Förläng semestern – fem tips för sommarkänsla

Semestertiderna börjar gå mot sitt slut, men inte sommaren! Med vädret på vår sida kommer sol och värme förgylla både augusti och en bit in i september. Så även om höstkänslorna börjar locka med sprakande färger i träden, svamp i skogen och värmande brasor på kvällarna så vill vi försöka njuta av sommaren en liten stund till! Förläng semestern, här kommer våra fem tips för sommarkänsla ett litet tag till!

 

1. Ät ute!

Ja, alltså inte äta ute som i att äta på restaurang utan som i utomhus. Fortsätt hitta tid och möjlighet att njuta av måltider i naturen.

 

– Föresätt dig att ta med din lunch till närmaste parkområde, leta dig ut på jobbets uteplats eller cykla hem och ät den i trädgården

– Cykla med barnen till närmsta grönområde och ät mellanmålet bland buskar och träd. Tips på nyttiga chokladbollar finns här.

– Gör en grillmiddag för familjen, bjud gärna in en bunt vänner också, en vanlig onsdag 😉

– Ta med friluftsköket till ett skogsbryn för att fixa kvällsmaten, nog blir det lite semesterkänsla att sitta där med sin kopp kaffe/te och se solen gå ner vid trädtopparna!

 

förläng semestern kaffe

förläng semestern solnedgång

förläng sommaren

förläng semestern grillfest

 

2. Promenera mera

– Kliv upp lite tidigare och njut av frisk morgonluft och din dag känns genast lite mer meningsfull.

– Eller dra på dig gympadojorna och ta en powerwalk i kvällsljuset, att orka något extra efter en lång arbetsdag ger en känsla av att ha utnyttjat dagen lite mer.

– Helgvandra! Även om det inte finns tid för flerdagarshajk i fjällen så leta rätt på ett närbeläget naturreservat, välj ut en led och ta några timmar tillsammans under lördagen eller söndagen.

 

förläng semestern med helgvandring

 

3. Det är detaljerna som gör det

– Plocka in buketter av vilda blommor, sätt dem så du ser dem – kanske till och med på jobbet..!

– Sitt på trappen och ta ditt morgonkaffe

– Plocka blåbär eller vildhallon att ha till mellanmål, det är få saker som gör en så lycklig som egenproducerat i matlådan 🙂

– Doppa fötterna i sjön, plaska i en fontän eller ta dig ett kvällsdopp – vatten gör alla glada

– Att gå utomhus medan ni borstar tänderna, vilken känsla det är!

– Spela spel! Inget är mer semesterbetonat än när familjen lägger bort skärmar (inkl. TV:n) och spelar brädspel tillsammans. Gärna ute 🙂

 

förläng semestern med spel

förläng semestern med vilda blommor

 

4. Minisemester

– Gå över till grannen och sitt tillsammans på altan eller balkong, förläng semestern på ett enkelt (och trevligt!) sätt…

– Hemester, läs här hur Lundafamiljen gjorde!

– Har någon du känner kanske tex en sommarstuga eller husvagn som ni kan låna en kväll? Stick iväg direkt efter vardagsbestyren och njut av några timmar av varandras sällskap.

 

förläng semestern med husvagn

 

5. Utesysslor

– Fortsätt ägna er åt trädgården, klipp lite i fruktträden (det är ju JAS som gäller, läs mer om trädbeskärning här) och känslan av ledig duktighet sprider sig i kroppen igen.

– klippa gräset, rensa rabatten och kratta grusgången – alla små uppgifter som ger sommarkänsla.

– Skörda, plocka och smaka – naturen har fortfarande mycket att erbjuda!

 

 förläng semestern med utesysslor

förläng semestern med bär

 

Förläng semestern – att ta vara på tiden och njuta i nuet

Egentligen handlar det ju om tid. Tid för sådant som är viktigt för just dig, för dina nära och kära. Kanske så att vi ska omfamna höstens erbjudande om rutiner och vardag genom att fundera lite på vad det är som just er familj tycker är livskvalitet. Vi funderade ganska mycket över det förra året, det blev till ett inlägg om ”aktiv men inte stressig fritid” – vad är era ledord för att få till en vardag som ni trivs med?

 

förläng semestern kvalitetstid

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *