vi sedan skidbacken på härliga stigar, provar att ta oss över ett par bäckar och utmanar oss över tuvor. Nu är det mer njutning och igen kan vi ta vara på elkraften för att mer flyta fram över stenarna. självklart påverkar det att däcken är bredare än våra (en variant mellan ”vanlig” mtb och fatbike) men också att fokus kan ligga på cyklingen snarare än att föra över kraft från ben till cykel.

 

testa e-mtb, underbara vyer

Testa E-mtb – värt varenda slant!

Tillbaka vid Karins Sportbod är det fyra breda leenden som glider in på parkeringen. Vi har njutit, utmanats, ätit gott och varit med om ett äventyr helt på vår nivå. Att testa e-mtb är perfekt för oss 40-åriga Svenssons som är så där lagom tränade, har äventyrslust men inte är någon form av extremsportare och är där för naturen. För 1095:-/person så fick vi en heldag, 11-15, med en Scott E-spark 720 inklusive guide, lunch, upptäcka nya leder och himla trevligt sällskap. Testa e-mtb var värt varenda slant – underbar egentid för föräldrarna <3

 

testa e-mtb, hemfärd

En tanke på “Testa E-mtb – Karins sportbod bjuder på kul aktivitet i Lofsdalen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *