Värmester – hemester i Värmland – inleder sommarlovet

Midsommarafton är i år lite längre från skolavslutningen än vanligt. Samtidigt blir den en fantastisk avslutning på en sommarlovsvecka ute hos mormor och morfar tillsammans med kusinen från Stockholm. Där vår familj bor i husvagnen i trädgården och det blir nya äventyr varje dag. Ja. förutom mamman då som pendlar in på jobb. Däremot så blir det ändå känslan av semester. Värmester, alltså hemester i Värmland, bjuder på en fantastisk inledning på sommarlovet!

 

värmester

 

Torpet – livet på landet bjuder på Värmester

Åmål ligger som bekant i Dalsland men gränsar till Värmland och det är också där mormor och morfar bor. På Torpet utanför den lilla orten Värmlands Nysäter så landar vi in på söndagseftermiddagen med vår husvagn och slår läger.

 

värmester

 

Här väntar livet på landet-aktiviteter så som att flytta ut kycklingar, mata höns, köra ved, vattna blommor och hämta ägg. Därtill blir det pyssel i mormors kök, lek och bus med släktingar och att prova olika ”bonn”versioner av sporter…

 

Smyger på mormor och morfar

 

 

Sedan får vi också vara med om en liten ”he or she”-festlighet när lillebror Oskar väntar sitt första barn! Eftersom flickvännen under de första månaderna mått förfärligt dåligt så tog de igen ”avslöjandet” med detta party. Engagerade alla barn men mormorsmor visste redan. Om hon är synsk eller vad det är vet vi inte men hittills har hon haft rätt på SAMTLIGA väntade barnbarn på vår gren… Enda överraskningen för henne är nog när vi kom med att det skulle bli tvillingar i vår familj 😀

 

 

Ja, och hungriga är vi aldrig. Mormor styr och ställer med oss alla så att det ständigt står något gott att äta på bordet. Snacka om att sälja in Värmester till barnbarnen….

 

 

Borgvikstorsdag – en riktigt Värmländsk pärla

En efterlängtad del av vår Värmester är när vi vuxna får besöka en riktig värmländska pärla, Borgvikstorsdag på Sliperiet! I nära fem år är det en tradition för Elin och hennes pappa att besöka Sliperiets vernissage men numera har hennes mamma upptäckt hur trevligt detta är… Sedan något år tillbaka har de också något som de kallar Borgvikstorsdag, en restaurangkväll för boende i närheten. Dagen till ära serveras en finare version av en bistromeny. Lyxig Toast Skagen till förrätt, en mäktig ryggbiff med pommes och klassisk bea som huvudrätt innan en magisk Crême Brûlée med sommarbär avslutar middagen.

 

Sliperiet, värmester

Grundaren och eldsjälen i lilla Borgvik, Oscar Magnusson med hela gänget!

 

Midsommar i Värmland toppas med solvarma jordgubbar och sju sorters blommor

Värmester för storstadskusinen måste ju innehålla ett besök på ett självplock av jordgubbar, vi har Höglunda Gård bara 20 minuter från Torpet. Solvarma jordgubbar rätt in i munnen från plantan. Kan det bli mer sommar?!

 

värmester, självplock jordgubbar

 

Blommor, krocket och midsommarmat

Väl hemma igen är det dags för traditioner, först ut är att plocka sju sorters blommor. Ja, och för att binda kransar såklart!

 

 

Sommarvärme, finkläder och midsommarmat i mängder (såklart) gör att vi verkligen får känsla av svensk midsommar! Därefter kommer en riktig klassiker som behöver vara kvar efter att varit bortglömt under en längre tid – nu kör vi krocketmatch! Och alla ska vara med… I år avbryter mormor den i förtid då glassen i jordgubbstårtan håller på att smälta bort.

 

 

5 födelsedagsbarn avslutar vår sommarvecka i Värmland

Innan trötta familjer återvänder hemåt så passar vi på att fira fem födelsedagsbarn (och då är det ytterligare 4 som fyller inom de närmaste månaderna före och efter…) med lite paketöppning och överraskningar. Lyckan när 2-åringen fick syn på att hon också ska få en egen ”cykel” (balanscykel)!

 

 

Vilken avslutning på en fantastisk värmester och start på sommarlovet!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *