Vandra med barn – vanliga frågor och svar

Äntligen är det vandringstider. Härliga vårdagar som väcker längtan efter friluftsliv. Och vad är inte enklare, mer ”back to basic” än att gå på tur, att vandra. Och att få dela med sig av det här till sina barn. Så viktigt och så mycket glädje. Vandra med barn är speciellt. Vandra med barn betyder kanske inte vandring på det sätt du som vuxen föreställer dig det… Här har vi satt ihop en liten FAQ (vanliga frågor) om just att vandra med barn.

 

 

Vad är vandring?

Vad vandring är tvistar de lärde om. En del hävdar att det ska vara långa sträckor och mycket packning. Vi vill påstå att det är helt upp till oss. Skillnaden mellan mammans kvällspromenad med hunden på 9 km och familjens 5-kilometersvandring är inte antal avverkade meter. Nej, för oss betyder vandra med barn att det är en längre utflykt, några timmar som ger känslan av en dagstur, där vi ser och upplever längs med vägen. Det är en led vi följer. Att det är packning full med god mat och många stopp på vägen för att äta.

 

vandra med barn

 

Vad kan vi göra för att få barnen att uppskatta vandring?

Börja smått och gör det till ett äventyr. Vi tipsar om att hålla er till låglandsvandring. Där varierar terrängen och upplevelsen av naturen mer. Fjällvandring är häftigt i sin storslagenhet men för barn blir det långtråkigt med liknande vyer hela tiden. När det sedan är dags för den sortens äventyr så blir upplevelsen desto starkare.

Läs här –> för 7 steg för en lyckad skogstur med barn.

Läs här –> hur vi fick en för lång vandring att fortsätta vara spännande för barn…

 

Gör vandring på barnens villkor. Oavsett om de är 3 år eller 13 år så behöver de få en positiv känsla för det. Därmed behöver vi välja våra tillfällen. Hur gärna och hur mycket vi än har planerat en tur så kanske det är så att vi behöver ställa in den ifall inte förutsättningarna är rätt. En negativ upplevelse kan vara förödande innan antalet bra gånger är tillräckligt många för att väga upp…

Läs här –> när våra barn tycker till om vandring…!

 


vandra med barn
vandra med barn

 

Hur långt kan man vandra med barn?

Här gäller samma regel som för vuxna – det de klarar av! Våra barn vandrar från tidig ålder så då övar upp både ork och lust för vandringarna under lång tid. Under många år är det inga långa sträckor vi gör utan fokus är på att lära sig uppskatta vandring. En 5-kilometerstur är ett heldagsprojekt med lite vandring, många stopp och kanske även en stunds matlagning. När de sedan kommer upp i att orka längre och längre så kan även lite draghjälp vara att ha med vänner. Men ofta är då lusten för vandring väckt och de njuter av att vara iväg. Ett barn i 4-årsåldern kan lätt skutta fram nästan en mil medan en annan som aldrig har vandrat tidigare kanske tar sig 500 meter första gången…

Läs här –> om den barnvänliga vandringsleden i Vammerviken, Värmland.

Läs här –> om turen upp på Ronjaberget, Sörknatten.

 

vandra med barn

vandra med barn

 

I vilken ålder kan vi börja vandra med barn?

I det här ligger så mycket vad du som förälder lägger i ordet vandring. En 2-åring kan absolut gå långa sträckor utifrån att det är kul och spännande men det är självklart så att det inte är flera mil som är aktuellt. Men genom att kalla det vandring och skapa en upplevelse runt omkring så lägger ni en grund för det hela. I 8-årsåldern vandrar våra barn 12 kilometer utan problem men vi har också mutat oss genom ett par kilometer med samma åttaåringar. Dagsformen är ganska avgörande… För att planera en vandring på över en mil utan att behöva bära barn rekommenderar vi ändå att de är någonstans i åldern från 6-7 år. Och att de tränar för det innan.

Läs här –> om när vi vandrade med barn till Helags fjällstation.

 

 

Vilken utrustning behöver barnen när vi vandrar?

Bärsele eller bärstol, om att vandra med små barn

Härom tviste de lärde… En aspekt, som ofta är den mest avgörande, är ju vilken form av person du som förälder är i relation till ditt barn. Vi använder både ock i olika sammanhang. En bärsele är mer mjuk och nära med barnet, smidigare när vi vill göra aktiviteter där barnet mer är med oss. Men när vi ska bära en längre sträcka så tycker vi att att en bärstol/bärryggsäck fördelar vikten bättre för våra ryggar. Barnet kommer också lite högre upp och kan därför se mer av omgivningarna och framförallt åt det håll vi ska. Det finns otroligt många tester, och lika många ”hobbyproffs” likt oss som gärna förordar det ena än det andra. Men till syvende och sist är det ju den vuxnes kropp och barnets behov som bestämmer. Och det finns det lika många varianter som det finns vandringsintresserade familjer.

Läs här –> Utebarn har gjort ett väldigt bra inlägg om bärstolar

 

vandra med barn

 

Hur mycket kan ett själv barn bära?

En riktlinje som vi hör då och då är att barn under 10 år ska ha en bärvikt på max 10-11%. Sedan kommer ju den individuella aspekten in – hur van är barnet att bära? Hur tränad är kroppen för den sortens belastning över tid? Ofta behöver det inte räknas på vad barnet ska bära utan det brukar bli tydligt när de börjar tycka att det är tråkigt och jobbigt att vandra, då bär de för mycket. Som vuxen behöver du vara beredd på att bära det tyngsta och snarare låta barnen bära lättare saker som tar plats i din packning t.ex paketet med marshmallows, kåsor för hela familjen, förstärkningsplagg eller liknande. En bra idé är också att de kan bära en del av matsäcken för det gör att vikten minskar ju längre in på vandringen vi kommer.

Läs här –> om att ge barn ansvar för sin egen packning.

 

vandra med barn
vandra med barn

 

Hur ska vi tänka med mat och dryck när vi vandrar med barn?

Vad vill du med vandringen med dina barn? Vår filosofi är att vi ska njuta och älska friluftslivet. Att då jaga gram genom att främst äta frystorkat osv är som ni förstår inte något vi förordar. Nej, energi i massor behöver vi för humöret och orken. Dessa dagar äter vi gott samt lyxar till det med både fika och ”mutor”. Viktigast är ändå vatten, vätska. Se till att de dricker hela tiden. Ofta ofta är det vätskebrist efter en tur som gör att barnen är slitna efter en vandring och därmed lite negativa till upplevelsen.

Läs här –> en liten receptsamling på utemat vi har när vi är ute och njuter

 

vandra med barn

 

Självklart är det en vanesak. Vill du som vuxen bjuda på torkat så vänjer sig barnen. Skapar ni en positiv stämning kring vandring så blir det fina barndomsminnen så länge energipåfyllning sker regelbundet.

 

vandra med barn

 

Hur blir det för oss vuxna när vi vandrar med barn, vi är vana vandrare själva, hur blir det när vi vandrar med barn?

Det här är nog det som krånglar till det för oss vuxna när det kommer till att vandra med barn. För med egna erfarenheter och drömmar som vi försöker matcha med barnens personligheter och förutsättningar så ser vi gång på gång att det blir balansgång på slak lina. I planeringsstadiet blir det lätt att vi blandar in våra egna önskningar och plötsligt står vi där att sommarens planering är att vandra hela Jämtlandstriangeln eller bestiga Kebnekaise trots att vi sedan tidigare knappt har vandrat med barnen.

Det kanske är så att även om du som vuxen är en van vandrare ändå behöver justera planerna efter att barnen inte är det, än. Kanske ni måste leta efter vad som kan göra er nöjda efter en 5-kilometerstur i närområdet istället? Att det inte är den där trötthetskänslan på kvällen med sliten vandringskropp du eftersträvar utan mer att se hur lyckligt ditt barn skuttar mellan ledmärkena. Istället för att leta gram och toppturer hitta nöjet i att planera och laga världens bästa vandringsmat som hela familjen glatt mumsar av på tvåtimmarspausen som kommer efter två kilometer. Ja, ni är med – våga leta efter andra värden än just det du kanske nu kopplar ihop med vandring. För en vuxens vandring går inte att jämföra med att vandra med barn…

Läs här –> om fundering kring att få kalla sig aktiv pappa

 

vandra med barn

 

Vad behöver vi tänka på inför att vi ska ut och vandra med familjen?

Det är viktigt att sätta förväntningarna rätt för att hålla mod och humör uppe. Beskriv turen innan, hur långt ska vi gå, vad kommer vi att se, när ska vi rasta? Ett inlägg med en ”för sig själv”-checklista inför att ta med sig en grupp ut på tur finns nedan. OBS – den kan vara tuff för en vuxen att våga ta beslut utifrån de här punkterna, men så viktigt för barnen!

Läs här —> För vems skull? Egentligen…

 

vandra med barn

 

Tycker verkligen alla barn om att vandra?

Som regel tycker barn mer om att vandra och vistas i naturen än vad de själva tror. Tanken på att vara utan skärm och läsplattor låter för många barn otänkbart. Och att bara gå och gå utan att göra något låter inte så lockande. Men faktum är att barnen älskar det. Med lite förberedelser och kunskap blir vistelsen ännu bättre. Grunden för allt är vilken vana vi skapar för barnen när de är små, hur mycket vi orkar hålla i när det är uppförsbacke och vilket fokus på barnets upplevelse vi orkar ha.

 

vandra med barn

 

För ibland är det ju vi vuxna som vill ut… Men vill vi att våra barn ska tycka om att vandra så behöver vi göra en insats för att få dem att göra det! Hitta balansen mellan att få dem att pressa sig positivt till att njuta, att hitta vad som lockar just ditt barn. Är det matlagningen, är det fika, är det ett fotbad efteråt, är det tävlingsmoment eller vad ni nu hittar för att mötas i ert gemensamma friluftsliv!

Läs här –> för tips (handlar om att få trygga barn i längdskidspåren men är samma princip för vandring med barn)

 

vandra med barn

 

Fjällvandra med barn, är det någon skillnad?

Var är lämpligt att fjällvandra med barn?

Det finns otroligt många vackra platser att ta med sina barn till för fjällvandring. Alla turer har sin egen charm. Viktigast är snarare att se på sträckan och terrängen så att det blir en njutningsfull tur. Vi rekommenderar att utgå från någon av STFs signaturleder eller att hitta fina dagsturer genom att ni utgår från någon av våra skidorter som sommartid har fantastiskt fina leder för vandring. Funäsfjällen är kända för sina guldturer och Idre Fjäll har den mycket enkla men fina lilla turen till Nipfjället och upp på Städjan för de som vill ha lite mer utmaning. Så egentligen är det att bestämma dit ni vill åka och sedan hitta lämpliga turer utifrån det. Vi återkommer ju till vårt älskade Lofsdalen som bjuder på hisnande utsikter som passar för familjevandring. Grövelsjön är nog det vanligaste svar ni kommer att få på frågan om fjällvandring för barn…

Läs här –> om vår vandring i Grövesjön, Silverfallet.

Läs här –> om en familjevänlig vandring i Lofsdalen, Digervålen.

Läs här –> om vandring i Idre, både en som fick avbrytas och den som blev av! Nipfjället.

 

vandra med barn

 

Vandra med barn i fjällen, vad behöver vi tänka på?

Viktigast och det som gör mest skillnad mot låglandsvandring är framförallt vädrets nyckfullhet. En solig himmel kan på väldigt kort tid plötsligt bjuda på full storm, molnen rullar in och förändrar förutsättningarna direkt. Så tänka till kring:

  • Den vuxens kunskaper i förhållande till svårighetsgrad på turen
  • Utrustning och kläder efter alla väder: vind- och vattentåliga överdrag, vindsäck för pauser och nödlägen, extra mat ifall turen tar längre tid än beräknat är exempel.
  • Är barn och vuxna förberedda för den sortens vandring? Tänk uthållighet, vandringsvana etc.

 

Läs här –> om när vi ställde in en planerad vandringstur i Abisko

Läs här –> där familjen Reldin delar med sig av sina erfarenheter av fjällvandring med barn.

 

vandra med barn vandra med barn

 

Fråga oss om att vandra med barn – vi är inte proffs!

Vi har vandrat i många år nu, och har många barn 🙂 Vår äldsta dotter är snart 13 år och vi möter nya utmaningar hela tiden med att ha en ungdom med på turen. Sedan har vi våra två 10-åriga personligheter där ordet tävling är en trigger utan motstånd. Raka motsatsen till 8-åringen som oftast inte är på samma planet som vi utan strosar runt utan tanke på åt vilket håll vi är påväg mot <3 Därefter kommer ju våra pseudotvillingar, 2-åringarna, som kommer med humör och bestämda åsikter om allt. Pappan i familjen som aldrig före 2016 egentligen frilufsat alls och en mamma med starka barndomsminnen från att ha vandrat som barn.

Alltså, vi har så många berättelser om turer, erfarenheter, tricks vi upptäcker och misstag vi gör – och eftersom vi inte är proffs så delar vi mer än gärna med oss av allt detta! Så hör av er om det finns mer och annat ni vill höra om!

 

vandra med barn

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *