Världsberättardagen – magin vid lägerelden

Det är något magiskt med lägerelden. Alltid i festens mittpunkt. Som samlar alla. Där vi sitter tillsammans. Pratar, täljer, myser och sitter tysta. Tittar in i den sprakande elden. Ja, när världsberättardagen, eller World Storytelling Day, infaller så utlöser det massor av minnen från härliga stunder vid brasan. Magin vid lägerelden är det som är grunden till detta. Tänk alla berättelser som vuxit fram genom århundraden av möten vid lägerelden.

 

 

världsberättardagen, möten

Runt elden skapar vi möten, matlagningen förenar oss. Inget gemensamt språk men samarbetet funkar ändå <3

 

Vad är Världsberättardagen?

Världsberättardagen är en global hyllning av konsten till muntligt berättande. Dagen firas varje år vid vårdagjämningen på norra halvklotet, på södra halvklotet blir det vid höstdagjämningen. På dagen samlas människor för att berätta myter, sagor, historier ur livet, sjunga visor, framföra dikter eller berätta egna påhittade historier. Det är lite oklart hur mycket det uppmärksammas här i Sverige men som friluftsmänniska känns det som att den här dagen är en av de som mest symboliserar vårt friluftsliv.

 

världsberättardagen, friluftsliv

 

Årets tema

Det är olika tema för varje år, årets tema för världsberättardagen är RESOR med målet att människor inspirerar varandra genom att dela sina reseberättelser. För oss slår det an en alldeles egen liten längtans ton hos oss. För två år sedan gjorde vi oss av med vår lilla husvagn och har sedan dess den sortens resande på paus. Men både vuxna och barn saknar denna form av att uppleva och upptäcka så nu sparar vi återigen för en husvagn. Den här gången behöver den dock rymma 6 barn och 2 vuxna plus en hund…

 

världsberättardagen, tema resa

Här läser ni mer om våra upplevelser med husvagnen på vår senaste långtur, campinglivet, äventyret mellan äventyren

 

Olika sätt att dela en berättelse – världsberättardagen vid lägerelden

När vi är ute på tur hela familjen, oavsett om det är en vandring, om vi tältar, bor i sommarstuga eller i husvagnen, så har mamman alltid med det vi kallar SAGOTÄRNINGAR. De är så enkla och så nätta att få med. Trots det simpla så bjuder de in till så mycket skratt, spänning, drama och annat. Numera delar vi uppdraget att berätta utifrån de bilder som kommer fram, förr var det mammans fantasi som sattes på prov där vid lägerelden. Sagotärningar är verkligen andan av världsberättardagen!

 

världsberättardagen, sagotärningar

 

Annars är det ju med sång och samtal som vi ”firar” världsberättardagen i vår familj. När vi sitter vid lägerelden och stirrar in i lågorna väcks på något sätt både fantasin och en önskan om att dela berättelser med varandra. Vi upplever hikefulness vid vandring och samtalets kraft vid lägerelden. Där finner vi tid att sitta, vi letar fram rätt ord, känslan är att ingen har bråttom och vi lyssnar på berättelser som spontant växer fram. Där vid elden sjunger barnen och de berättar. Och berättar. Vilket leder till att vi vuxna får dricka en kopp varmt och bara njuta. Hör på barnen som sprudlar av prat och njuter av magin vid lägerelden. Andan av världsberättardagen minsann!

 

världsberättardagen, njuta

Hur är det, är andan av världsberättardagen med er ut på tur?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *