Urberg, naturlekpark och tipsrunda – en glimt från Skäralid

Oj vilken pärla som vi stötte på under vår svemester i Skåne. Vi var på besök i Svalöv och blev då medbjudna till Söderåsens nationalpark. Där hittade vi en lekpark, gick en tipsrunda i bokskogen, lärde oss om urberg och landförflyttningar samt pysslade i deras Naturum. Och åt en fantastiskt god sommarbuffé! Tack Lena och farfar för en toppendag <3

 

 

Prins Oscars naturlekpark

Det första vi hittade när vi kommit upp för backen men ändå nedanför kanten av urberget var den till prins Oscar alldeles nyanlagda naturlekparken. Självklart behövde vi prova den och det var inte bara en gång barnen rusade runt i den roliga hinderbanan. Vilken härlig plats att ta sina barn på utflykt!

 

Ösregn i grön tunnel

Från det att vi kommer till Söderåsens nationalpark så regnar det hela tiden. Ibland bara lite dugg men också rejält tilltagande ihållande regnskur. Vi önskar göra en vandring på 4 km, Kopparhattrundan, men inser att vi inte riktigt har kläder efter väder den här dagen. Så vi tar turen runt sjön, ca 900 meter, som mest går i bokskogens lövtunnlar med urbergets kant bredvid oss. En upplevelse från de värmländska granskogarna! Vi hör regnet smattra som mot ett tak men kan njuta av det häftiga ljus som silade igenom utan att bli särskilt blöta.

 

 

Tipsfrågor om fjärilar

Samtidigt som vi balanserar fram på den spångade leden längs med foten av detta urberg så stöter vi på tipsfrågor om fjärilar. Dessa väcker barnens intresse och snart funderar vi alla över fjärilar… Det som är bra är att svaret kommer på nästa fråga vilket gör att vi direkt kan få feedback på våra gemensamma resonemang.

 

Rårödspågens källa och urberg

Längs med promenadstråket så sitter det också flera faktaskyltar som väcker intresset om inlandsis, urberg, Pangea och landförflyttningar. När vi sedan även passerar en källa med grundvatten så diskuterar vi påståendet om att vi dricker samma vatten som dinosaurierna…

 

Naturlekpark, urberg och bokskog – hit vill vi tillbaka!

Det var med en längtan om att få återvända som vi åkte mot farfars hus igen. Alla spännande leder som finns där. Den magiska bokskogen. De mäktiga urberg som även kryddas av stenklädda sluttningar som skapats av inlandsisen. Vi vill hit igen! Söderåsens nationalpark står på vår önskelista över ställen att lägga tid på.

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *