Tips för att hitta kantareller – ett enkelt vardagsäventyr

Äntligen hemma igen. Efter härliga semesterveckor så har vi nu landat in i Åmål och börjar sakta förbereda oss inför höstens aktiviteter. En av de mest älskade är att ge sig ut på svampjakt. Och lyckan att hitta årets första kantareller är svårslagen.

Så en måndagseftermiddag gav sig mamma Elin och Irma ut till ett av våra svampställen. Och minsann, visst hade skogens guld tittat fram! Vi tycker att årets första är oftast de svåraste att hitta. Innan ögonen liksom ”vant sig”. Irma tycker att vi borde dela med oss av våra tips för att hitta kantareller. 

Som vi säger i familjen – att vi behöver sätta på oss våra svampglasögon. 

svampglasögon med tips för att hitta kantareller

 

Tips för att hitta kantareller

  • Trädrötter – kolla bredvid träd, gärna i små nedsänkningar. Där trivs svampen så länge träden är levande eftersom kantarell är en mykorrhizasvamp som bara kan växa ihop med träd som kan bilda just kantarellmykorrhiza via sina rötter.
  • Fukt – leta efter platser som håller fukt bra t.ex mossa, lövtäcken eller skogsgräs. Ofta hittar vi kantareller i närheten av små bäckar/sumpigare områden som gör att det generellt är lite högre fuktighet i marken.
  • Titta en gång till – hittar du en finns det oftast fler! Kolla runt dig, kika in i mossan och i gropar runt omkring dig och herr Kantarell med familj kommer titta fram.

 

tips för att hitta kantareller, titta dig omkring

 

Dessutom blev vår tur lite extra spännande när vi stötte upp några älgar, rumporna såg vi och spåren i leran bekräftade..!

älgspår

 

Så en timme med en glad pratkvarn säkrade morgondagens middag och gav kvalitetstid för mor och dotter.

Tänk att en så liten utflykt kan ge så mycket…

 

mot och dotter ger tips för att hitta kantareller

glad pratkvarn på jakt efter kantareller

 

Vi hoppas att fler har nytta av våra tips för att hitta kantareller!

 

Så på med svampglasögonen och häng med ut!

 

tips för att hitta kantareller

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *